Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025

Ο αστεροειδής 2024 YR4 μας απειλεί;

Όταν πρόκειται για καταστροφή, τα ΜΜΕ και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες κάνουν party. Έτσι έγινε λοιπόν και με την πληροφορία ότι ένας αστεροειδής με διάμετρο περίπου 60 μέτρα, έχει μια «καταρχάς, όχι εντελώς αμελητέα» πιθανότητα να συγκρουστεί με τη Γη το 2032. Τι σημαίνει όμως αυτό;

 
Ο εν λόγω αστεροειδής έχει την κωδική ονομασία 2024 YR4. Οι μετρήσεις που έχουν γίνει ως τώρα για τον υπολογισμό της τροχιάς του, αφήνουν μια ελάχιστη πιθανότητα 1.2% για σύγκρουση με τον πλανήτη μας, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι περαιτέρω μετρήσεις οι οποίες θα καθορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την μελλοντική του τροχιά, θα εκμηδενίσουν αυτήν την πιθανότητα.
Αν ο συγκεκριμένος αστεροειδής πέσει στη Γη, ποιο είναι το πιθανότερο σημείο πρόσκρουσης με τα τωρινά δεδομένα και πόσο μεγάλες θα μπορούσαν να είναι οι καταστροφές; Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι θα έπεφτε κάπου κοντά στον ισημερινό, σε μια λωρίδα πιθανών τοποθεσιών που εκτείνεται από τη Βενεζουέλα, την Κολομβία και τη Βραζιλία ως την υποσαχάρια Αφρική κυρίως (βλέπε https://x.com/cosmos4u/status/1884098268583584056). 
 
Οι ζημιές εξαρτώνται από τη γωνία, τη σύσταση του μετεωρίτη αλλά και το σημείο πτώσης (π.χ. αν είναι στεριά ή θάλασσα), όμως οι αναγνώστες μας όπως και όσοι έχουν τον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», γνωρίζουν ότι για να έχει ένας μετεωρίτης καταστροφικές συνέπειες σε πλανητική κλίμακα, θα πρέπει η διάμετρός του να είναι της τάξης του χιλιομέτρου. Ο συγκεκριμένος αστεροειδής, έχοντας μέγεθος μερικών δεκάδων μέτρων, εφόσον πέσει στη Γη, μπορεί να συγκριθεί με εκείνον της Tunguska (και εκείνος εκτιμάται ότι είχε την ίδια διάμετρο) ή με ένα γεγονός ανάλογο του Chelyabinsk.
 
Πριν ξεφυσήσετε με σχετική ικανοποίηση, να τονίσουμε ότι τόσο ο μετεωρίτης της Tunguska (1908, 50-60 μέτρα) όσο και εκείνος του Chelyabinsk (2013, 20 μέτρα), έπεσαν σε ακατοίκητες ή αραιοκατοικημένες περιοχές. Στη 2η περίπτωση, ο μετεωρίτης με μέγεθος ίσο με το 1/3 του 2024 YR4, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στα κτήρια, τραυματισμούς, εγκαύματα ή ακόμη και πρόσκαιρη τύφλωση σε όσους κοίταξαν προς τον ουρανό εκείνες τις στιγμές. Έτσι, το ενδεχόμενο πτώσης του 2024 YR4 σε κατοικημένες περιοχές, ακόμη και αν είναι απειροελάχιστα μικρό αυτή τη στιγμή, μέχρι οι μετρήσεις να εκμηδενίσουν αυτήν την πιθανότητα, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους αστρονόμους που είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθησή του.
 
Πότε θα γνωρίζουμε οριστικά για την πορεία του; Πιθανότατα το 2028, όταν θα ξαναπεράσει από την αστρονομική μας «γειτονιά» ακολουθώντας μια πιο ακίνδυνη τροχιά και θα υπάρχει η δυνατότητα για λεπτομερή παρατήρησή του.
 
Έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο με άλλον αστεροειδή; Ναι, με τον 99942 Apophis (Άποφις), ο οποίος έχει μέγεθος μισό χιλιόμετρο (πολύ μεγαλύτερος δηλαδή από τον τωρινό) και οι πρώτες παρατηρήσεις της τροχιάς του, έδιναν πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη ίση με 2.7% για το 2029. Αυτό τον τοποθέτησε στη βαθμίδα 4 της 10βάθμιας κλίμακας Torino η οποία ταξινομεί αυτές τις απειλές ανάλογα με το μέγεθός τους και την πιθανότητα σύγκρουσής τους με τη Γη. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη απειλή που γνωρίσαμε ως σήμερα. Για σύγκριση, ο τωρινός κομήτης βρίσκεται στη βαθμίδα 3 της κλίμακας αυτής.
 
Τελικώς, μετά από αλλεπάλληλες παρατηρήσεις το 2013 ανακοινώθηκε ότι η πιθανότητα σύγκρουσης του Apophis με τον πλανήτη μας έχει μηδενικές πιθανότητες τόσο το 2029 όσο και στο επόμενο πέρασμά του το 2036, ενώ το 2021 ακόμη πιο λεπτομερείς μετρήσεις και υπολογισμοί οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο κομήτης δεν θα μας απασχολήσει για τουλάχιστον 100 ακόμη χρόνια.
 
Παρακολούθηση του 2024 YR4: https://cneos.jpl.nasa.gov/sentry/details.html...
 
Περισσότερα, με λεπτομέρειες, σχήματα, γραφήματα και φωτογραφίες, για τους κομήτες, τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς, τις διαφορές τους, την πιθανότητα πρόσκρουσής τους με τη Γη, την κλίμακα Torino και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, θα βρείτε στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου