Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Καμένοι πάπυροι διαβάζονται για πρώτη φορά με υπολογιστική τομογραφία ακτίνων Χ

Η έκρηξη του Βεζούβιου το 79, εκτός από τις καταστροφές που προκάλεσε στην Πομπηία και σε άλλες πόλεις όπως το «Αρχαίο Ηράκλειο» (Herculaneum, σημερινό Ερκολάνο) το οποίο θάφτηκε κάτω από 20 μέτρα στάχτης, κατέστρεψε και πολλούς παπύρους από τη μόνη βιβλιοθήκη που είχε διασωθεί από την Ελληνορωμαϊκή εποχή. Οι πάπυροι μοιάζουν με τυλιγμένες καρβουνιασμένες στήλες όπως αυτή στη φωτογραφία, οπότε κάθε απόπειρα να ανοιχτούν και να διαβαστούν ήταν τουλάχιστον μάταιη αν όχι καταστροφική. Έτσι θεωρήθηκε πως αυτά τα κείμενα θα ήταν αδύνατον να διαβαστούν.

 
Μέχρι σήμερα! Ο Luke Farritor, ερευνητής στο παν/μιο της Nebraska στις ΗΠΑ, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος μετά από 2 χιλιετίες που καταφέρνει και διαβάζει ολόκληρη λέξη σε καμένο πάπυρο εκείνης της εποχής, αποδεικνύοντας πως είναι εφικτό να διαβαστούν αυτά τα κείμενα. Αυτό έγινε χάρη στον συνδυασμό υπολογιστικής τομογραφίας ακτίνων Χ (οι κόκκινες φωτεινές λωρίδες που σαρώνουν τον καμένο πάπυρο στη φωτογραφία) και ενός αλγόριθμου μηχανικής μάθησης (αυτό που πολλές φορές αποκαλείται «στενή» τεχνητή νοημοσύνη σήμερα). Ο αλγόριθμος «εκπαιδεύτηκε» στην αναγνώριση ελληνικών γραμμάτων και κατάφερε να διαβάσει τη λέξη «πορφύρας» όπως φαίνεται και στη φωτογραφία με το αναγνωρισμένο κείμενο.
 
Η πορφύρα ήταν ιδιαίτερα περιζήτητη βαφή στην αρχαία Ρώμη και παρασκευαζόταν από τους αδένες των θαλάσσιων σαλιγκαριών, επομένως ο όρος θα μπορούσε να αναφέρεται έμμεσα στην τάξη των ανθρώπων που είχαν τα χρήματα να αγοράσουν αυτή τη βαφή ή σε κάτι αντίστοιχο με αυτό καθαυτό το χρώμα. Ωστόσο πιο σημαντικό από την ίδια τη λέξη, είναι η δυνατότητα που έχουμε πλέον να μπορούμε να διαβάσουμε αυτούς τους κατεστραμμένους παπύρους.
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου