Από τις φωτιές στην Αυστραλία, έχουμε δει πολλές εντυπωσιακές και συνάμα τρομακτικές εικόνες, ενώ έχουμε αναφερθεί και σε παλαιότερες αναρτήσεις μας. Κάποιες από αυτές τις εικόνες, είναι και οι παρακάτω, από την περιοχή Moss Vale της Νέας Νότιας Ουαλίας, στις 4/1.
Παρατηρήστε ένα pyrocumulonimbus όπως αποκαλείται. Ίσως να έχετε ακούσει τον όρο αυτές τις μέρες λόγω των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών στην Αυστραλία. Τι είναι αυτό όμως; Αυτό δημιουργείται σε πολύ μεγάλες (καταιγιστικές) πυρκαγιές και πρόκειται για καταιγιδοφόρο νέφος που προκαλείται από την εξαναγκασμένη και ιδιαίτερα βίαιη ανύψωση θερμών αερίων μαζών, που οδηγούνται σε συμπύκνωση από ένα ύψος και πάνω. Δημιουργείται δηλαδή με τον ίδιο μηχανισμό που δημιουργούνται και οι θερμικές καταιγίδες του καλοκαιριού (χωρίς φωτιά), μόνο που σε αυτήν την περίπτωση τα ανοδικά ρεύματα είναι πολύ ισχυρότερα.
Το καταιγιδοφόρο αυτό νέφος μπορεί να δώσει ότι και ένα "κανονικό" καταιγιδοφόρο νέφος, ήτοι βροχές που πολλές φορές μπορεί να σβήσουν εν μέρει την φωτιά που το προκάλεσε αλλά και κεραυνούς που μπορεί να προκαλέσουν νέες πυρκαγιές, ιδιαίτερα αν η περιοχή στην οποία πέφτουν είναι ταλαιπωρημένη από την ξηρασία και τον συνεχή καύσωνα (όπως στην Αυστραλία).
Επίσης, στην μία εικόνα παρατηρήστε τον "θόλο" που έχει δημιουργηθεί στο pyrocumulonimbus, ψηλά στην κορυφή του. Αυτό ονομάζεται overshooting top και δημιουργείται όταν τα θερμά ανοδικά ρεύματα (εδώ από την φωτιά) έχουν αρκετή ορμή ώστε να υπερβούν το "ταβάνι" τους, δηλαδή το μέγιστο ύψος στο οποίο μπορούν να φτάσουν και συνήθως αυτό συμπίπτει με την τροπόπαυση. Το "ταβάνι" στην φωτογραφία αυτή οριοθετείται από το επίπεδο εκείνο στο οποίο το νέφος ψηλά διαχέεται πλέον οριζόντια. Εδώ, ο "θόλος" του overshooting top ωστόσο, ξεπερνά αυτό το επίπεδο και μάλιστα αρκετά!
Γενικότερα τώρα, η εξαναγκασμένη ανύψωση αερίων μαζών πάνω από το επίπεδο ισορροπίας τους, μπορεί να δημιουργήσει ταλαντώσεις οι οποίες π.χ. μπορούν να καταγραφούν ως ατμοσφαιρικά βαρυτικά κύματα στο airglow (για την ερμηνεία αυτών βλέπε και παλιότερες αναρτήσεις μας ή τον τόμο Ι του έργου μας). Για παράδειγμα, σε αυτήν την εικόνα από τον Ιούλιο του 2015, βλέπετε κυματισμούς στο αμυδρό πράσινο airglow, οι οποίοι φωτογραφήθηκαν στο Σούνιο, και προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές που μαίνονταν εκείνη την νύχτα στην Αττική:
Φωτογραφίες από Αυστραλία: https://twitter.com/astromike91
---------------------------------------------
*Δείτε τα περιεχόμενα των τόμων Ι και ΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», εδώ: https://fkp2100.blogspot.com/2019/08/blog-post_40.html και αποκτήστε τους τώρα μαζί με τα 3 δώρα μας, από την σελίδα μας!
**Για τους φοιτητές! Δείτε το δίτομο έργο των συνήθων διαφορικών εξισώσεων με λυμένα και άλυτα θέματα (με απαντήσεις), μεθοδολογίες και διαγράμματα επίλυσης, συνολικά 1040 σελίδων, με μόλις 20 ευρώ τελική τιμή! https://fkp2100.blogspot.com/2019/08/blog-post_21.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου