Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Τόξο ομίχλης και «φωτοστέφανο» στην Βοιωτία

Πανέμορφο τόξο ομίχλης (fogbow), όπως ελήφθη το πρωί στις 8/12 στον Ελικώνα Βοιωτίας! Μάλιστα, στην πρώτη εικόνα μπορείτε να παρατηρήσετε και ένα αμυδρό «φωτοστέφανο» (Glory) γύρω από το κεφάλι της σκιάς του φωτογράφου. Τι είναι όμως αυτά;

Τόξο ομίχλης (fogbow): Προκύπτει με την ύπαρξη ομίχλης, συνήθως είναι λευκό με μία αμυδρή κόκκινη λωρίδα στην άνω/εξωτερική ζώνη του και μία αμυδρή ιώδη λωρίδα στην κάτω/εσωτερική ζώνη. Τα χρώματα αυτών των λωρίδων είναι ασθενή κατά κανόνα. Τα σταγονίδια ομίχλης που προκαλούν αυτό το φαινόμενο, έχουν μικρή διάμετρο ~0.05 mm σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες σταγόνες που προκαλούν το γνωστό χρωματιστό «ουράνιο τόξο». Το πάχος των ζωνών των διαφόρων χρωμάτων στο τόξο ομίχλης, είναι μεγαλύτερο με αποτέλεσμα να επικαλύπτονται τα διάφορα χρώματα και να απομένει το άθροισμα τους (το λευκό) και ένα τμήμα των ακραίων λωρίδων (κόκκινης και ιώδους όπως αναφέρθηκε πριν).

«Φωτοστέφανο» (Glory): Το φαινόμενο αυτό μπορείτε να το δείτε όταν βρίσκεστε πάνω από νέφη (π.χ. σε αεροπλάνο) ή ομίχλη (π.χ. σε ύψωμα ή κορυφή λόφου/βουνού, όπως στις φωτογραφίες). Οφείλεται σε συνδυασμό φυσικών φαινομένων (ολικής εσωτερικής ανάκλασης και συμβολής των κυμάτων του ηλιακού φωτός από τα σταγονίδια της ομίχλης). Άλλα ονόματα για αυτό το φαινόμενο είναι «Brocken Spectre» ή στα ελληνικά «Το φάντασμα της Λουλούδας» με τα ονόματα να συνδέονται με τις ανάλογες ιστορίες για το φαινόμενο αυτό και να συνδυάζονται με τις παραμορφωμένες και μεγεθυμένες σκιές του φωτογράφου – παρατηρητή (περισσότερα σε επόμενη ανάρτησή μας).

1η φωτογραφία: Παναγιώτης Τσούρας (https://www.facebook.com/chubros ΚΑΙ https://flic.kr/p/2hX7ZC4)


2η φωτογραφία: Αναστάσιος Παλαμίδας (https://www.facebook.com/delirio.delirious ΚΑΙ https://flic.kr/ps/3pVwkK)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου