Τη Δευτέρα 23/6, δόθηκε στο ευρύ κοινό μια πρώτη, πραγματικά εντυπωσιακή, γεύση από αυτά που πρόκειται να κάνει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του το νέο παρατηρητήριο “Vera C. Rubin”, το οποίο πήρε το όνομά του από την αστρονόμο που παρατήρησε την ασυμφωνία ανάμεσα στην προβλεπόμενη και παρατηρούμενη περιστροφή των γαλαξιών, κάτι το οποίο σήμερα αποδίδουμε στη λεγόμενη «σκοτεινή ύλη».
Το παρατηρητήριο αυτό, στην κορυφή El Peñón (2700 m, στη βόρεια Χιλή), εφοδιασμένο με τη μεγαλύτερη κάμερα που έχει κατασκευαστεί ποτέ, θα σαρώνει τον ουρανό συνεχώς για 10 έτη, δημιουργώντας ένα πολύ υψηλής ανάλυσης βίντεο του ορατού σύμπαντος. Η διερεύνηση της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας είναι από τους πρωταρχικούς στόχους του. Κάθε βράδυ ενώ θα παρατηρεί ολόκληρο τον ουρανό, είναι προγραμματισμένο να στέλνει ειδοποιήσεις για οτιδήποτε παρατηρεί (αστεροειδείς, υπερκαινοφανείς, κ.α.). Ο αριθμός των ειδοποιήσεων ανά βράδυ αναμένεται να είναι της τάξης των 10 εκατομμυρίων. Φυσικά, ο χειρισμός όλων αυτών των δεδομένων θα γίνεται με εξειδικευμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που θα φιλτράρουν τα πιο ενδιαφέροντα συμβάντα.
Για να κατανοήσουμε την ισχύ του συγκεκριμένου παρατηρητηρίου, το εκπαιδευτικό βίντεο που συνοδεύει την ανάρτησή μας, εξηγεί πώς μέσα σε 10 ώρες παρατήρησης του ουρανού, το “Vera C. Rubin” ανακάλυψε 2104 αστεροειδείς εντός του ηλιακού μας συστήματος, και αναμένεται να ανακαλύψει εκατομμύρια ακόμη τα επόμενα 2 έτη, μαζί με διαστρικά αντικείμενα και κομήτες. Για σύγκριση, σε ένα χρόνο 20000 αστεροειδείς ανακαλύπτονται από όλα τα άλλα τηλεσκόπια (επίγεια και διαστημικά) μαζί! Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, αναμένεται να ξεπεράσει σε δεδομένα, στο ορατό φάσμα, όλα μαζί τα τηλεσκόπια που έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα. Τα δεδομένα που θα δημιουργήσει ως το τέλος της δεκαετούς αποστολής του, αναμένεται να είναι της τάξης του 1 ExaByte (1 δισεκατομμύριο GB) διαθέσιμα προς όλους όσους ενδιαφέρονται.
Επίσης, στην παρουσίαση της Δευτέρας, δόθηκαν και κάποιες φωτογραφίες που ελήφθησαν από το παρατηρητήριο αυτό. Μπορείτε να τις βρείτε στον σύνδεσμο που συνοδεύει την ανάρτηση. Η πιο εντυπωσιακή περιέχει 10 εκατομμύρια γαλαξίες (ουσιαστικά κάθε pixel σε αυτήν είναι και ένα άστρο ή ένας γαλαξίας…), ενώ στη δεκαετία που προβλέπεται να λειτουργήσει, θα φωτογραφηθούν πάνω από 20 δισεκατομμύρια γαλαξίες, αλλά και να διερευνηθεί με μεγάλη λεπτομέρεια και ο δικός μας Γαλαξίας (τα όριά του, η ιστορία του όπως πιθανές συγκρούσεις με άλλους στο παρελθόν και πολλά άλλα).
Τέλος, αν και τα παραπάνω είναι εξόχως συναρπαστικά, τα πιο συναρπαστικά είναι αυτά που δεν φανταζόμαστε. Όταν αυτό το παρατηρητήριο έχει τη δυνατότητα να παρατηρεί ολόκληρο τον ουρανό ανελλιπώς και με τέτοια ακρίβεια, τότε δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν και μεταβολές στον ουρανό, από βράδυ σε βράδυ ή σε βάθος χρόνου, που θα αποκαλύψουν και άλλα φαινόμενα που δεν έχουμε φανταστεί διότι δεν είχαμε ποτέ τη δυνατότητα διεξαγωγής παρατηρήσεων και ανάλυσης στο επίπεδο που διαθέτουμε σήμερα.
Βίντεο: RubinObs / NOIRLab / SLAC / NSF / DOE / AURA
Περισσότερα για τη διαστημική εξερεύνηση, αλλά και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου