Ένα ακόμη βήμα για τη χρήση της θερμοπυρηνικής πρόωσης στις μελλοντικές διαστημικές αποστολές, τόσο από και προς τη Σελήνη αλλά και προς τον Άρη αργότερα, έγινε από τη NASA και την εταιρεία “General Atomics”. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία στα τέλη του Γενάρη, αναφέρει την επιτυχημένη δοκιμή του συστήματος πρόωσης με χρήση πυρηνικού καυσίμου και ροής θερμού υδρογόνου, σε 6 κύκλους στους οποίους αναπτύχθηκαν μέγιστες θερμοκρασίες 2330 βαθμών Κελσίου, ενώ σε κάθε κύκλο η μέγιστη απόδοση του προωθητήρα διατηρήθηκε για 20 λεπτά, ώστε να δοκιμαστεί και η αποτελεσματικότητα της ασπίδας (η οποία καλύπτει το πυρηνικό καύσιμο και το θερμό υδρογόνο) από τη διάβρωση.
Η θερμοπυρηνική πρόωση, χρησιμοποιεί πυρηνικό καύσιμο για τη θέρμανση ενός αερίου (π.χ. υδρογόνου), το οποίο εκτοξεύεται προς τα πίσω με μεγάλη ταχύτητα, προωθώντας έτσι το διαστημικό όχημα προς τα εμπρός. Το υδρογόνο, λαμβάνοντας θερμότητα από το πυρηνικό καύσιμο, λειτουργεί και ως ψυκτικό. Μια μηχανή θερμοπυρηνικής πρόωσης, θα είναι ως και 3 φορές πιο αποδοτική σε σχέση με τις σημερινές συμβατικές χημικού καυσίμου. Αυτό σημαίνει πολύ ταχύτερα διαστημικά ταξίδια, περιορίζοντας έτσι τις συνέπειες αυτών στους αστροναύτες αλλά και τις απαιτήσεις που αυτά θα είχαν συνολικά.
Πηγή: https://www.ga.com/ga-successfully-tests-nuclear-thermal... (από όπου και το σχήμα του άρθρου, το οποίο απεικονίζει διαστημικό όχημα με θερμοπυρηνική πρόωση).
Περισσότερα για τη διαστημική εξερεύνηση αλλά και τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου