Σε αυτήν την σπάνιας ομορφιάς φωτογραφία που ελήφθη στις 20/12 στο Dollywood των ΗΠΑ, βλέπουμε δυο φυσικά φαινόμενα ταυτόχρονα. Το ένα είναι το «νέφος – οπή» και το άλλο είναι το πολύχρωμο περιζενιθιακό τόξο που δημιουργήθηκε χάρη στους κατακρημνιζόμενους παγοκρυστάλλους της «οπής».
Το στρώμα νεφών που διακρίνεται στα άκρα της φωτογραφίας να καλύπτει μεγάλο τμήμα του ουρανού, αποτέλεσε τη βάση για την εμφάνιση «νέφους-οπής» (hole punch cloud ή fallstreak cloud). Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται με νέφη που ανήκουν στην κατηγορία των υψισωρειτών ή θυσανοσωρειτών (Altocumulus ή Cirrocumulus). Ο σχηματισμός αυτός δημιουργείται όταν υπάρξει κάποιο αίτιο (π.χ. πυρήνες συμπύκνωσης από τα αέρια διερχόμενου αεροπλάνου, αλλά και πρόσκαιρες μεταβολές στην πίεση τοπικά, λόγω του αεροδυναμικού σχήματος των πτερυγίων του), που θα οδηγήσει σταδιακά σε μαζική ψύξη τα υπέρψυχρα μικροσταγονίδια των νεφών τα οποία, ως τότε, ελλείψει πυρήνων συμπύκνωσης/παγοποίησης θα βρίσκονται ακόμη σε υγρή κατάσταση, παρόλο που η θερμοκρασία σε εκείνο το ύψος είναι κάτω από το σημείο πήξης του νερού.
Από την στιγμή που θα παγώσει ένα υπέρψυχρο σταγονίδιο, ακολουθείται μια διαδικασία ντόμινο, από εκείνο και ακτινικά προς τα έξω. Στο εσωτερικό της πεπλατυσμένης γραμμής, διακρίνονται τα σωματίδια που έχουν μετατραπεί σε παγοκρυστάλλους και πλέον κατέρχονται δημιουργώντας μια «κουρτίνα» που, ενίοτε, μπορεί να είναι εντυπωσιακή και εδώ διατρέχει τον κεντρικό άξονα της φωτογραφίας (η φωτογράφος είχε την τύχη να είναι σχεδόν ακριβώς από κάτω της).
Σε άλλες αναρτήσεις μας, έχουμε δει και παρήλιο σε αυτήν την κουρτίνα (π.χ. https://fkp2100.blogspot.com/2020/11/blog-post_29.html), ωστόσο εδώ, η θέση της ως προς τον Ήλιο, ο οποίος βρίσκεται χαμηλά κάτω αριστερά, ήταν τέτοια ώστε να δημιουργηθεί περιζενιθιακό τόξο. Ο παρατηρητικός και έμπειρος αναγνώστης θα παρατηρήσει στη δεξιά άκρη του περιζενιθιακού τόξου, να εφάπτεται ένα μικρό τμήμα ενός αμυδρού ανώτερου περιφερειακού τόξου.
Φωτογραφία: https://www.instagram.com/natbugjr/ --- Πηγή: https://twitter.com/spann
Στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με αυτό και άλλα εντυπωσιακά ή και άγνωστα, στο ευρύ κοινό, φυσικά φαινόμενα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα για το πώς δημιουργούνται αλλά και πώς να τα αναζητάτε. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής, με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου