Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Ο ρόλος του επεξεργασμένου κρέατος στην άνοια

Σε μεγάλη έρευνα που έγινε από το παν/μιο του Leeds και δημοσιεύτηκε στις 22/3 στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, σε διατροφικά δεδομένα περίπου μισού εκατομμυρίου ανθρώπων ηλικίας 40-69 ετών, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση 25 g επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος (π.χ. μπέικον) την ημέρα, αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας κατά 44%. Από την άλλη, η κατανάλωση περίπου 50 g μη-επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος (π.χ. βόειο, χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας), μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας κατά 19%. 

 
Η άνοια απασχολεί περίπου 8% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60, παγκοσμίως. Η έρευνα αυτή, έρχεται να προστεθεί σε αρκετές άλλες που υποδεικνύουν συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και μη-μεταδιδόμενων ασθενειών. Μάλιστα, ο κίνδυνος εκδήλωσης άνοιας λόγω συστηματικής κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος, φαίνεται να είναι ανεξάρτητος από τη γενετική προδιάθεση που μπορεί να έχει κάποιος. Γενικότερα, περιβαλλοντικοί παράγοντες (ρύπανση vs. καθαρό περιβάλλον), διατροφή (επεξεργασμένα κρέατα vs. φρούτα, λαχανικά) και τρόπος ζωής (καθιστική ζωή vs. γυμναστική) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και για την εκδήλωση άνοιας, όπως και άλλων σοβαρών ασθενειών όπως έχουμε δει και σε παλαιότερες έρευνες.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://academic.oup.com/.../10.1093/ajcn/nqab028/6178922
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου