Η «βροχή των Περσειδών», η γνωστή καλοκαιρινή βροχή μετεώρων που οι περισσότεροι έχουν συνδέσει με τις θερινές τους διακοπές, κορυφώνεται τις επόμενες νύχτες (11 και 12/8). Ωστόσο, το φεγγάρι θα εμποδίσει μερικώς τη θέασή της, καθώς το βράδυ της 11/8 θα ανατείλει μόλις στις 00:30 περίπου, ενώ το επόμενο βράδυ, στις 12/8, θα ανατείλει στη 1 περίπου. Μετά από αυτές τις ώρες, σταδιακά, το φως του φεγγαριού θα σας επιτρέψει να δείτε μόνο τα λαμπρότερα από τα μετέωρα που θα πέφτουν, επισκιάζοντας τα περισσότερα από τα πιο αμυδρά.
Από τις 16-17/8 και έπειτα, καθώς θα οδεύουμε προς τη νέα Σελήνη της 19/8, κάποιος θα μπορεί να απολαύσει το θέαμα της καλοκαιρινής αυτής «βροχής» μέχρι και το ξημέρωμα, χωρίς να εμποδίζεται από το φως του φεγγαριού. Αν και τα μετέωρα θα είναι λιγότερα από ότι στην κορύφωση (11-12/8), και πάλι όμως θα ανταμείψουν όσους ξενυχτήσουν με καλή παρέα και υπομονή, κάτω από τον έναστρο ουρανό, ενώ δεν αποκλείεται να δείτε και κάποιο πολύ μεγάλο και εντυπωσιακό μετέωρο, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η «βροχή των Περσειδών» συμβαίνει κάθε καλοκαίρι από τις 17/7 ως τις 24/8 με αποκορύφωμα γύρω στις 9-13/8. Φέτος δεν αναμένεται κάποια έξαρση στη δραστηριότητά της, επομένως στην κορύφωσή της αναμένονται γύρω στα 80-100 μετέωρα ανά ώρα, υπό την προϋπόθεση ότι ο παρατηρητής είναι σε απολύτως σκοτεινό μέρος, στην ύπαιθρο μακριά από κάθε φως και η νύχτα είναι ανέφελη και αφέγγαρη (το τελευταίο, δεν θα το έχουμε φέτος, όπως προαναφέρθηκε).
Η συχνότητα των μετεώρων μέσα στη νύχτα ποικίλει. Μπορεί να υπάρχουν «ήσυχες» περίοδοι ακολουθούμενες από ξεσπάσματα με 2-5 μετέωρα/λεπτό, κ.ο.κ. Τα μετέωρα φαίνονται σαν να έρχονται από τον αστερισμό του Περσέα (βορειοανατολικά στον ουρανό), για αυτό ονομάζονται και «Περσείδες», ωστόσο ο παρατηρητής μπορεί να κοιτάει οπουδήποτε στον ουρανό και κατά προτίμηση στα πιο σκοτεινά τμήματα (με τη λιγότερη φωτορύπανση στο σημείο που βρίσκεται) και σίγουρα μακριά από το ακτινοβόλο σημείο (π.χ. στο ζενίθ, νότια, δυτικά, ανατολικά ή οπουδήποτε έχει ανεμπόδιστη θέα και σκοτάδι γύρω του).
Ώρες ανατολής και δύσης Σελήνης για την Ελλάδα:
https://www.timeanddate.com/moon/greece/athens
Φωτογραφία:
https://doudoulakis.blogspot.com/ (Τμήμα του Γαλαξία μας με τον Δία και τον Κρόνο αριστερά, μαζί με ένα λαμπρό μετέωρο ακόμη πιο αριστερά. Λήψη 19/7)