Στις 20/4, το διαστημικό όχημα της NASA με το όνομα “Lucy”, μας έστειλε φωτογραφίες (μία εκ των οποίων είναι αυτή που συνοδεύει την ανάρτησή μας) καθώς περνούσε σε απόσταση μικρότερη από 1000 km από τον αστεροειδή “Donald Johanson” ο οποίος βρίσκεται στην εσωτερική ζώνη των αστεροειδών (μια ζώνη με αστεροειδείς που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο και βρίσκονται διασκορπισμένοι σε μια τροχιά ανάμεσα στον Άρη και τον Δία). Αυτή η διαστημική κοτρόνα έχει μήκος 8 km και μέγιστο πλάτος 3.5 km.
Κυριακή 18 Μαΐου 2025
Ο αστεροειδής “Donald Johanson” και η "Lucy"
Σάββατο 17 Μαΐου 2025
4 εξωπλανήτες με στερεά επιφάνεια στο αστέρι του Barnard
Το αστέρι του Barnard είναι ένας μικρός ερυθρός νάνος της «διαστημικής γειτονιάς» μας, μόλις 5.96 έτη φωτός μακριά από τη Γη, λίγο πιο μακριά από το τριπλό αστρικό σύστημα «Άλφα Κενταύρου» σε απόσταση λίγο παραπάνω από 4 έτη φωτός. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό “The Astrophysical Journal Letters”, αναφέρεται η ανακάλυψη 4 πλανητών γύρω από αυτό το αστέρι.
Παρασκευή 16 Μαΐου 2025
Ολίσθηση πλαγιάς κατά την ώρα μεγάλου σεισμού στη Μιανμάρ
Αυτό είναι ένα βίντεο που θα χρειαστεί να το δείτε ξανά και ξανά για να αντιληφθείτε την ισχύ που έχουν οι μεγάλοι σεισμοί όπως αυτός που συνέβη στη Μιανμάρ στο τέλος Μαρτίου και ήταν μεγέθους 7.7 βαθμών στην κλίμακα Richter (για την ακρίβεια, το μέγεθος του σεισμού αυτού δεν δόθηκε σε αυτήν την κλίμακα, ωστόσο η προσέγγιση αυτή είναι ικανοποιητική). Αγνοήστε την σιδερένια πόρτα που ανοίγει και κοιτάξτε περίπου στο 14’’ όλο το τοπίο έξω από την περίφραξη να ολισθαίνει! Πραγματικά εντυπωσιακή καταγραφή που πιθανότατα είναι η πρώτη του είδους της και θα χρησιμοποιείται ως παράδειγμα στα τμήματα Γεωλογίας σε όλον τον πλανήτη.
Κυριακή 11 Μαΐου 2025
Τροφοδοσία αντιδραστήρα (βασισμένου στο Θόριο) εν ώρα λειτουργίας από τους Κινέζους
Μέσα στον Απρίλιο, Κινέζοι επιστήμονες σε συνέδριο της Κινεζικής ακαδημίας επιστημών ανακοίνωσαν, μέσω του Xu Hongjie που ηγείται του συγκεκριμένου εγχειρήματος, ένα πολύ σημαντικό βήμα όσο αφορά τους αντιδραστήρες Θορίου (για την ακρίβεια, ονομάζονται αντιδραστήρες *βασισμένους* στο Θόριο, καθώς το σχάσιμο υλικό είναι το Ουράνιο όπως θα δούμε). Κατάφεραν να επιτύχουν τροφοδοσία του αντιδραστήρα ενώ αυτός ήταν σε λειτουργία! Τι είναι όμως οι αντιδραστήρες Θορίου και γιατί αυτό αποτελεί επιτυχία;
Σάββατο 10 Μαΐου 2025
Το έτος 536 και οι δακτύλιοι σε θαμμένα δέντρα
Από τους δακτυλίους στο εσωτερικό του κορμού ενός δέντρου, μπορούμε να αντλήσουμε πολλές πολύτιμες πληροφορίες για τις χρονιές στις οποίες αναπτυσσόταν το δέντρο αυτό. Για παράδειγμα, στη συγκεκριμένη φωτογραφία, βλέπουμε τους δακτυλίους ενός δέντρου που ήταν θαμμένο στον ελβετικό παγετώνα Aletsch. Διακρίνεται το έτος 536 οπότε και ο φλοιός που αναπτύχθηκε τότε ήταν λεπτότερος και λιγότερο πυκνός.
Παρασκευή 9 Μαΐου 2025
Το Tonga μείωσε πρόσκαιρα κατά 0.1 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία στο νότιο ημισφαίριο
Η εντυπωσιακή έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Tonga στις 15/1/2022 γίνεται αντικείμενο μιας ακόμη έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Communications Earth & Environment” στα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με αυτήν, οι συνέπειες της έκρηξης ήταν η πρόσκαιρη ψύξη του νοτίου ημισφαιρίου κατά 0.1 βαθμούς Κελσίου το 2023 και η σχεδόν αμελητέα θέρμανση του βορείου ημισφαιρίου.
Δευτέρα 5 Μαΐου 2025
Τα "παροδικά φωτεινά συμβάντα" στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Το πιο πρόσφατο βιβλίο του Δρ. Χρήστου Ντουντουλάκη, τα «Παροδικά Φωτεινά Συμβάντα», θα μπορείτε να το βρείτε στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στις 8-11/5/2025, στο stand των εκδόσεων «Οσελότος».
Κυριακή 4 Μαΐου 2025
Λεμούριοι και αντί-γήρανση
Οι λεμούριοι νάνοι της Μαδαγασκάρης, μπορούν να αντιστρέφουν πρόσκαιρα το «ρολόι» της κυτταρικής γήρανσης κατά την πολύμηνη περίοδο χειμερίας νάρκης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Biology Letters” στις 12/2. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 15 λεμούριους οι οποίοι χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Την ομάδα που έπεσε σε νάρκη (με τη χρήση χαμηλών θερμοκρασιών ώστε να εξομοιωθούν οι χειμερινές συνθήκες που τους ωθούν σε αυτήν) και μια ομάδα που παρέμεινε ξύπνια.
Σάββατο 3 Μαΐου 2025
Τα κύτταρα του δέρματος "επικοινωνούν" με ηλεκτρικά σήματα για την επούλωση πληγών
Μετά από κάποιον τραυματισμό, τα τραυματισμένα κύτταρα του δέρματος εκπέμπουν αργούς (χαμηλής συχνότητας) ηλεκτρικούς παλμούς οι οποίοι ενεργοποιούν τα γειτονικά κύτταρα, ώστε να ξεκινήσει η επούλωση της πληγής. Αυτό αναφέρεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS), στις 17/3.
Παρασκευή 2 Μαΐου 2025
Χιονοστιβάδα στο Νεπάλ
Πλάνα που κόβουν την ανάσα, από χιονοστιβάδα στη βορειοανατολική πλευρά του βουνού Annapurna ΙΙ στο Nepal, στις 4/4. Η λήψη έγινε από το χωριό Pisang και αν δείτε το βίντεο μέχρι το τέλος, θα διαπιστώσετε ότι υπολείμματα (αεροζόλ που περιέχει κυρίως χιόνι μαζί με χώμα και κονιορτό από το έδαφος) από τη χιονοστιβάδα φτάνουν μέχρι το χωριό. Ευτυχώς, δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.
Κυριακή 27 Απριλίου 2025
Εύρεση μακριών αλυσίδων υδρογονανθράκων στον Άρη
Το 2013, το rover “Curiosity” ερευνώντας τον αρειανό κρατήρα “Yellowknife Bay”, ο οποίος μοιάζει με αυτό που κάποτε μπορεί να ήταν ο πυθμένας αρχαίας λίμνης, συνέλλεξε δείγματα από το υπέδαφος τρυπώντας σε βάθος ως και 10 εκατοστά με το τρυπάνι του. Το δείγμα αυτό εξετάστηκε με διάφορες τεχνικές στο εργαστήριο του “Curiosity” και βρέθηκαν χημικές ενδείξεις ότι εκεί πράγματι υπήρχε μια λίμνη πριν 3.7 δισεκατομμύρια έτη. Το δείγμα περιείχε οργανικά μόρια, θείο, μεθάνιο και νιτρικά άλατα. Η λίμνη αυτή υπήρχε εκεί για αρκετά εκατομμύρια έτη, παρέχοντας ένα περιβάλλον με στοιχεία απαραίτητα για τη δημιουργία ζωής.
Σάββατο 26 Απριλίου 2025
CRISPR εναντίον καρκίνου
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Advanced Science” στο τέλος του προηγούμενου έτους, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ χρησιμοποίησαν την τεχνική CRISPR σε ποντίκια, στοχεύοντας στην αποκοπή ενός συγκεκριμένου γονιδίου σε καρκινικά κύτταρα όγκων στο κεφάλι και το λαιμό, με αποτέλεσμα να εξολοθρεύσουν το 50% των καρκινικών όγκων. Οι καρκίνοι στο κεφάλι και τον λαιμό είναι πολύ συνηθισμένοι και αποτελούν την 5η αιτία θανάτου από καρκίνο.
Παρασκευή 25 Απριλίου 2025
"Επανάσταση" στην αστροφωτογραφία με φακούς ελεγχόμενης περίθλασης
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Applied Physics Letters” τον Φεβρουάριο και χρηματοδοτήθηκε από τη NASA και την DARPA (μια υπηρεσία αμύνης των ΗΠΑ όπου αναπτύσσονται προχωρημένα τεχνολογικά εγχειρήματα), παρουσιάζεται ένας φωτογραφικός φακός με ασύλληπτα μικρό πάχος 2.4 μικρομέτρων (1 μικρόμετρο = 1 εκατομμυριοστό του μέτρου).
Δευτέρα 21 Απριλίου 2025
Ίχνη από σίφωνες ξηράς
Στις 13/3, κακοκαιρία με ισχυρές υπερκυτταρικές καταιγίδες (supercells) συνοδευόμενες από σίφωνες ξηράς, επηρέασαν κυρίως τις κεντροδυτικές πολιτείες στις ΗΠΑ. Μία από τις πολιτείες που επηρεάστηκαν αρκετά από τους σίφωνες ήταν εκείνη του Μισισιπή, όπου καταγράφηκαν 18 σίφωνες εκ των οποίων ένας ήταν κατηγορίας EF4 (στην 5βάθμια ενισχυμένη κλίμακα Fujita, EF/Enhanced Fujita, όπου κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει). Οι μέγιστες ταχύτητες των ανέμων εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 270 km/h κατά τόπους.
Κυριακή 20 Απριλίου 2025
Ιπτάμενα αυτοκίνητα από την Alef
Καλημέρα και χρόνια πολλά! Τώρα, αν κάθεστε σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι και δεν έχετε τι να κάνετε, εδώ σας έχω! Πάμε να δούμε το σημερινό μας θέμα.
Σάββατο 19 Απριλίου 2025
Περισσότερα για την ανίχνευση πιθανών βιοδεικτών στον εξωπλανήτη K2-18b
Και αφού «έκατσε η σκόνη» από την προχθεσινή ανακοίνωση περί των ευρημάτων του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb για τον εξωπλανήτη K2-18b (βλέπε εδώ: https://www.facebook.com/TaFisikaFainomena/posts/1180789194058407), ας δούμε τι ισχύει, τι δεν ισχύει και τι μπορούμε να περιμένουμε.
Παρασκευή 18 Απριλίου 2025
Κύλινδροι ή ρολά χιονιού
Αυτό το εντυπωσιακό και σπάνιο θέαμα με κύλινδρους ή ρολά χιονιού είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι λιγοστοί κάτοικοι της παγωμένης λίμνης Teletskoye, στην κεντρική Ρωσία στις αρχές Μαρτίου. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει σπάνια καθώς χρειάζεται ένας συνδυασμός συνθηκών, ώστε το χιόνι να τυλιχθεί με τη βοήθεια του ανέμου σε ρολά σαν αυτά στις φωτογραφίες.
Πέμπτη 17 Απριλίου 2025
Εύρεση DMS, DMDS (πιθανών βιοδεικτών) στον εξωπλανήτη K2-18b
Σπουδαία νέα προέκυψαν σήμερα για την πιθανή ύπαρξη ζωής στον εξωπλανήτη K2-18b στον οποίο είχαμε αναφερθεί πριν λίγες μέρες σε ανάρτησή μας, εδώ: https://www.facebook.com/TaFisikaFainomena/posts/1170380318432628