Όπως έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν σε αναρτήσεις μας, η (στενή) τεχνητή νοημοσύνη με τη μορφή διαφόρων ειδών τεχνητών νευρωνικών δικτύων, χρησιμοποιείται (και) στην ιατρική, οδηγώντας σε πολλές περιπτώσεις σε σημαντική αύξηση της ακρίβειας και της επιτυχίας των προγνώσεων, όπως και στην αναγνώριση μοτίβων σε ιατρικές απεικονίσεις (π.χ. ακτινογραφίες, MRIs, κ.α.) που οδηγούν σε έγκαιρη διάγνωση η οποία μπορεί να σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές.
Στη συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 14/3 στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s Research and Therapy, το νευρωνικό δίκτυο που αναπτύχθηκε στην ιατρική σχολή του παν/μιου της Βοστόνης στις ΗΠΑ, «εκπαιδεύτηκε» ώστε να μπορεί να κάνει έγκαιρη διάγνωση της νόσου Alzheimer, από μαγνητικές τομογραφίες ανθρώπων που ακόμη δεν είχαν το παραμικρό σύμπτωμα.
Αυτό που παρατηρήθηκε, είναι ότι η τιμή του μαγνητικού πεδίου στον τομογράφο έχει σημασία για την καλύτερη απεικόνιση, την καλύτερη «εκπαίδευση» του νευρωνικού δικτύου και, κατά συνέπεια, την ακριβέστερη διάγνωση. Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε τομογραφίες από τομογράφους που λειτουργούσαν σε 1.5 Tesla και 3 Tesla αντίστοιχα, εκείνες που παρήχθησαν από εκείνον με το εντονότερο μαγνητικό πεδίο, οδήγησαν σε μια περαιτέρω βελτίωση στις έγκαιρες διαγνώσεις για Alzheimer.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου