Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Τι γνωρίζουμε για τα μικροπλαστικά σήμερα;

Η πρώτη φορά που έγινε ερευνητική αναφορά στα μικροπλαστικά και τις πιθανές συνέπειές τους στο περιβάλλον, ήταν το 2004. Τι μάθαμε για τα αυτά μέσα στην τελευταία 20ετία; Μία σύνοψη όσων γνωρίζουμε σήμερα για αυτά, παρουσιάζεται σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό “Science” τον Σεπτέμβριο.

 
Σήμερα, με τον όρο «μικροπλαστικά» αναφερόμαστε σε μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού με μέγεθος μικρότερο από 5 χιλιοστά τα οποία προέρχονται από διάφορες πηγές κατά τη διαδικασία παραγωγής και χρήσης αντικειμένων που περιέχουν πλαστικά. Το μικροσκοπικό τους μέγεθος ευνοεί την εύκολη μεταφορά τους με το νερό και τον αέρα στο περιβάλλον και την κατανομή τους σε όλη την τροφική αλυσίδα με κάθε τρόπο. Κάθε χρόνο παράγουμε δεκάδες εκατομμύρια τόνους μικροπλαστικών με αυξητική τάση. Ακόμη όμως και αν παύαμε άμεσα την παραγωγή τους, πάλι θα υπήρχε αύξηση για ένα μεγάλο διάστημα λόγω της αποσύνθεσης των ήδη υπαρχόντων πλαστικών. 
 
Σήμερα, μικροπλαστικά έχουν ανιχνευθεί σε κορυφές βουνών αλλά και υποθαλάσσια παντού όπου έχουν γίνει έρευνες, όπως και σε πάνω από 1300 είδη ζώων σε ξηρά και θάλασσα αλλά και σε διάφορους ιστούς και όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αυξάνει και αναζητείται τόσο μια πλήρης χαρτογράφηση των συνεπειών αυτής της ευρείας κατανομής μικροπλαστικών στο περιβάλλον, όσο και ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης αυτής της απειλής.
 
Ωστόσο, διάφορες χώρες επεξεργάζονται ή έχουν ήδη επιβάλλει κάποιους περιορισμούς στη χρήση ή την τελική απόρριψή τους στο περιβάλλον. Για παράδειγμα έχει απαγορευτεί η χρήση πλαστικών μικροσφαιριδίων αλλά και άλλων μικροπλαστικών τόσο στην κοσμετολογία όσο και σε άλλους κλάδους της βιομηχανίας. Αυτή η απαγόρευση ισχύει σε 44 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης. Επίσης έχουν απαγορευτεί τα διασπώμενα πλαστικά σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Κάποιες χώρες (π.χ. Γαλλία) έχουν προχωρήσει και στο στάδιο της σύλληψης των ήδη υπαρχόντων μικροπλαστικών πριν αυτά βγουν στο περιβάλλον, επιβάλλοντας φίλτρα σε εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων αλλά και σε πλυντήρια (από εκεί, όπως είχαμε δει σε παλαιότερη ανάρτησή μας, διαφεύγουν μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών από την πλύση συνθετικών υφασμάτων).
 
Δημοσιευμένη Έρευνα (η οποία περιέχει πολλά ενδιαφέροντα κατανοητά γραφικά στα Αγγλικά): https://www.science.org/doi/10.1126/science.adl2746
 
Σχήμα (από την παραπάνω έρευνα): Αναφέρεται στις κυριότερες πηγές μικροπλαστικών όπως τα λάστιχα, τα συνθετικά ρούχα, τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, οι μπογιές. Επίσης αναφέρεται στην επιρροή τους στην τροφική αλυσίδα και το περιβάλλον, και παρακάτω γίνεται αναφορά στην ανίχνευση και κατανόηση του ζητήματος και των συνεπειών του, και στα μέτρα αντιμετώπισής του.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου