Ένα νέο απολαυστικό βίντεο με τον κομήτη C/2024 G3 (ATLAS) κυκλοφόρησε στα τέλη Μαρτίου, με επεξεργασμένα (από την ESA) δεδομένα του “Solar Orbiter” από τις 14 ως τις 25/1, οπότε και ο κομήτης μόλις είχε περάσει από το περιήλιο (το πλησιέστερο στον Ήλιο σημείο της τροχιάς του) στις 13/1. Ένα χαρακτηριστικό του ήταν οι «πολλαπλές ουρές» που είχε αναπτύξει και φαίνονται και σε αυτό το βίντεο. (Δείτε και την παλαιότερη ανάρτησή μας σχετικά με αυτό: https://www.facebook.com/TaFisikaFainomena/posts/1110049831132344)
Θυμίζουμε ότι ο κομήτης C/2024 G3 (ATLAS), ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από σύγχρονα ηλιακά παρατηρητήρια (όπως π.χ. το SOHO), με τους άλλους δυο στην κορυφαία τριάδα να είναι ο κομήτης McNaught το 2007 και ο πρόσφατος Tsuchinshan – ATLAS τον Οκτώβρη του 2024.
Δυστυχώς, ο C/2024 G3 ήταν σχεδόν αποκλειστικά ορατός από το νότιο ημισφαίριο. Το μέγιστο φαινόμενο μέγεθός του ήταν -3.8 (αντίστοιχα ο Tsuchinshan – ATLAS έφτασε στο -4.9 και ο McNaught -5.5, δηλαδή ήταν λαμπρότεροι καθώς όσο πιο μικρό είναι το φαινόμενο μέγεθος, τόσο πιο λαμπρό είναι το αντικείμενο στον ουρανό μας).
Το “Solar Orbiter” της ESA αποτελεί μια διαστημική συσκευή παρατήρησης του Ήλιου (της ηλιόσφαιρας, του ηλιακού ανέμου και των πολικών περιοχών του άστρου μας) από το 2020 και η αποστολή αν και είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί ως το 2026, είναι πιθανό να επεκταθεί ως το 2030.
Πηγή: https://bsky.app/profile/science.esa.int/post/3lkveqp4i7c2k -- ESA + NASA / Solar Orbiter / SoloHI Team.
Περισσότερα, με λεπτομέρειες, σχήματα, γραφήματα και φωτογραφίες, για τους κομήτες, τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς, τις διαφορές τους, την πιθανότητα πρόσκρουσής τους με τη Γη, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, θα βρείτε στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου