Αυτό μοιάζει με «κουρτίνα» παγοκρυστάλλων που έχει απομείνει μετά από «νέφος – οπή» (fallstreak hole). Πράγματι, οι υψισωρείτες που υπάρχουν στον ουρανό, μαρτυρούν ότι λίγη ώρα πριν είναι πιθανό να κάλυπταν μεγαλύτερο τμήμα του. Επίσης, αυτή η εναπομένουσα «κουρτίνα» βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο, σε γωνιακή απόσταση 22 μοιρών από τον Ήλιο, ως προς τον παρατηρητή, ώστε ο τελευταίος να απολαμβάνει το παρήλιο που βλέπουμε στη φωτογραφία. Αυτή ελήφθη στις 21/2 στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.
Θυμίζουμε ότι το «νέφος – οπή» παρατηρείται με νέφη που ανήκουν στην κατηγορία των υψισωρειτών ή θυσανοσωρειτών (Altocumulus ή Cirrocumulus) και δημιουργείται όταν υπάρξει κάποιο αίτιο (π.χ. πυρήνες συμπύκνωσης από τα αέρια διερχόμενου αεροπλάνου, αλλά και πρόσκαιρες μεταβολές στην πίεση τοπικά, λόγω του αεροδυναμικού σχήματος των πτερυγίων του), που θα οδηγήσει σταδιακά σε μαζική ψύξη τα υπέρψυχρα μικροσταγονίδια των νεφών τα οποία, ως τότε, ελλείψει πυρήνων συμπύκνωσης/παγοποίησης θα βρίσκονται ακόμη σε υγρή φάση, παρόλο που η θερμοκρασία σε εκείνο το ύψος είναι κάτω από το σημείο πήξης του νερού.
Από την στιγμή που θα παγώσει ένα υπέρψυχρο σταγονίδιο, ακολουθείται μια διαδικασία ντόμινο, από εκείνο και ακτινικά προς τα έξω. Στο εσωτερικό της πεπλατυσμένης γραμμής, διακρίνονται τα σωματίδια που έχουν μετατραπεί σε παγοκρυστάλλους και πλέον κατέρχονται δημιουργώντας μια «κουρτίνα» που, ενίοτε, μπορεί να είναι εντυπωσιακή και αν ο Ήλιος βρίσκεται σε κατάλληλη γωνία ως προς αυτήν (όπως εδώ), μπορεί να παρατηρηθούν και διάφορα οπτικά φαινόμενα διάθλασης.
Πηγή: https://x.com/spann
Περισσότερα για όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, θα βρείτε στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου