Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Αναλυτικός γεωλογικός χάρτης της Ευρώπης (Δίας)

Τι θα λέγατε για την εξερεύνηση ενός αναλυτικού γεωλογικού χάρτη της Ευρώπης; Η Ευρώπη είναι ο μικρότερος από τους 4 φυσικούς δορυφόρους το Δία τους οποίους παρατήρησε και αναγνώρισε ως δορυφόρους του Δία, ο Γαλιλαίος το 1610 (και για αυτό λέγονται και «Γαλιλαϊκά φεγγάρια» - Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδης, Καλλιστώ). Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο Δίας έχει σχεδόν 100 φυσικούς δορυφόρους συνολικά. Η Ευρώπη είναι λίγο μικρότερη από τη Σελήνη και η επιφάνειά της αποτελείται από παγωμένο νερό.

 
Οι έρευνες που έχουν γίνει ως σήμερα σε αυτόν τον δορυφόρο του Δία, δείχνουν ότι είναι εν δυνάμει φιλόξενος για τη ζωή καθώς έχει και την ενέργεια και τη χημεία που απαιτείται όπως και έναν ωκεανό με αλμυρό νερό κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του. Η έλλειψη κρατήρων πρόσκρουσης από μετεωρίτες υποδηλώνει έναν γεωλογικά ενεργό και πολύπλοκο κόσμο. Αυτά είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που έλκουν το ενδιαφέρον των επιστημόνων τόσο για την Ευρώπη όσο και για άλλους αντίστοιχους δορυφόρους. Η δημιουργία χαρτών όπως αυτός, αποτελεί τη βάση για την κατανόηση γεωλογικών και άλλων διαδικασιών πάνω στην Ευρώπη, ενώ χρησιμεύει και ως εργαλείο για τον σχεδιασμό μελλοντικών αποστολών και, πάνω απ' όλα, είναι απαραίτητη για την απόκτηση γνώσεων σχετικά με την πιθανή κατοικησιμότητα αυτού του επιφανειακά παγωμένου κόσμου.
 
Ο χάρτης δημιουργήθηκε με δεδομένα του διαστημικού οχήματος Galileo και δημοσιεύτηκε φέτος τον Μάρτιο. Μπορείτε να τον κατεβάσετε σε μεγάλη ανάλυση και μορφή .pdf από τον ακόλουθο σύνδεσμο του USGS (θέλει λίγη υπομονή στην απεικόνιση). Καλή εξερεύνηση!
 
Πληροφορίες και χάρτης (Map Sheet): https://pubs.usgs.gov/publication/sim3513
 
Περισσότερα για την εξερεύνηση του διαστήματος αλλά και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου