Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 6/3 στο Science, ερευνητές από το NINDS (National Institute of Neurological Disorders and Stroke) στο Maryland των ΗΠΑ, εξέτασαν τον τρόπο που δημιουργούνται και ανακαλούνται οι μνήμες στον εγκέφαλό μας.
Αυτό που έκαναν, ήταν να παρατηρήσουν, μέσω εμφυτευμένων πολύ λεπτών ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο ασθενών*, την ηλεκτρική δραστηριότητα χιλιάδων νευρώνων του εγκεφάλου και τα μοτίβα πυροδότησης και «επικοινωνίας» μεταξύ τους.
*Οι ασθενείς έπασχαν από επιληψία που δεν ήταν αντιμετωπίσιμη με φαρμακευτική αγωγή, επομένως συμμετείχαν σε αυτήν την έρευνα με κύριο στόχο την εύρεση της αιτίας για τις κρίσεις επιληψίας σε αυτούς. Το πώς αποθηκεύεται και ανακαλείται η μνήμη στον εγκέφαλο, ήταν ένα ακόμη προϊόν της έρευνας αυτής. Μάλιστα, πίσω στο 1957, ένας επιληπτικός ασθενής είχε υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση τμήματος του εγκεφάλου του, ώστε να σταματήσουν οι κρίσεις που τον ταλαιπωρούσαν. Ωστόσο, συνέπεια της αφαίρεσης, ήταν ότι δεν μπορούσε να ανακαλέσει από τη μνήμη του οτιδήποτε ζούσε μετά την επέμβαση.
Επιστρέφοντας στην παρούσα έρευνα, αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι μια συγκεκριμένη μνήμη καταγράφεται ως ένα μοτίβο πυροδοτήσεων ανάμεσα σε διάφορους νευρώνες. Όταν ο εγκέφαλος χρειαστεί να ανακαλέσει αυτή τη μνήμη, τότε παρατηρήθηκε ότι προκύπτει ακριβώς το ίδιο μοτίβο πυροδοτήσεων, στιγμές πριν ο ασθενής αναφέρει ορθά αυτό που έπρεπε να θυμηθεί.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://science.sciencemag.org/content/367/6482/1131
Φωτογραφία: Μοτίβο πυροδότησης νευρώνων από την παραπάνω έρευνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου