Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Καμία απειλή ραδιενέργειας από τις φωτιές κοντά στο Chernobyl

Πριν λίγες μέρες, ανησυχία προκάλεσαν κάποιες φωτιές σε δασική έκταση στη βόρεια Ουκρανία, κοντά στο Chernobyl και στην αποκλεισμένη ζώνη η οποία έχει κέντρο το πυρηνικό εργοστάσιο και ακτίνα περίπου 30 km. Αν και σε αυτήν έχει γίνει «εκκαθάριση» από παλιά, ωστόσο συνεχίζουν να υπάρχουν ραδιενεργά κατάλοιπα (σήμερα κυρίως Καίσιο και Στρόντιο που έχουν χρόνο ημιζωής περίπου 30 έτη).

Φωτιές όπως αυτές που συνέβησαν πριν λίγες μέρες, δεν αποτελούν κίνδυνο για μεταφορά ανησυχητικής δόσης ραδιενέργειας, από ανύψωση των ραδιενεργών καταλοίπων λόγω των ανοδικών ρευμάτων. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε καταιγιστικές φωτιές αντίστοιχες με αυτές που είδαμε στην Αυστραλία πριν 4 μήνες, ώστε να γίνει ανύψωση ικανής ποσότητας υλικού σε αρκετά μεγάλο ύψος. Όμως και πάλι, σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη και η διασπορά του υλικού κατά τη μεταφορά του σε αποστάσεις εκατοντάδων ή χιλιάδων χιλιομέτρων.

Στις συγκεκριμένες φωτιές πάντως, επίσημες μετρήσεις ραδιενέργειας ακόμη και μέσα στην Ουκρανία (με εξαίρεση περιοχές πολύ κοντά στις πυρκαγιές) αλλά και στη γειτονική Λευκορωσία, δεν έδειξαν αύξηση πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Τέτοιου είδους φωτιές στην περιοχή δεν είναι ασυνήθιστες, αν και τα τελευταία χρόνια εκδηλώνονται με σχετικά μεγαλύτερη ένταση καθώς η βλάστηση ανακάμπτει εκεί.

Σήμερα, 34 έτη μετά το πυρηνικό ατύχημα στις 26.04.1986, σε ορισμένα σημεία εντός της ζώνης αποκλεισμού των 30 km, έχει επιτραπεί σε μερικές δεκάδες μόνιμους κατοίκους να επιστρέψουν, με δική τους θέληση, στις εστίες τους. Τα επίπεδα ραδιενέργειας εκεί, είναι υψηλότερα από τα κανονικά αλλά όχι σε απαγορευτικό βαθμό. Μακροχρόνια έκθεση σε αυτά τα, σχετικά χαμηλά, επίπεδα που υπάρχουν εκεί σήμερα, θεωρούνται γενικά ασφαλή.

Αναφορά μετρήσεων των Ουκρανικών Αρχών: https://sstc.ua/news/operativne-povidomlennya-shodo-radiacijnoyi-situaciyi-u-kiyevi-ta-peredmisti

Περισσότερα, γενικά για το Chernobyl και τη γύρω περιοχή από την IAEA (Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας): https://www.iaea.org/newscenter/focus/chernobyl/faqs

Φωτογραφία: NASA / Aqua (MODIS) στις 9/4.

Στον τόμο ΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», μπορεί κάποιος να βρει λεπτομέρειες για τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων, τη ραδιενέργεια γενικότερα, την προστασία από αυτήν, όπως και το τι συνέβη στο Chernobyl αλλά και τη Fukushima, μαζί με πολλά άλλα σχετικά (πυρηνικές βόμβες, βόμβες νετρονίων, ηλεκτρομαγνητικός παλμός, προστασία από αυτά, κ.α.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου