Τη Δευτέρα 16/6, η ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία), αποκάλυψε στο ευρύ κοινό τις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες της εξωτερικής ατμόσφαιρας (κορώνας) του άστρου μας, οι οποίες ελήφθησαν από τη νέα αποστολή “Proba-3” η οποία βρίσκεται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη. Αυτή η αποστολή αποτελείται από δυο διαστημικές συσκευές που πετούν σαν μία, περίπου 150 μέτρα μακριά η μία από την άλλη, διατηρώντας ωστόσο τις σχετικές τους θέσεις με ακρίβεια χιλιοστού χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες πλοήγησης και εντοπισμού θέσης. Ο στόχος είναι, το ένα κομμάτι της συσκευής να ρίχνει τη σκιά του στο άλλο με τέτοιο τρόπο και με τόση ακρίβεια, ώστε να επιτυγχάνεται μια τεχνητή ολική έκλειψη Ηλίου.
Αυτό βοηθά με καταλυτικό τρόπο στην κατανόηση των μηχανισμών που λαμβάνουν χώρα στην ηλιακή κορώνα και στο τρόπο με τον οποίο έχει θερμοκρασία της τάξης του 1 εκατομμυρίου βαθμών Kelvin, δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από την επιφανειακή θερμοκρασία του Ήλιου (5800 Kelvin), όπως επίσης και για τον ηλιακό άνεμο και τις εκτοξεύσεις στεμματικής μάζας (CMEs) που ευθύνονται και για το σέλας, αλλά σε ιδιαίτερες περιπτώσεις (π.χ. Μάιος 2024) οπότε και η ηλιακή δραστηριότητα είναι αυξημένη, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, τους δορυφόρους, τα συστήματα πλοήγησης (GPS), όπως και στα δίκτυα ηλεκτρισμού.
Η μελέτη της ηλιακής κορώνας από τη Γη, πρέπει να «περιμένει» ολικές ηλιακές εκλείψεις οι οποίες συμβαίνουν συνήθως 1-2 φορές το χρόνο και διαρκούν μερικά λεπτά. Με την αποστολή “Proba-3” μπορούν να δημιουργηθούν ολικές εκλείψεις κατά βούληση, οι οποίες μπορούν να διαρκούν ως και 6 ώρες ανά τροχιά της συσκευής (η οποία διαρκεί 19.5 ώρες), για τη λεπτομερή μελέτη των προαναφερθέντων χαρακτηριστικών του άστρου μας, με τρόπο που δεν είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μέχρι σήμερα.
Ευτυχώς, η συγκεκριμένη αποστολή δεν έχει αμερικάνικη συνεισφορά, διαφορετικά, το πιθανότερο με βάση τα… κατορθώματα του παρόντος καθεστώτος που έχει ιδιαίτερα εχθρική συμπεριφορά απέναντι στην επιστήμη και τη λογική, θα ήταν να είχε καταργηθεί.
Φωτογραφία: Λεπτομέρειες του εξερχόμενου πλάσματος της ηλιακής κορώνας, μέσω πράσινου φίλτρου, όπως τις «είδε» το Proba-3 --- ESA / Proba-3 / ASPIICS / WOW algorithm (περιλαμβάνεται στο παραπάνω άρθρο).
Περισσότερα για τη διαστημική εξερεύνηση, αλλά και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου