Η «βροχή» των Λυριδών, αποτελεί μια περιοδική βροχή μετεώρων («πεφταστέρια» όπως αποκαλούνται συχνά), που συμβαίνει κάθε χρόνο από τις 16 ως τις 26 Απριλίου. Η κορύφωσή της είναι απόψε (βράδυ 21/4 προς 22/4) και αύριο (βράδυ 22/4 προς 23/4). Υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεστε σε σκοτεινό ανέφελο και αφέγγαρο ουρανό, μακριά από φώτα, θα δείτε έως 20 μετέωρα την ώρα να πέφτουν. Τη «διαστημική σκόνη» που εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα και προκαλεί αυτή τη συγκεκριμένη «βροχή», έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης Thatcher (C/1861 G1), ο οποίος βρέθηκε στην αστρική μας «γειτονιά» το 1861 και θα ξαναγυρίσει το 2276.
Η συγκεκριμένη «βροχή» παίρνει το όνομά της από τον αστερισμό της Λύρας, καθώς το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται κοντά σε αυτόν. Το ακτινοβόλο σημείο μιας τέτοιας «βροχής», είναι το σημείο εκείνο στον ουρανό, από το οποίο δίνεται η αίσθηση ότι «ξεπηδούν» τα μετέωρα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το σημείο αυτό ξεπροβάλλει από τον ανατολικό ορίζοντα νωρίς το βράδυ. Εκείνες τις ώρες (γύρω στις 9-10 το βράδυ) αν είστε τυχεροί, μπορεί να δείτε κάποιο εντυπωσιακό τέτοιο μετέωρο να διασχίζει τον ουρανό. Στη συνέχεια, μπορείτε να παρατηρείτε τον ουρανό, με μεγαλύτερη πιθανότητα να δείτε κάτι προς τα ξημερώματα κυρίως.
Το φως του φεγγαριού, που αυτές τις μέρες βρίσκεται στη φάση του πρώτου τετάρτου και «γεμίζει» οδεύοντας προς την πανσέληνο (27/4), θα παρεμποδίσει μερικώς αυτό το θέαμα. Άλλο εμπόδιο θα είναι η νέφωση που απόψε (21/4) θα είναι αρκετή κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και αύριο (22/4) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Επομένως, αν επιθυμείτε να επιχειρήσετε την παρατήρηση των Λυριδών, τότε ανάμεσα στις δυο αυτές νύχτες, επιλέξτε την αποψινή, τόσο λόγω του φεγγαριού όσο και λόγω του καιρού.
Στη φωτογραφία φαίνεται μια εντυπωσιακή «Λυρίδα» (ή «Λυρίδης») η οποία κατεγράφη προχθές (19/4/2021) και ώρα 21:06 από ανατολική Αττική από τον Χρήστο Ντουντουλάκη (https://doudoulakis.blogspot.com/)
Βίντεο του ίδιου εντυπωσιακού μετεώρου, έχει και ο Παναγιώτης Τσούρας, όπως το κατέγραψε από τη Λιβαδειά Βοιωτίας, εδώ: https://www.facebook.com/chubros/videos/10158684122976234/
Μάθετε για τα μετέωρα και όλες τις «βροχές» μετεώρων του έτους αλλά και τις μελλοντικές εξάρσεις τους και πότε αυτές αναμένονται, όπως και για τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς, τους κομήτες, την προέλευσή τους, την πιθανότητα σύγκρουσής τους με τη Γη και άλλα πολλά, στον τόμο ΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα», τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας στο facebook (βλέπε μενού δεξιά) με έκπτωση και χωρίς έξοδα αποστολής!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου