Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Εύκαμπτοι ηλιακοί συλλέκτες μεγάλης απόδοσης

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στα τέλη Ιουλίου, επιστήμονες από το NREL (National Renewable Energy Laboratory, Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις ΗΠΑ), κατάφεραν να κατασκευάσουν εύκαμπτους ηλιακούς συλλέκτες με σχετικά μεγάλη απόδοση (25%) και γρηγορότερα (στο 1/3 του χρόνου σε σχέση με την προηγούμενη τεχνική).

Αυτοί οι συλλέκτες αναμένεται να χρησιμοποιηθούν παντού όπου χρειάζεται γρήγορη και αποτελεσματική φόρτιση (π.χ. drones, ηλεκτρικά οχήματα, κ.α.). Ως τώρα, το μεγάλο κόστος τους, περιόριζε την χρήση τους μόνο σε δορυφόρους στο διάστημα. Ωστόσο, η επιτάχυνση της παραγωγής τους και η αύξηση της απόδοσής τους (οι ερευνητές έχουν ως στόχο να ξεπεράσουν το 30%), αναμένεται να τους κάνει να αποκτήσουν μερίδιο και στην επίγεια αγορά.


Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41467-019-11341-3

Φωτογραφία: Dennis Schroeder / NREL

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Το Dragon αποχωρεί από τον ISS

Ίσως να θυμάστε την φωτογραφία από τον ISS με το διαστημικό όχημα Dragon της SpaceX να τον προσεγγίζει, στις 27/7 (βλέπε: https://flic.kr/p/2gMQp34)

Τώρα ήρθε η ώρα να αποχωρήσει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μεταφέροντας δεκάδες επιστημονικά πειράματα, τα οποία διεξήχθησαν σε περιβάλλον ελάχιστης βαρύτητας στον ISS, για περαιτέρω ανάλυση στην Γη.

Εδώ το βλέπουμε καθώς αποχωρούσε χθες, με φόντο τα Βραχώδη Όρη στον Καναδά, σε αυτήν την εντυπωσιακή φωτογραφία από την Christina H. Koch (αναφερθήκαμε σε εκείνη στην χθεσινή μας ανάρτηση).


Φωτογραφία: Christina H. Koch / ISS

Περισσότερα: https://twitter.com/Astro_Christina

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Η Christina H. Koch θα μείνει 328 ημέρες στον ISS (νέο ρεκόρ)

Η Christina H. Koch, συμπλήρωσε εχτές, 26/8, ημέρα ισότητας των γυναικών, ακριβώς τις μισές από τις ημέρες που αναμένεται να παραμείνει στον ISS (Διεθνή Διαστημικό Σταθμό). Συνολικά αναμένεται να μείνει 328 ημέρες κάτι που θα αποτελέσει ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα, από γυναίκα.


Συμμετέχει σε 16 επιστημονικές έρευνες, ενώ η μακρόχρονη παραμονή της θα βοηθήσει την NASA να κατανοήσει περισσότερο το πώς προσαρμόζεται ο ανθρώπινος οργανισμός στο Διάστημα.

Είναι μέρος των απαραίτητων ερευνών, ως προετοιμασία για τις αποστολές Artemis (The Artemis Missions) στη Σελήνη ως το 2024 και για τον Άρη αργότερα.

Περισσότερα για την Christina H. Koch: https://www.nasa.gov/astronauts/biographies/christina-h-koch

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Βομβαρδισμό των τροπικών κυκλώνων με πυρηνικά πρότεινε ο Τράμπ. Γιατί δεν αποτελεί λύση;

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ, φέρεται να πρότεινε χτες, σε συνάντηση που είχε με αξιωματούχους υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας, τον βομβαρδισμό των τροπικών κυκλώνων με πυρηνικά, ώστε να αποφεύγουν τις ΗΠΑ ή να εξασθενούν πριν φτάσουν σε αυτές.


Κάτι τέτοιο, δεν αποτελεί λύση για διάφορους προφανείς ή λιγότερο προφανείς λόγους, τους οποίους επιγραμματικά αναφέρουμε εδώ:

1) Η ρίψη πυρηνικών βομβών με οποιονδήποτε τρόπο σε έναν τροπικό κυκλώνα, θα έχει ως συνέπεια την εξάπλωση μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας και ραδιενεργών κατακρημνισμάτων.

2) Είναι εντελώς αναποτελεσματική ως λύση, καθώς ένας τροπικός κυκλώνας σε ώριμο στάδιο, εκλύει ενέργεια ίση με εκείνη μιας πυρηνικής βόμβας της τάξης του 1 μεγατόνου ισοδύναμου TNT ανά λεπτό. (Για σύγκριση, η πυρηνική βόμβα στην Χιροσίμα ήταν ~100 φορές ασθενέστερη). Η συνολική ισχύς του τροπικού κυκλώνα σε ώριμο στάδιο, υπερβαίνει την ισχύ που χρησιμοποιεί ολόκληρη η ανθρωπότητα σήμερα. (Αυτό απαντάει εν μέρει και σε αυτούς που υποστηρίζουν την θεωρία συνωμοσίας περί τροποποίησης καιρού, δημιουργίας σεισμών, κ.α. με χρήση «υπέρ-όπλων»)

3) Το σοκ της πυρηνικής έκρηξης, απομακρύνεται ταχύτατα από το σημείο που βρίσκεται ο κυκλώνας, με αποτέλεσμα να μην συνεισφέρει στην αύξηση της πίεσης στο μάτι του κυκλώνα, όπως έχει υποτεθεί από διάφορους.

4) Έχει προταθεί επίσης, να βομβαρδίζονται με πυρηνικά οι τροπικές καταιγίδες (πριν γίνουν τροπικοί κυκλώνες), όμως οι τροπικές καταιγίδες που εμφανίζονται κάθε χρόνο στον Ατλαντικό είναι περίπου 80 και μόλις 5 από αυτές αναβαθμίζονται σε κυκλώνες, χωρίς να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιες θα το κάνουν.

5) Ακόμη και αν είχαμε σήμερα τον τρόπο να κάνουμε το 2 ή το 4, γλιτώνοντας από το 1, πάλι δεν θα γνωρίζαμε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα, τόσο τοπικά όσο και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες – διαταραχές στο κλίμα.

6) Να προσθέσουμε εδώ πως οι διεθνείς κανονισμοί (τους οποίους έχουν υπογράψει και οι ΗΠΑ με την τότε ΕΣΣΔ), απαγορεύουν τη χρήση πυρηνικών για μη-πολεμικούς σκοπούς, που ξεπερνούν τους 150 κιλοτόνους ισοδύναμου TNT.

Πηγή δηλώσεων Trump: https://www.axios.com/trump-nuclear-bombs-hurricanes-97231f38-2394-4120-a3fa-8c9cf0e3f51c.html

Περισσότερα: https://www.aoml.noaa.gov/hrd/tcfaq/C5c.html

Σύμφωνο για χρήση πυρηνικών για μη-πολεμικούς σκοπούς (1976): http://www.atomicarchive.com/Treaties/Treaty11.shtml

----------------------------------------------------------------------------

**Περισσότερα για την τροποποίηση καιρού, το HAARP, την γεωμηχανική, την ραδιενέργεια, τα πυρηνικά όπλα, την πυρηνική ενέργεια, την υδρογονοβόμβα, τους τρόπους προστασίας από αυτά, αλλά και τα πυρηνικά ατυχήματα στο Chernobyl και την Fukushima μαζί με χάρτες και πίνακες για την ραδιενέργεια που επηρέασε την Ευρώπη (και την χώρα μας) τότε, όπως και την Ιαπωνία αντίστοιχα, στον τόμο ΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» που κυκλοφορεί ήδη και μπορείτε να τον βρείτε στην σελίδα μας σε χαμηλότερη τιμή (στείλτε μας μήνυμα για λεπτομέρειες), αλλά θα είναι και διαθέσιμος και στο 48ο φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο (30/8-15/9) σε προσφορά, στα περίπτερα 18-20-22 των εκδόσεων «Οσελότος»!

Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Εντυπωσιακός κονιορτοστρόβιλος στην Αριζόνα των ΗΠΑ

Μοιάζει με ανεμοστρόβιλο (σίφωνα ξηράς), αλλά στην πραγματικότητα είναι κονιορτοστρόβιλος (dust devil). Οι κονιορτοστρόβιλοι δημιουργούνται σε θερμό και ξηρό περιβάλλον, όπως αυτό στο βίντεο και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να αποκτήσουν μεγάλο ύψος (της τάξης του χιλιομέτρου), όπως και να προκαλέσουν ζημιές. Ο συγκεκριμένος εμφανίστηκε στις 3/8 στον αυτοκινητόδρομο I-40 στην Αριζόνα των ΗΠΑ.



Πηγή: https://twitter.com/NashWX

Βίντεο: Michelle Andres

--------------------------------------------------------------------

*Περισσότερα τόσο για τους κονιορτοστρόβιλους, όσο και για τους σίφωνες ξηράς, θαλάσσης, την συχνότητα εμφάνισης τους στην χώρα μας, τον τρόπο δημιουργίας τους, αλλά και εντυπωσιακές εικόνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στην σελ. 63 του τόμου Ι του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» που κυκλοφορεί και μπορείτε να το αποκτήσετε και από εδώ σε χαμηλότερη τιμή!

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Η εξάτμιση των ρηχών λιμνών στην Όαση Σίβα

Πολλά ρηχά τμήματα των λιμνών που βρίσκονται κοντά στην Όαση Σίβα, στην Αίγυπτο, εξατμίζονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να αφήνουν πίσω τους ένα χαρακτηριστικό λευκό στρώμα αλατιού, όπως στην δεξιά μεριά της φωτογραφίας η οποία ελήφθη στις 23/7.


Πηγή: https://twitter.com/siwa_live (όπου θα βρείτε και περισσότερες μαγευτικές φωτογραφίες από το ερημικό τοπίο, τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα).

Περισσότερα: https://siwalive.blogspot.com/

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Εντυπωσιακό οριζόντιο τόξο

Τμήμα οριζόντιου τόξου, στις 26/7, όπως το κατέγραψαν με κινητό κάτοικοι της περιοχής Myrtle Beach, στην Carolina των ΗΠΑ. Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερη ανάρτησή μας, το οριζόντιο τόξο (horizontal/circumhorizon arc) είναι ένα οπτικό ατμοσφαιρικό φαινόμενο που ξεχωρίζει από τα πολύ έντονα χρώματα του (εντονότερα από αυτά του ουράνιου τόξου) και εμφανίζεται κυρίως τα μεσημέρια των θερινών μηνών στα μεσαία πλάτη, όταν ο Ήλιος βρίσκεται αρκούντως ψηλά στον ουρανό.


Πηγή: https://twitter.com/NWSWilmingtonNC (NWS - Wilmington)

---------------------------------------------------------------------------

*Περισσότερα για όλα τα ατμοσφαιρικά οπτικά φαινόμενα, που εμφανίζονται, πότε, πως, με χάρτες, πίνακες, παραδείγματα, φωτογραφίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στην σελ. 76 του τόμου Ι του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» που κυκλοφορεί ήδη και μπορείτε να το προμηθευτείτε και από εδώ σε χαμηλότερη τιμή.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Δραμάτικη η κατάσταση από τις φωτιές στον Αμαζόνιο

Στον χάρτη απεικονίζονται οι πυρκαγιές των τελευταίων 7 ημερών στην περιοχή του Αμαζονίου. Όσο πιο ανοιχτό το χρώμα, τόσο εντονότερη η αντίστοιχη εστία.


Σύμφωνα με τις Βραζιλιάνικες αρχές, φέτος σημειώθηκε ρεκόρ πυρκαγιών στην περιοχή, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά σχεδόν 75000 πυρκαγιές από την αρχή του έτους.

Στο Σάο Πάολο, η μέρα έχει γίνει κυριολεκτικά νύχτα από τους πυκνούς καπνούς, με τις φωτογραφίες και τα βίντεο που καταγράφονται εκεί να παρουσιάζουν μια δραματική κατάσταση! (Π.χ. https://www.facebook.com/severeweatherEU/videos/1325416517607590/)

Πολλοί καταπατητές βάζουν τις φωτιές με σκοπό να επεκτείνουν τα εδάφη τους, ενώ η κατάσταση γίνεται χειρότερη και από το γεγονός ότι πολλές περιοχές έχουν να δουν βροχή πάνω από 3 μήνες.

Δεδομένα και χάρτης: https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Αιθάλη στην Αρκτική λόγω των επίμονων πυρκαγιών σε Αλάσκα και Σιβηρία

Στο βίντεο βλέπουμε την εξάπλωση της αιθάλης (black carbon) στον Αρκτικό κύκλο, λόγω των δεκάδων επίμονων πυρκαγιών στην Αλάσκα και την Σιβηρία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (στο βίντεο είναι ο Ιούλιος του 2019).

Πάνω από 100 πυρκαγιές μεγάλης διάρκειας καταγράφηκαν στον Αρκτικό κύκλο για τον Ιούλιο, ενώ 400 πυρκαγιές έχουν καταγραφεί για το 2019 στην Αλάσκα μόνο.

Τα προϊόντα των πυρκαγιών αυτών, όπως φαίνεται και στον χάρτη, ταξιδεύουν σε όλο τον Αρκτικό κύκλο (και όχι μόνο) και είναι ιδιαίτερα βλαβερά εφόσον τα εισπνεύσει κάποιος, ενώ η εναπόθεση τους στον ιδιαίτερα ανακλαστικό λευκό πάγο, μειώνει περαιτέρω την ανακλαστικότητα του και συνεισφέρουν στην παγκόσμια θέρμανση. Στην τελευταία συνεισφέρουν και λόγω του γεγονότος ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην απορρόφηση θερμότητας.



Βίντεο / Δεδομένα: NASA, GEOS-5, GEOS-FP, GSFC

Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Πείραμα γεωμηχανικής για ανάκλαση ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο διάστημα

Το πρώτο πείραμα γεωμηχανικής είναι προ των πυλών, καθώς το Harvard ανακοίνωσε στις 29/7 ότι δημιούργησε συμβουλευτική επιτροπή από επιστήμονες και περιβαλλοντολόγους που θα επιβλέπουν αυτήν την πρώτη δοκιμή, ονόματι SCoPEx.

Συγκεκριμένα, θα αφεθούν μικρές δόσεις (της τάξης των 100 g) από ανθρακικό ασβέστιο, σε ύψος περίπου 20 km πάνω από τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ και θα ερευνηθεί η επίδρασή τους στην ανάκλαση του ηλιακού φωτός πίσω στο διάστημα. Ο απώτερος προφανής στόχος, είναι η μείωση της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας ως ένας τρόπος ανάσχεσης της καλπάζουσας παγκόσμιας θέρμανσης και των συνεπειών της.


Φωτογραφία: https://doudoulakis.blogspot.com/

----------------------------------------------------------------------------

*Στον τόμο ΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα», αναλύεται ο ρόλος, οι διάφορες μορφές, η αναγκαιότητα αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι από την «λύση» της γεωμηχανικής, σε αντιπαραβολή με την «συνετή» λύση της αναστροφής της παγκόσμιας θέρμανσης με συμβατικούς τρόπους, όπως και το οριακό σημείο που πλέον ξεπερνάμε. Είναι ένα κεφάλαιο αναγκαίο για να ενημερωθούν, όλοι όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τι είναι η γεωμηχανική, πέρα από τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν εδώ και εκεί.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Εξωπλανήτης βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο του και χάνει την ατμόσφαιρά του

Μία εντυπωσιακή περίπτωση εξωπλανήτη στην αστρική μας «γειτονιά», είναι αυτή του LTT9779b, την οποία ανακάλυψε ο δορυφόρος TESS της NASA και ανακοινώθηκε στις 29/7 στο TESS Science Conference του MIT στις ΗΠΑ.


Ο συγκεκριμένος πλανήτης είναι ένας «αέριος γίγαντας», σαν τον Δία στο δικό μας πλανητικό σύστημα, όμως η τροχιά του έχει σταδιακά μετατοπιστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε πλέον να βρίσκεται εξαιρετικά κοντά στο άστρο του (μόλις 2.5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από αυτό).

Αυτό έχει ως εντυπωσιακή συνέπεια, την ταχύτατη απώλεια της ατμόσφαιράς του (βλέπε γράφημα), με αποτέλεσμα να μετατρέπεται από «αέριο γίγαντα» σε βραχώδη πλανήτη, καθώς τελικά θα απομείνει μόνο ο πυρήνας του! Αυτή η μετάβαση είναι πολύ γρήγορη και είναι αξιοσημείωτο γεγονός ότι εντοπίστηκε σε αυτήν την φάση, οπότε και μας δίνεται η ευκαιρία να την παρατηρήσουμε αναλυτικά.

Ο πλανήτης αυτός έχει μάζα σχεδόν 30 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την Γη και η εγγύτητά του στο άστρο του, ανεβάζει την θερμοκρασία του στους 1700 βαθμούς Κελσίου περίπου.

Γράφημα: NASA / JPL – CalTech / AMES

Πηγή: James Jenkins / TESS Science Conference / MIT / https://tsc.mit.edu/docs/Talk_Abstracts.pdf (σελ. 13)

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Ορυχείο στην Αφρική

Η μαύρη τρύπα περίπου στην μέση της φωτογραφίας, έχει βάθος 800 m και αποτελεί ένα παλαιό ορυχείο χαλκού στην νότια Αφρική. Το συγκεκριμένο ορυχείο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1965 και σταμάτησε στις αρχές του 2000, λόγω μιας μεγάλης κατολίσθησης που, εκτός των άλλων, προκάλεσε ζημιές και σε διάφορες υποδομές στην επιφάνεια (σε δρόμους, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και αγωγούς νερού, όπως και στην σιδηροδρομική γραμμή που διέρχεται από την περιοχή).

Αρχαιολογικές ενδείξεις, υποδεικνύουν ύπαρξη ορυχείων στην Αφρική ως και 1200 χρόνια πριν, ενώ ανθρώπινη δραστηριότητα γενικότερα στην περιοχή χρονολογείται ως και 1 εκατομμύριο έτη πριν.


Φωτογραφία: NASA / Landsat 8 – OLI / SRTM

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Τεράστιες εκτάσεις καίγονται στην Σιβηρία εδώ και εβδομάδες

Τεράστιες εκτάσεις στην Σιβηρία καίγονται από αναρίθμητες εστίες φωτιάς (επισημαίνονται με κόκκινες κουκκίδες στην δορυφορική φωτογραφία), και τον Αύγουστο.

Οι συγκεκριμένες περιοχές στην Σιβηρία βρίσκονται περίπου 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, τόσο για τον Ιούνιο όσο και για τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια η, συνηθισμένη στο κρύο, βλάστηση να έχει καταστεί αρκούντως ξερή ώστε να αποτελεί προσάναμμα. Οι φωτιές πλέον είναι μεγαλύτερες σε έκταση, ένταση και διάρκεια, ιδιαίτερα τα τελευταία 3 έτη.

Φωτογραφία: MODIS Land Rapid Response Team / NASA GSFC / 06.08.2019

Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Η στάθμη της Νεκράς Θάλασσας πέφτει 1 μέτρο/έτος

Η «νεκρά θάλασσα» (βλέπε εικόνα από τον Landsat 8 στα τέλη Ιουλίου), γίνεται ολοένα και πιο αλμυρή. Αυτό, διότι τις τελευταίες 3 δεκαετίες, η στάθμη της πέφτει πάνω από 1 μέτρο τον χρόνο, κυρίως λόγω άντλησης των υδάτων για τις γύρω περιοχές και διοχέτευση τους στις αλυκές (τα πράσινα πολύγωνα νότια της νεκράς θάλασσας). Τις τελευταίες δεκαετίες επίσης, έχει παρατηρηθεί η συσσώρευση περίπου 10 εκατοστών αλατιού κάθε έτος, στον πυθμένα της λίμνης.


Η λίμνη αυτή βρίσκεται 430 μέτρα κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας και έχει συγκέντρωση σε αλάτι που φτάνει το 30%. Αυτό επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να επιπλέει χωρίς προσπάθεια, όμως δεν μπορεί να επιβιώσει σχεδόν κανένα φυτό ή ζώο.

Φωτογραφία: NASA / Landsat 8

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

3 ακόμη εξωπλανήτες από τον TESS

Ο δορυφόρος TESS της NASA, ερευνά την «αστρική γειτονιά» μας για εξωπλανήτες, εδώ και ένα χρόνο περίπου. Σε αυτήν την έρευνα του, έχει βρει διάφορα ενδιαφέροντα συστήματα. Ένα από αυτά εμφανίζεται και στο γράφημα και είναι το TOI-270, που απέχει «μόλις» 73 έτη φωτός από εμάς.

Το άστρο ανήκει στον φασματικό τύπο Μ, δηλαδή πρόκειται για ερυθρό νάνο. Αυτού του είδους τα άστρα είναι τα συνηθέστερα στον Γαλαξία μας και πρόκειται για σχετικά μικρά και ψυχρά άστρα (ψυχρότερα από τον Ήλιο μας, ο οποίος είναι ένα «μέσο» άστρο φασματικού τύπου G). Αν και αυτά τα άστρα χαρακτηρίζονται συχνά από εκλάμψεις, το συγκεκριμένο είναι σχετικά «ήσυχο».


Αυτό το σύστημα, έχει τουλάχιστον 3 πλανήτες, εκ των οποίων ο ένας είναι βραχώδης και ελαφρώς μεγαλύτερος από την Γη, αλλά πολύ κοντά στο άστρο, με αποτέλεσμα να έχει επιφανειακή θερμοκρασία 250 βαθμών Κελσίου. Οι άλλοι 2 περιβάλλονται από πυκνή ατμόσφαιρα και είναι διπλάσιοι της Γης. Το σύστημα αυτό, ενδέχεται να έχει και άλλους πλανήτες, πέρα από αυτούς τους 3.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020, θα επιχειρήσει να αναλύσει την σύσταση της ατμόσφαιρας αυτών αλλά και πολλών άλλων εξωπλανητών σε άλλα συστήματα.

Γράφημα: NASA’s Goddard Space Flight Center / Scott Wiessinger

Δημοσιευμένη έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41550-019-0845-5

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Αναδάσωση και σύγκριση δορυφορικών φωτογραφιών

Με ελάχιστα κομμάτια τροπικών δασών στην Βραζιλία, να έχουν μείνει ανεπηρέαστα, ένα ζευγάρι Βραζιλιάνων αποφάσισε, το 1999, να αναδασώσει τμήμα του χαμένου δάσους στο Aimores της Βραζιλίας, ώστε να ξαναγίνει όπως το θυμόντουσαν από τα παιδικά τους χρόνια.


Η Lelia Deluiz και ο Sebastiao Salgado, ίδρυσαν μία μη-κερδοσκοπική οργάνωση αναδάσωσης προς τούτο και ως σήμερα (η δορυφορική δεξιά είναι από τις 11/7/2019), έχουν φυτέψει πάνω από 4 εκατομμύρια δένδρα σε μια έκταση 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην κυκλωμένη περιοχή των φωτογραφιών. Μαζί με το δάσος επέστρεψαν και διάφορα είδη ζώων που είχαν φύγει από την περιοχή πριν μια εικοσαετία.

Η διαφορά αυτή φαίνεται και από τον δορυφόρο (εικόνα του 2000 από τον Landsat 7, αριστερά, πριν την αναδάσωση και δεξιά η εικόνα από το 2019 από τον Landsat 8). Οι γύρω περιοχές (έξω από την κυκλωμένη αναδασωμένη περιοχή) το 2019 φαίνονται ελαφρώς πιο πράσινες σε σχέση με το 2000, καθώς ήταν μια αρκετά βροχερή χρονιά για την περιοχή.

Φωτογραφίες: Landsat 7, 8 / NASA / USGS (Public Domain)

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Δημιουργία υψομετρικού χάρτη υψηλής ανάλυσης


Ο νέος δορυφόρος ICESat-2 της NASA, τον τελευταίο χρόνο, καταγράφει το ανάγλυφο της γήινης επιφάνειας με εντυπωσιακή ακρίβεια μόλις 10 εκατοστών.

Στην φωτογραφία, βλέπουμε την καλδέρα του όρους Mazama στο Oregon των ΗΠΑ. Η καλδέρα αυτή, διαμέτρου 10 χιλιομέτρων, η οποία φιλοξενεί μια λίμνη με βάθος τουλάχιστον 600 μέτρων, δημιουργήθηκε από ηφαιστειακή έκρηξη περίπου 7700 έτη πριν.

Στο διάγραμμα από κάτω, βλέπουμε το ύψος που έχει η επιφάνεια, κατά μήκος της πράσινης γραμμής, όπως το κατέγραψε ο δορυφόρος. Το χείλος του γκρεμού στην λίμνη είναι σε ύψος περίπου 2000 m, ενώ η επιφάνεια του νερού βρίσκεται στα ~1700 m. Οι μικροσκοπικές διακυμάνσεις στο διάγραμμα του ύψους, οφείλονται σε δέντρα στην περιοχή.

Δεδομένα: ICESat 2 – ATLAS / Landsat 8 – OLI / Space Shuttle – SRTM

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

STRIDE: Η νέα τεχνική απεικόνισης της χρήσης γλυκόζης από τον οργανισμό

Το πώς χρησιμοποιούν την γλυκόζη τα κύτταρα, μπορεί να υποδείξει πολλά τόσο για την υγεία μας, όσο και για μελλοντικές ασθένειες. Μέχρι τώρα όμως, δεν είχαμε ικανοποιητικές τεχνικές απεικόνισης σε αυτό το επίπεδο.

Ωστόσο σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στο Nature Biomedical Engineering, αναλύεται μια νέα τεχνική απεικόνισης των μεταβολών στην χρήση της γλυκόζης από τα κύτταρα, ώστε να γίνεται αντιληπτή η εκδήλωση μιας ασθένειας σε πολύ πρώιμο στάδιο, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Η τεχνική ονομάζεται STRIDE (Spectral Tracing of Deuterium isotope), και ουσιαστικά συνίσταται στην χρήση του δευτερίου (ισότοπο του υδρογόνου) σε γλυκόζη (D7-glucose) καθιστώντας την ορατή (με χρήση laser και μέσω φασματοσκοπίας Raman), καθώς αυτή βρίσκεται και χρησιμοποιείται από τον οργανισμό συμμετέχοντας στην σύνθεση λιπιδίων, πρωτεϊνών, κ.α.


Εικόνα: Δεξιά είναι ορατή η συγκέντρωση γλυκόζης στον οργανισμό ζωντανού ποντικού, μέσω της τεχνικής STRIDE. Αριστερά, για σύγκριση, είναι η ίδια περιοχή χωρίς την χρήση της τεχνικής. (Credit: Wei Min Laboratory / Columbia University / New York)

Δημοσιευμένη έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41551-019-0393-4

Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Εξωπλανήτης φωτίζεται από 3 άστρα

Πως θα σας φαινόταν να βρίσκεστε σε έναν πλανήτη που φωτίζεται από 3 αστέρια; Ένας τέτοιος πλανήτης ανακαλύφθηκε στην «αστρική γειτονιά» μας, σε απόσταση μόλις 22.5 ετών φωτός από εμάς, και αν ήσασταν στην επιφάνειά του, θα βλέπατε έναν «ήλιο» σχετικά κοντά και τους άλλους δυο σε μια σχετική απόσταση (η εικόνα δίνει μια αίσθηση του πως θα μπορούσε να είναι).

Και τα 3 αστέρια του συστήματος είναι ερυθροί νάνοι (τα μικρότερα, ψυχρότερα και πιο συνηθισμένα άστρα στον Γαλαξία μας), ενώ ο πλανήτης έχει 8 φορές την μάζα της Γης αλλά είναι πολύ θερμός στην επιφάνειά του (160 βαθμοί Κελσίου). Ο πλανήτης (LTT 1445Ab όπως ονομάστηκε) πραγματοποιεί μια πλήρη περιστροφή γύρω από το κοντινό του άστρο (το ένα από τα τρία), σε μόλις 5 ημέρες. Δηλαδή ένα έτος εκεί διαρκεί 5 μέρες μόλις.

Τον πλανήτη εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA, το οποίο ψάχνει για εξωπλανήτες εδώ και 1 χρόνο. Μέχρι στιγμής, οι γνωστοί εξωπλανήτες συνολικά είναι 4000, ενώ στην διετή αποστολή του, το TESS αναμένεται να βρει άλλους 20000 τουλάχιστον.


Καλλιτεχνική απεικόνιση: ESO

---------------------------------------------------------------------------

*Περισσότερα για τους εξωπλανήτες, τους τρόπους εύρεσής τους και την εξωγήινη ζωή όπως και τους παράγοντες που την ευνοούν, στον τόμο ΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» που θα είναι διαθέσιμος και στο 48ο φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο!

Μάλιστα, στις 31/8/2019 και ώρες 8-10 το βράδυ, ο συγγραφέας του έργου Δρ. Χρήστος Γ. Ντουντουλάκης, θα βρίσκεται στα περίπτερα 18-20-22, των εκδόσεων «Οσελότος», στο Ζάππειο, για να συζητήσει μαζί σας και να υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Το Dragon στον ISS πάνω από τα ΗΑΕ

Εντυπωσιακή φωτογραφία, καθώς το διαστημικό όχημα Dragon της SpaceX προσεγγίζει τον ISS στις 27/7, ευρισκόμενο 418 km πάνω από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Φωτογραφία: https://flic.kr/p/2gMQp34 (CC BY – NC – ND)

Αυτήν την στιγμή, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) φιλοξενεί 5 διαστημικά οχήματα, τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ:


Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Συσκευή μικρό-ρευστομηχανικής κατά σηψαιμίας

Στα τέλη Ιουλίου, το MIT παρουσίασε μία συσκευή μικρο-ρευστομηχανικής, η οποία μπορεί να σώσει, δυνητικά ως και μισό εκατομμύριο ασθενείς μόνο στις ΗΠΑ. Αυτή η μικροσυσκευή (βλέπε εικόνα), μπορεί να ανιχνεύσει την σηψαιμία (μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στα αμερικανικά, τουλάχιστον, νοσοκομεία) σε ελάχιστα λεπτά, χρησιμοποιώντας ελάχιστο αίμα.

Γιατί όμως χρειαζόμασταν μια τέτοια συσκευή; Αν και έχουν βρεθεί κάποιοι πρωτεϊνικοί βιοδείκτες (π.χ. ιντερλευκίνη-6) που μπορεί να αυξηθούν αρκετά, ακόμη και ώρες πριν την εκδήλωση της σηψαιμίας, ωστόσο είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα για να ανιχνευτούν επαρκώς με τις μεθόδους που διαθέταμε ως σήμερα.

Οι συσκευές μικρο-ρευστομηχανικής είναι ένα ακόμη «όπλο» στον τομέα του (Bio)Medical Engineering, και εκμεταλλεύονται τις διαφορετικές ιδιότητες των ρευστών στην μικροκλίμακα (σε επίπεδο μικρομέτρου ~ 0.000001 m).

Ένα γνωστό παράδειγμα εφαρμογής της μικρο-ρευστομηχανικής στην καθημερινή ζωή, είναι οι κεφαλές των inkjet εκτυπωτών, με το ρευστό εκεί να είναι το μελάνι, ο χειρισμός μικροποσοτήτων του οποίου, γίνεται με την βοήθεια μικροσκοπικών αντλιών εντός της κεφαλής εκτύπωσης.


Εικόνα της εν λόγω συσκευής: Felice Frankel (CC BY – NC – ND)

Περισσότερα για το συνέδριο EMBC (Engineering in Medicine and Biology Conference) στο οποίο παρουσιάστηκε και το παραπάνω: https://embc.embs.org/2019/

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Συγκριτικό βίντεο από τους σεισμούς στην Καλιφόρνια

Στο διαφωτιστικό συγκριτικό αυτό βίντεο βλέπουμε τα αποτελέσματα που είχαν οι δυο μεγάλοι σεισμοί στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ τον Ιούλιο. Θυμίζουμε, στις 4/7 συνέβη ο (προσεισμός, όπως αποδείχθηκε) των 6.4 R και στις 5/7 ο κύριος σεισμός των 7.1 R (είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτηση, στην σελίδα μας).



Παρατηρήστε τις αλλαγές στον χάρτη πριν (before) τους σεισμούς και μετά (after). Η μετατόπιση του εδάφους (κάθετα αλλά και οριζόντια), τοπικά ξεπέρασε και το μισό μέτρο, ενώ το μήκος στο οποίο παρατηρήθηκαν αυτές οι μετατοπίσεις πάνω στον χάρτη, ξεπερνούν τα 150 km.

Πηγή: https://aria.jpl.nasa.gov/ με δεδομένα από τον Ιαπωνικό δορυφόρο ALOS-2.

--------------------------------------------------------------------------------

*Περισσότερα για τους σεισμούς, θα βρείτε στην σελίδα 173 του τόμου Ι του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα», ο οποίος κυκλοφορεί ήδη και μπορείτε να τον προμηθευτείτε και από εμάς σε χαμηλότερη τιμή!

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ


ΕΙΣΑΓΩΓΗ και ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


Δείτε την εισαγωγή και τα περιεχόμενα του τόμου Ι: https://issuu.com/ocelotos/docs/ta_fysika_fainomena

Δείτε την εισαγωγή και τα περιεχόμενα του τόμου II: https://issuu.com/ocelotos/docs/fysika_fainomena_ii

Δείτε την εισαγωγή και τα περιεχόμενα του τόμου III: https://issuu.com/ocelotos/docs/fysika_fainomena_3


 

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ


1) Στείλτε μας μήνυμα στην σελίδα μας στο facebook, πατώντας σε αυτόν τον σύνδεσμο, για να μάθετε περισσότερα. Πείτε μας για ποιους και πόσους τόμους ενδιαφέρεστε και θα σας τα στείλουμε άμεσα, συστημένα, με αντικαταβολή, tracking number και μηδενικά έξοδα αποστολής μέσω ΕΛΤΑ. Αν επιθυμείτε και τους δυο τόμους ή περισσότερα από ένα τεμάχια, υπάρχει προσφορά.


2) Online από το e-shop των εκδόσεων «Οσελότος» (επίσης με μηδενικά έξοδα αποστολής):

Πατήστε σε αυτόν τον σύνδεσμο για τον τόμο Ι

Πατήστε σε αυτόν τον σύνδεσμο για τον τόμο ΙΙ

Πατήστε σε αυτόν τον σύνδεσμο για τον τόμο ΙΙΙ

Αν θέλετε να αγοράσετε παραπάνω από έναν τόμο, ισχύουν προσφορές τόσο στη σελίδα μας (βλέπε τρόπο 1) όσο και στο e-shop του «Οσελότου» (βλέπε ακόλουθους συνδέσμους).

Πατήστε σε αυτόν τον σύνδεσμο για τους τόμους Ι και ΙΙ μαζί

Πατήστε σε αυτόν τον σύνδεσμο για τους τόμους Ι και ΙΙΙ μαζί

Πατήστε σε αυτόν τον σύνδεσμο για τους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ μαζί

Πατήστε σε αυτόν τον σύνδεσμο για όλους τους τόμους Ι και ΙΙ και ΙΙΙ μαζί


3) Με παραγγελία από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της χώρας (έχετε υπόψη σας ότι αν δεν υπάρχει κάποια σημαντική έκπτωση στο βιβλιοπωλείο, θα τα βρείτε ακριβότερα από ότι με τους τρόπους 1 και 2 παραπάνω).