Άλλη μία εμφάνιση σέλαος στους ελληνικούς ουρανούς νωρίς το βράδυ της πρωτοχρονιάς, η 6η τον τελευταίο 1.5 χρόνο και τουλάχιστον η 3η όπου το σέλας παρατηρείται μέχρι και την Κρήτη. Διανύοντας το μέγιστο της δραστηριότητας του (25ου από τότε που υπάρχουν αναλυτικές καταγραφές) ηλιακού κύκλου, είναι φυσιολογικό να εμφανίζεται κατά περιόδους και στην χώρα μας το Σέλας, όπως και σε αντίστοιχα χαμηλά ή ακόμη χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Έχει εμφανιστεί και σε παλαιότερους ηλιακούς κύκλους πολλές φορές. Ο τρέχων ηλιακός κύκλος δεν είναι και από τους πλέον δραστήριους που έχουν καταγραφεί, ωστόσο είναι σαφέστατα πιο δραστήριος από τον προηγούμενο (24ο) αλλά λιγότερο δραστήριος από τον 23ο στον οποίο είχε παρατηρηθεί και πάλι σέλας στη χώρα μας (π.χ. Οκτώβριος και Νοέμβριος 2003 από τον Αντώνη Αγιομαμίτη).
Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025
Πρωτοχρονιάτικο Σέλας στην Ελλάδα
Θυμίζουμε ότι το σέλας δημιουργείται κατά τον «βομβαρδισμό» της ανώτερης ατμόσφαιρας της Γης από τον «ηλιακό άνεμο» που αποτελείται από σωματίδια υψηλής ενέργειας (κυρίως ηλεκτρόνια και πρωτόνια), κάτι που γίνεται πολύ εντονότερα χρονικά πέριξ του μεγίστου του εκάστοτε 11ετούς ηλιακού κύκλου. Αυτά τα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας και καθώς συγκρούονται με τα μόρια/άτομα αζώτου και οξυγόνου που περιέχει η γήινη ατμόσφαιρα τα διεγείρουν πρόσκαιρα σε ανώτερες ενεργειακές στάθμες. Η αποδιέγερση των διεγερμένων μορίων και ατόμων γίνεται με τη μορφή φωτός, το οποίο και παρατηρούμε ως σέλας. Το ύψος στο οποίο εμφανίζεται στην ατμόσφαιρα, ξεκινά από τα ~90 km και μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 km. Το μεγάλο ύψος στο οποίο φτάνει αυτό το φαινόμενο, το κάνει ορατό από πολύ μακριά, π.χ. ως και 15-20 μοίρες γεωγραφικού πλάτους μακριά. Δηλαδή μπορεί να βρίσκεται π.χ. πάνω από τη Σλοβενία ή τη νότια Πολωνία και οι ερυθρές κορυφές του να μπορούν να φανούν από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Συγκεντρώσαμε όλες τις αναφορές και φωτογραφίες για το σέλας της πρωτοχρονιάς, εδώ https://antisimvatikos.blogspot.com/2025/01/blog-post.html και εφόσον υπάρχουν και άλλες, το άρθρο θα ανανεωθεί. Μπορείτε να πατήσετε πάνω στα εικονίδια ή/και τους συνδέσμους για να οδηγηθείτε απευθείας στις αντίστοιχες αναρτήσεις των φωτογράφων. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι το φωτογράφισαν από την Κρήτη ως τη Μακεδονία (βλέπε χάρτη), χάρη στην έγκαιρη ειδοποίηση του Γιάννη Τσουμέτη που το είδε πρώτος εκείνο το βράδυ στο Μέτσοβο και μετέφερε την είδηση άμεσα. Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν την ανάρτηση, είναι του Χρήστου Παπασούλη @Χρήστος Παπασούλης (Ναυπακτία) και του Δημήτρη Σαγιάκου Dimitris Sagiakos Photography (Άμφισσα) και αναρτώνται κατόπιν αδείας.
Αν έχετε και εσείς φωτογραφίες από αυτή ή άλλη παλαιότερη εμφάνιση σέλαος στη χώρα μας, ενημερώστε μας!
Περισσότερα για όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, θα βρείτε στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου