Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

Κατανάλωση ζάχαρης και ασθένειες

Περιορίζοντας την πρόσληψη ζάχαρης στα πρώτα 3 έτη της ζωής, οδηγεί σε σημαντικά οφέλη όσο αφορά τη μετέπειτα υγεία του ανθρώπου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό “Science” στις 31/10, χρησιμοποιώντας δεδομένα από βρετανική βάση βιοιατρικών δεδομένων (UK Biobank), όπου συγκρίθηκαν άνθρωποι των οποίων η σύλληψη έγινε πριν και μετά τον Σεπτέμβριο του 1953. Αυτό διότι αυτόν τον μήνα έληξε ο περιορισμός που υπήρχε (και) στην κατανάλωση ζάχαρης, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ως τότε, υπήρχε όριο κατανάλωσης ζάχαρης ως ~40 g/ημέρα. Μόλις αυτό το όριο έπαψε, η κατανάλωση ανήλθε στο διπλάσιο κατά μέσο όρο.

 
Συγκρίνοντας λοιπόν αυτές τις δυο κατηγορίες ανθρώπων, όσοι είχαν περιορισμό στην κατανάλωση παρουσίασαν μειωμένη πιθανότητα για εμφάνιση διαβήτη και υπέρτασης κατά 35% και 20% αντίστοιχα, σε σχέση με την άλλη κατηγορία. Επίσης, ακόμη και όσοι παρουσίασαν τις αντίστοιχες ασθένειες, αυτό έγινε 4 και 2 έτη αργότερα αντίστοιχα, σε σχέση με την άλλη κατηγορία που δεν είχε όριο στην κατανάλωση ζάχαρης. Μάλιστα το 1/3 της μείωσης του ρίσκου για διαβήτη και υπέρταση πιστωνόταν στην περίοδο που το μωρό ήταν στη μήτρα (και η μητέρα βρισκόταν σε καθεστώς μειωμένης πρόσληψης ζάχαρης πριν τον Σεπτέμβρη του 1953).
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.science.org/doi/10.1126/science.adn5421
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου