Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Η "βροχή" των Περσειδών

Η «βροχή των Περσειδών», η γνωστή καλοκαιρινή βροχή μετεώρων που οι περισσότεροι έχουν συνδέσει με τις θερινές τους διακοπές, κορυφώνεται τον Αύγουστο (11-13/8 με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα το βράδυ της 12/8). Το φεγγάρι φέτος δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερο εμπόδιο στη θέασή της, καθώς τα βράδια της κορύφωσης, θα είναι μεν «μισογεμάτο», ωστόσο δύει εκεί γύρω στα μεσάνυχτα, αφήνοντας το υπόλοιπο της νύχτας και ως το ξημέρωμα, σκοτεινό για αστροπαρατήρηση. 

 
Αυτήν την περίοδο, υπάρχει και άλλη μία βροχή μετεώρων που συμβαίνει παράλληλα με τις Περσείδες και είναι οι δέλτα Υδροχοΐδες, οι οποίες κορυφώνονται στο τέλος Ιουλίου (29/7) και δίνουν περίπου 20 μετέωρα/ώρα στην κορύφωσή τους. Ωστόσο θα μπορείτε να τις δείτε (με μικρότερη συχνότητα μετεώρων) ως τις 20/8 περίπου. Έτσι από τα τέλη Ιουλίου και ως λίγο πριν τα μέσα Αυγούστου, είναι μια καλή περίοδος για να παρατηρήσετε και τις δυο βροχές ταυτόχρονα, αποφεύγοντας και το φως του φεγγαριού.
 
Όσοι ξενυχτήσουν, είτε με καλή παρέα είτε μόνοι, και έχοντας την απαραίτητη υπομονή, κάτω από τον έναστρο ουρανό, δεν αποκλείεται να δουν και κάποιο πολύ μεγάλο και εντυπωσιακό μετέωρο, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτά, πολλές φορές, καταγράφονται νωρίς το βράδυ όσο ο αστερισμός του Περσέα είναι ακόμη χαμηλά. Στη συνέχεια, υπάρχουν αυξομειώσεις στη συχνότητα, ενώ προς το ξημέρωμα, μετά τις 3-4 κατά κανόνα, καταγράφονται περισσότερα.
 
Η «βροχή των Περσειδών» συμβαίνει κάθε καλοκαίρι από τις 17/7 ως τις 24/8 με αποκορύφωμα γύρω στις 9-13/8. Φέτος δεν αναμένεται κάποια έξαρση στη δραστηριότητά της, επομένως στην κορύφωσή της αναμένονται γύρω στα 80-100 μετέωρα ανά ώρα, υπό την προϋπόθεση ότι ο παρατηρητής είναι σε όσο γίνεται πιο σκοτεινό μέρος, στην ύπαιθρο μακριά από κάθε φως και η νύχτα να είναι ανέφελη.
 
Η συχνότητα των μετεώρων μέσα στη νύχτα ποικίλει. Μπορεί να υπάρχουν «ήσυχες» περίοδοι ακολουθούμενες από ξεσπάσματα με 2-5 μετέωρα/λεπτό, κ.ο.κ. Τα μετέωρα φαίνονται σαν να έρχονται από τον αστερισμό του Περσέα (βορειοανατολικά στον ουρανό), για αυτό ονομάζονται και «Περσείδες», ωστόσο ο παρατηρητής μπορεί να κοιτάει οπουδήποτε στον ουρανό και κατά προτίμηση στα πιο σκοτεινά τμήματα (με τη λιγότερη φωτορύπανση στο σημείο που βρίσκεται) και σίγουρα μακριά από το ακτινοβόλο σημείο (π.χ. στο ζενίθ, νότια, δυτικά, ανατολικά ή οπουδήποτε έχει ανεμπόδιστη θέα και σκοτάδι γύρω του).
 
Ώρες ανατολής και δύσης Σελήνης για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2024: https://www.timeanddate.com/moon/greece/athens?month=8...
 
Φωτογραφία: Μετέωρο με φόντο τον Γαλαξία μας, κατά τη «βροχή των Περσειδών» / https://doudoulakis.blogspot.com/
 
Πολλά περισσότερα για τα μετέωρα, τους αστεροειδείς, τους κομήτες, τη συχνότητα εμφάνισής τους, τον κίνδυνο σύγκρουσής τους με την Γη, τις «καταιγίδες μετεώρων» που αναμένονται στο μέλλον, με χάρτες, εικόνες, διαγράμματα κ.α., θα βρείτε στις σελ. 59 και 68 του τόμου ΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος») τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου