Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

St. Elmo's fire στα αλεξικέραυνα του τηλεσκοπίου Subaru στη Χαβάη

Εντυπωσιακή και σπάνια καταγραφή ιονισμού του αέρα στα αλεξικέραυνα και το κτήριο του τηλεσκοπίου Subaru στην κορυφή Mauna Kea της Χαβάης στις 31/1, κατά τη διάρκεια καταιγίδας. Το βίντεο είναι σε σχετικά γρήγορη κίνηση (παρατηρήστε τα δευτερόλεπτα).

 
Το μπλε-ιώδες φως στα αλεξικέραυνα και στο κτήριο, ονομάζεται "St. Elmo's fire" και προκαλείται από τους ιονισμούς των μορίων της ατμόσφαιρας καθώς έχει συσσωρευτεί ικανό ηλεκτρικό φορτίο, ώστε τοπικά, το ηλεκτρικό πεδίο να είναι της τάξης των δεκάδων χιλιάδων V/m (Volt ανά μέτρο). Παρατηρήστε ότι μόλις σημειώνεται μία ηλεκτρική εκκένωση σχετικά κοντά στο αλεξικέραυνο (έντονες λάμψεις), υπάρχει πρόσκαιρη αποφόρτιση αλλά πολύ γρήγορα συσσωρεύεται εκ νέου ηλεκτρικό φορτίο προκαλώντας ιονισμούς, την οπτική εκδήλωση των οποίων παρατηρούμε εδώ.
 
Πολύ υψηλές τιμές του ηλεκτρικού πεδίου τοπικά, είναι ικανές να προκαλέσουν ιονισμούς στα μόρια της ατμόσφαιρας (αποβολή/πρόσληψη ηλεκτρονίων από τα μόρια). Το είδος των μορίων που ιονίζονται (άζωτο και οξυγόνο, κυρίως, στη γήινη ατμόσφαιρα), καθορίζει και το χρώμα που βλέπουμε κατά τη διαδικασία (υπό την προϋπόθεση ότι η ενέργεια των φωτονίων που εκπέμπονται αντιστοιχεί στο ορατό φάσμα). Αυτό το αμυδρό φως είναι ευκολότερα ορατό σε σκοτεινές περιοχές και συνοδεύεται και από έναν χαρακτηριστικό ήχο σπινθηρισμών. Το φαινόμενο αυτό προμηνύει πιθανή ηλεκτρική εκκένωση σύντομα κάπου πολύ κοντά στον παρατηρητή! Αν τύχει και το δείτε ή το ακούσετε, καλό θα είναι να προστατευτείτε το συντομότερο δυνατό.
 
Όσο για το περίεργο όνομα του φαινομένου, θεωρείται ότι προήλθε από τον «Άγιο Έλμο», προστάτη των ναυτικών, οι οποίοι παρατηρούσαν παλιά το φαινόμενο αυτό στις αιχμές των καταρτιών τους σε καταιγίδες και το θεωρούσαν «καλό οιωνό» (#νοτ).
 
Πηγή: © NAOJ με άδεια, https://www.youtube.com/watch?v=HAtCfnkUCp8
 
Περισσότερα για όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου