Υπέροχο οριζόντιο τόξο στις 13/5 στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Για να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο οπτικό φαινόμενο, οι ακτίνες του Ήλιου θα πρέπει να εισέλθουν στους παγοκρυστάλλους των νεφών (της κατηγορίας των θυσάνων, cirrus) με μεγάλη γωνία. Για να συμβεί το τελευταίο, ο Ήλιος θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στον ουρανό, άνω των 55 μοιρών σε σχέση με τον ορίζοντα του παρατηρητή.
Κυριακή 30 Μαΐου 2021
Οριζόντιο τόξο στη Φλόριντα
Σάββατο 29 Μαΐου 2021
Κονιορτοστρόβιλος στο Norseland της Minnesota
Κονιορτοστρόβιλος στο Norseland της Minnesota στις ΗΠΑ στις 11/5. Ο κονιορτοστρόβιλος, αν και μοιάζει με σίφωνα (ανεμοστρόβιλο) δημιουργείται πάνω από θερμό έδαφος, με καλό και σχετικά ζεστό καιρό. Τα ανοδικά ρεύματα από το θερμό έδαφος σε συνδυασμό με μικροστροβιλισμούς του ψυχρότερου αέρα πάνω από αυτό, μπορεί να οδηγήσουν σε στροβίλους όπως αυτός στο βίντεο. Μπορεί να φτάσουν σε ύψος ακόμη και το 1 km, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν ζημιές και να γίνουν επικίνδυνοι σε όσους βρίσκονται κοντά.
Δείτε το βίντεο εδώ, από τη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/TaFisikaFainomena/videos/204124618194546
Παρασκευή 28 Μαΐου 2021
Τόξο ανάκλασης στη Σκωτία
Την ευκαιρία να συλλάβει ένα τόξο ανάκλασης είχε ένας κάτοικος του Monkton στη Σκωτία, στις 11/5. Στη φωτογραφία, βλέπετε τα δυο «συνηθισμένα» ουράνια τόξα (το πρωτεύον και ένα πιο αμυδρό δευτερεύον τόξο) τα οποία εμφανίζονται, κατά τα γνωστά, όταν ο παρατηρητής κοιτάξει στο ανθήλιο (στο διαμετρικό, ως προς τον Ήλιο, σημείο, δηλαδή έχοντας τον Ήλιο στην πλάτη του). Αν εκεί βρέχει, τότε από την διάθλαση και ανάκλαση των ηλιακών ακτίνων στις σταγόνες της βροχής, δημιουργείται αυτό το «συνηθισμένο» διπλό ουράνιο τόξο (κάποιες φορές είναι ορατό μόνο το πρωτεύον, ενώ το δευτερεύον είναι πολύ αμυδρό).
Κυριακή 23 Μαΐου 2021
Εντυπωσιακή λήψη κοντινού κεραυνού στο Queensland της Αυστραλίας
Εντυπωσιακή λήψη κοντινού κεραυνού στο Ormeau, του Queensland της Αυστραλίας, στις 10/5. Παρατηρήστε τη μετατόπιση του αγώγιμου «διαδρόμου» του κεραυνού με τον αέρα, καθώς αυτός σβήνει. Η βροντή ακολουθεί σε κάτι λιγότερο από 1’’ μετά τη λάμψη, επομένως συμπεραίνουμε ότι ο κεραυνός χτύπησε περίπου 300 μέτρα μακριά από τον παρατηρητή (καθώς η ταχύτητα του ήχου είναι περίπου 330 μέτρα ανά δευτερόλεπτο).
Δείτε το βίντεο εδώ, από τη σελίδα μας στο facebook: https://fb.watch/5TntyzFBgF/
Σάββατο 22 Μαΐου 2021
Τα στρώματα της ατμόσφαιρας από τον ISS
Στη φωτογραφία αυτή που ελήφθη από αστροναύτη του ISS στις 12/2/2020, από ύψος περίπου 400 km πάνω από την επιφάνεια της Γης, και συγκεκριμένα πάνω από το νότιο Ατλαντικό, μπορεί κάποιος να διακρίνει διάφορα στρώματα και χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας.
Παρασκευή 21 Μαΐου 2021
Η Google δοκίμαζει και στην Ελλάδα, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για ισχυρό σεισμό
Ένα δοκιμαστικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για πιθανό ισχυρό σεισμό, λίγα δευτερόλεπτα πριν αυτός συμβεί, προσφέροντας έτσι πολύτιμο χρόνο σε κάποιον να κρυφτεί κάτω από κάποια γερή κατασκευή ή να πάρει κάποιες άμεσες προφυλάξεις, δοκιμάζει ήδη η Google μέσω εφαρμογής σε κινητά με Android (π.χ. μέσω του ShakeAlert ήδη στην περιοχή της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ).
Τετάρτη 19 Μαΐου 2021
O κυκλώνας Tauktae χτυπά την Ινδία
Σε αυτή τη δορυφορική εικόνα, φαίνεται ο τροπικός κυκλώνας Tauktae, να χτυπά την Ινδία (δεξιά) στις 17/5. Οι μέγιστες ριπές ανέμου μετρήθηκαν στα 230 km/h. Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας είναι 31 βαθμοί εκεί (είναι αναγκαίο να έχει τουλάχιστον 26-27 βαθμούς, ώστε να τροφοδοτείται με ενέργεια ένα τέτοιο καιρικό σύστημα).
Κυριακή 16 Μαΐου 2021
Οπτικά φαινόμενα πάνω από το τηλεσκόπιο του Νοτίου Πόλου
Το τηλεσκόπιο του Νοτίου Πόλου σε πρώτο πλάνο και σεληνιακή άλως μαζί με ανώτερο εφαπτόμενο τόξο, τα δυο οπτικά φαινόμενα που πλαισιώνουν την πανσέληνο του Απριλίου.
Σάββατο 15 Μαΐου 2021
Οι Μαλδίβες βυθίζονται και οι κάτοικοι μετακομίζουν
Οι Μαλδίβες αποτελούν κοραλλιογενή νησιά με ανύψωση εδάφους που δεν ξεπερνά το 1 μόλις μέτρο, με αποτέλεσμα να απειλούνται με αφανισμό λόγω της σταδιακής ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας. Ήδη μεγάλο τμήμα τους είναι μη-κατοικήσιμο, ενώ και τα διαθέσιμα αποθέματα γλυκού νερού λιγοστεύουν.
Παρασκευή 14 Μαΐου 2021
Εξελιγμένα BCI
Οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (BCIs) είναι μια αναδυόμενη τεχνολογία που, εκτός πολλών άλλων, επιτρέπει σε άτομα με παράλυση, τετραπληγία (και γενικότερα σε περιπτώσεις όπου το άτομο δεν μπορεί να κινήσει τα άκρα του, να μιλήσει ή να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του) να πληκτρολογούν σε οθόνες υπολογιστών ή να χειρίζονται τεχνητά ρομποτικά μέλη (που τους έχουν προστεθεί μετά από κάποιο ατύχημα) μόνο με τη σκέψη. Για χρόνια, τα ερευνητικά BCIs που χρησιμοποιούνταν σε κλινικές δοκιμές απαιτούσαν καλώδια για τη μεταφορά δεδομένων από τον εγκέφαλο σε υπολογιστές για την αποκωδικοποίηση των σημάτων.
Τετάρτη 12 Μαΐου 2021
Κοντινός κεραυνός
Εντυπωσιακή καταγραφή αρκετά κοντινού κεραυνού στο Nashville των ΗΠΑ στα τέλη Μαρτίου. Θυμίζουμε πως τα δευτερόλεπτα που περνάνε από τη στιγμή που θα δείτε τη λάμψη της αστραπής ως τη στιγμή που θα ακούσετε τον κρότο του μπουμπουνητού, αποκαλύπτουν την απόσταση που έπεσε ο κεραυνός από εσάς.
Δείτε το εδώ, από τη σελίδα μας στο fb: https://fb.watch/5w_Imb1-E7/
Κυριακή 9 Μαΐου 2021
Τα νανοσώματα των αλπακά, μπλοκάρουν τον κορωνοϊό
Σε έρευνα που θα δημοσιευτεί στο τεύχος του Μαΐου, στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), Αυστραλιανοί ερευνητές αναφέρουν την ταυτοποίηση νανοσωμάτων τα οποία μπλοκάρουν τον νέο κορωνοϊό από το να εισέλθει στα κύτταρα.
Σάββατο 8 Μαΐου 2021
Μετεωρίτες αλλά και κεραυνοί, αποτέλεσαν πηγή ζωής για τη Γη
Ο ραβδίτης, ένα σπάνιο ορυκτό που περιέχει σίδηρο, νικέλιο και φώσφορο και το οποίο απαντάται στους μετεωρίτες σιδήρου-νικελίου, είναι πιθανό να παρείχε τον φώσφορο που χρησιμοποιήθηκε στα πρώτα μόρια DNA και RNA στον πλανήτη μας. Έτσι, θεωρείται πως οι μετεωρίτες αποτελούν, χάρη και σε αυτό το συστατικό, έναν παράγοντα-κλειδί για την εκκίνηση της ζωής στη Γη.
Παρασκευή 7 Μαΐου 2021
Contrails από ύψος πτήσης
Όλοι έχουμε δει ίχνη συμπύκνωσης (τα γνωστά contrails) που σχηματίζονται πίσω από κινούμενο αεροπλάνο. Πόσοι τα έχετε δει από ύψος πτήσης; Στη συγκεκριμένη φωτογραφία, την οποία τράβηξε ο Brian Emfinger, στις 5/4, εν πτήσει προς τη Βοστώνη στις ΗΠΑ, απεικονίζονται ίχνη συμπύκνωσης προπορευόμενου αεροπλάνου.
Τετάρτη 5 Μαΐου 2021
Σύννεφα στον Άρη
Εικόνα του Αρειανού, μερικώς συννεφιασμένου, ουρανού στις 31/3 από το Mars Curiosity με την κορυφή του όρους Mercou, στο οποίο εκτελεί γεωλογικές έρευνες το rover αυτές τις μέρες, κάτω αριστερά. Επίσης, εκμεταλλεύεται την περίοδο αυτή, όπου εμφανίζονται νέφη συχνότερα, ώστε να στείλει βίντεο και εικόνες τους στη Γη για να εξεταστούν από περιβαλλοντολόγους.
Κυριακή 2 Μαΐου 2021
Τα "παιχνίδια" του φωτός και ένα εντυπωσιακό ξημέρωμα
Ένα ξημέρωμα που κόβει την ανάσα, στις 2/4 στην περιοχή Saplaya στη Βαλένθια της Ισπανίας. Όπως έχουμε δει και σε παλιότερες αναρτήσεις μας, οι εντυπωσιακές παραμορφώσεις του Ήλιου ή άλλων αντικειμένων που μπορεί να δει στον ορίζοντά του ο παρατηρητής, οφείλονται σε ιδιαίτερες μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του, όπως η θερμοκρασιακή αναστροφή (δηλαδή το γεγονός ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει, αντί να κατεβαίνει, με το ύψος), με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός «οπτικά αγώγιμου» στρώματος, όπως λέγεται, χαμηλά στον ορίζοντα.
Σάββατο 1 Μαΐου 2021
Η άσκηση κάνει καλό και στον ύπνο
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports στις 24/2, αναφέρονται τα οφέλη της έντονης άσκησης στον ύπνο μας. Πιο συγκεκριμένα, μία ώρα έντονης άσκησης μέσα στην ημέρα, από υγιείς ανθρώπους, έδειξε βελτίωση διαφόρων αντικειμενικών παραμέτρων που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του ύπνου, ακόμη και αν το υποκείμενο πολλές φορές δεν αντιλαμβανόταν σημαντική διαφορά για διάφορους λόγους (π.χ. ένιωθε κόπωση λόγω της άσκησης ή δεν ήταν συνηθισμένο σε αυτήν, κ.α.)