Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Οριζόντιο τόξο στη Φλόριντα

Υπέροχο οριζόντιο τόξο στις 13/5 στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Για να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο οπτικό φαινόμενο, οι ακτίνες του Ήλιου θα πρέπει να εισέλθουν στους παγοκρυστάλλους των νεφών (της κατηγορίας των θυσάνων, cirrus) με μεγάλη γωνία. Για να συμβεί το τελευταίο, ο Ήλιος θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στον ουρανό, άνω των 55 μοιρών σε σχέση με τον ορίζοντα του παρατηρητή.

 
Αυτό το οπτικό φαινόμενο, ξεχωρίζει από το γεγονός ότι έχει ξεχωριστά και πολύ έντονα χρώματα (τα εντονότερα και εντυπωσιακότερα που θα δείτε σε οπτικό φαινόμενο), κάτι που προκαλείται από τη (διπλή) διάθλαση των ηλιακών ακτίνων από κάθετες, μεταξύ τους, πλευρές (την πλαϊνή και την κατώτερη) του παγοκρυστάλλου. Το οριζόντιο τόξο μπορεί να έχει σχετικά μεγάλο μήκος (εφόσον υπάρχουν νέφη) και παρουσιάζει σχεδόν μηδενική καμπυλότητα (για αυτό λέγεται και οριζόντιο). 
 
Οριζόντιο τόξο μπορούμε να δούμε και στη χώρα μας κυρίως από τον Μάιο ως και τον Ιούλιο. Για παράδειγμα, οριζόντιο τόξο κατέγραψε ο Δημήτρης Σαγιάκος τη 1/5 στην Αττική: https://www.facebook.com/photo?fbid=10226618652242556
 
Φωτογραφίες: Shannon Gray (1η), Jordan Wise (2η).
 
 
Στον τόμο Ι του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα», μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με αυτά και άλλα φαινόμενα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα για το πως δημιουργούνται αλλά και πως να τα αναζητάτε. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής!
 


 

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Κονιορτοστρόβιλος στο Norseland της Minnesota

Κονιορτοστρόβιλος στο Norseland της Minnesota στις ΗΠΑ στις 11/5. Ο κονιορτοστρόβιλος, αν και μοιάζει με σίφωνα (ανεμοστρόβιλο) δημιουργείται πάνω από θερμό έδαφος, με καλό και σχετικά ζεστό καιρό. Τα ανοδικά ρεύματα από το θερμό έδαφος σε συνδυασμό με μικροστροβιλισμούς του ψυχρότερου αέρα πάνω από αυτό, μπορεί να οδηγήσουν σε στροβίλους όπως αυτός στο βίντεο. Μπορεί να φτάσουν σε ύψος ακόμη και το 1 km, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν ζημιές και να γίνουν επικίνδυνοι σε όσους βρίσκονται κοντά.

 
Βίντεο: Barry Platt -- Πηγή: https://twitter.com/mark_tarello
 
Στον τόμο Ι του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα», μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με αυτά και άλλα φαινόμενα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα για το πως δημιουργούνται αλλά και πως να τα αναζητάτε. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής!

Δείτε το βίντεο εδώ, από τη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/TaFisikaFainomena/videos/204124618194546

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Τόξο ανάκλασης στη Σκωτία

Την ευκαιρία να συλλάβει ένα τόξο ανάκλασης είχε ένας κάτοικος του Monkton στη Σκωτία, στις 11/5. Στη φωτογραφία, βλέπετε τα δυο «συνηθισμένα» ουράνια τόξα (το πρωτεύον και ένα πιο αμυδρό δευτερεύον τόξο) τα οποία εμφανίζονται, κατά τα γνωστά, όταν ο παρατηρητής κοιτάξει στο ανθήλιο (στο διαμετρικό, ως προς τον Ήλιο, σημείο, δηλαδή έχοντας τον Ήλιο στην πλάτη του). Αν εκεί βρέχει, τότε από την διάθλαση και ανάκλαση των ηλιακών ακτίνων στις σταγόνες της βροχής, δημιουργείται αυτό το «συνηθισμένο» διπλό ουράνιο τόξο (κάποιες φορές είναι ορατό μόνο το πρωτεύον, ενώ το δευτερεύον είναι πολύ αμυδρό).

 
Τώρα, το 3ο τόξο που μοιάζει να είναι «στραβό», ονομάζεται τόξο ανάκλασης. Δημιουργείται όπως και τα «συνηθισμένα» και η μόνη διαφορά ως προς εκείνα, είναι ότι η πηγή φωτός για αυτό, δεν είναι ο Ήλιος αλλά κάποια ιδιαίτερα ανακλαστική επιφάνεια, όπως αυτή του νερού της θάλασσας εδώ, η οποία δρα σαν «δεύτερος Ήλιος» δημιουργώντας ένα νέο ουράνιο τόξο. (Πράγματι, αν ψάξετε το Monkton στον χάρτη, θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για παραθαλάσσιο μέρος).
 
Στην διαφορά θέσης των δυο πηγών φωτός (του Ήλιου και της ανακλαστικής επιφάνειας του νερού), οφείλεται και το γεγονός ότι το τόξο ανάκλασης δεν είναι ευθυγραμμισμένο με τα «συνηθισμένα».
Φωτογραφία: https://twitter.com/MccubbinPaul
 
Στον τόμο Ι του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα», μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με δεκάδες οπτικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα για το πως δημιουργούνται αλλά και πως να τα ψάχνετε στον ουρανό. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής!
 



 

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Εντυπωσιακή λήψη κοντινού κεραυνού στο Queensland της Αυστραλίας

Εντυπωσιακή λήψη κοντινού κεραυνού στο Ormeau, του Queensland της Αυστραλίας, στις 10/5. Παρατηρήστε τη μετατόπιση του αγώγιμου «διαδρόμου» του κεραυνού με τον αέρα, καθώς αυτός σβήνει. Η βροντή ακολουθεί σε κάτι λιγότερο από 1’’ μετά τη λάμψη, επομένως συμπεραίνουμε ότι ο κεραυνός χτύπησε περίπου 300 μέτρα μακριά από τον παρατηρητή (καθώς η ταχύτητα του ήχου είναι περίπου 330 μέτρα ανά δευτερόλεπτο).

 
Βίντεο: Caitlin Kent
 

Δείτε το βίντεο εδώ, από τη σελίδα μας στο facebook:  https://fb.watch/5TntyzFBgF/

Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Τα στρώματα της ατμόσφαιρας από τον ISS

Στη φωτογραφία αυτή που ελήφθη από αστροναύτη του ISS στις 12/2/2020, από ύψος περίπου 400 km πάνω από την επιφάνεια της Γης, και συγκεκριμένα πάνω από το νότιο Ατλαντικό, μπορεί κάποιος να διακρίνει διάφορα στρώματα και χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας.

 
Χαμηλά, στην τροπόσφαιρα (το χαμηλότερο τμήμα της ατμόσφαιρας, όπου ζούμε εμείς και συμβαίνει ο καιρός, και φτάνει ως τα 15-20 km περίπου), βλέπουμε να ξεπροβάλλουν οι σκιές από τις κορυφές διαφόρων νεφών.
 
Πάνω από την τροπόσφαιρα, βρίσκεται η στρατόσφαιρα. Μια χαρακτηριστική σκούρα λωρίδα νεφών (γύρω στα 23-30 km όπως μετρήθηκε από τον δορυφόρο CALIPSO), πρόκειται για καπνό από τις καταιγιστικές πυρκαγιές της Αυστραλίας που μαίνονταν για μήνες από τα τέλη του 2019 ως και τις αρχές του 2020. Την επίδραση που έχουν τα σωματίδια που προέρχονται από φωτιές, ηφαιστειακές εκρήξεις, κ.α., στη γήινη ατμόσφαιρα, ερευνά το όργανο SAGE-III (Stratospheric Aerosol and Gas Experiment III) που βρίσκεται εγκατεστημένο στον ISS από το 2017. 
 
Τέλος, γύρω στα 80 km, βρίσκονται τα νυχτερινά φωτεινά νέφη που είχαμε ξαναδεί παλιότερα. Χρειάζονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες για να σχηματιστούν (από -120 βαθμούς Κελσίου και χαμηλότερα), ώστε να ευνοείται η ύπαρξη παγοκρυστάλλων διαμέτρου ~0.1 μικρομέτρων. Επίσης, θα πρέπει να υφίστανται υδρατμοί (προερχόμενοι από χαμηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα ενδεχομένως με την ανυψωτική βοήθεια ατμοσφαιρικών βαρυτικών κυμάτων ή από αντιδράσεις υδροξυλίου με μεθάνιο) και πυρήνες συμπύκνωσης (π.χ. σκόνη από μετέωρα ή από ηφαίστεια).
 
Φωτογραφία: ISS 
 

 

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Η Google δοκίμαζει και στην Ελλάδα, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για ισχυρό σεισμό

Ένα δοκιμαστικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για πιθανό ισχυρό σεισμό, λίγα δευτερόλεπτα πριν αυτός συμβεί, προσφέροντας έτσι πολύτιμο χρόνο σε κάποιον να κρυφτεί κάτω από κάποια γερή κατασκευή ή να πάρει κάποιες άμεσες προφυλάξεις, δοκιμάζει ήδη η Google μέσω εφαρμογής σε κινητά με Android (π.χ. μέσω του ShakeAlert ήδη στην περιοχή της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ).

 
Αυτό το σύστημα πρόκειται να εφαρμοστεί και σε δυο χώρες που έχουν ισχυρούς σεισμούς αλλά δεν έχουν κάποιο σύστημα προειδοποίησης. Αυτές είναι, η Ν. Ζηλανδία και η χώρα μας. Το σύστημα αυτό έχει ανιχνεύσει πάνω από 1000 σεισμούς παγκοσμίως, και ανίχνευσε και τον πρόσφατο σεισμό των 7 R στη Σάμο. Η Google έχει πρόσβαση σε ένα δίκτυο 2 δισεκατομμυρίων κινητών με Android παγκοσμίως, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μοναδική βάση σεισμικών (και όχι μόνο) δεδομένων. 
 
Τα επιταχυνσιόμετρα που έχουν τα κινητά, χρησιμοποιούνται από την εφαρμογή, ώστε μόλις καταγράψουν δόνηση που μοιάζει με (προ)σεισμικό κύμα (ουσιαστικά αναφέρονται στο κύμα P, το πρωτεύον κύμα ενός σεισμού), προτρέπουν την εφαρμογή να στείλει δεδομένα σε έναν κεντρικό υπολογιστή. Αυτός, ταυτόχρονα συγκρίνει δεδομένα και από άλλες συσκευές και εφόσον γίνει επαλήθευση του σήματος και εντοπισμός της πηγής του κύματος, αποστέλλεται άμεση προειδοποίηση με έντονο ήχο και δόνηση στο κινητό του χρήστη. Η όλη διαδικασία είναι ταχύτατη και επιτρέπει στον χρήστη να έχει στη διάθεσή του ελάχιστα αλλά πιθανόν κρίσιμα δευτερόλεπτα για να προστατευτεί από την κύρια δόνηση (το κύμα S ή δευτερεύον κύμα).
 
Φυσικά το σύστημα αυτό, έχει και μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, σε σεισμούς που εκκινούν σε θαλάσσια περιοχή (όπου δεν υπάρχουν χρήστες με κινητά) ή σε περιοχές στην ξηρά χωρίς κατοικίες, η ανίχνευση και προειδοποίηση θα αποτελούν μια πρόκληση.
 

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

O κυκλώνας Tauktae χτυπά την Ινδία

Σε αυτή τη δορυφορική εικόνα, φαίνεται ο τροπικός κυκλώνας Tauktae, να χτυπά την Ινδία (δεξιά) στις 17/5. Οι μέγιστες ριπές ανέμου μετρήθηκαν στα 230 km/h. Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας είναι 31 βαθμοί εκεί (είναι αναγκαίο να έχει τουλάχιστον 26-27 βαθμούς, ώστε να τροφοδοτείται με ενέργεια ένα τέτοιο καιρικό σύστημα).

 
Ο συγκεκριμένος, είναι ο 5ος πιο ισχυρός κυκλώνας που έχει παρατηρηθεί στην Αραβική θάλασσα από το 1998, ενώ οι ερευνητές παρατηρούν και μια τάση αύξησης της έντασής τους στην περιοχή. 
 
Φωτογραφία: Suomi NPP — VIIRS
 
Στον τόμο Ι του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα», μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους τυφώνες, τους τροπικούς κυκλώνες, τους ανεμοστρόβιλους, τις διαφορές τους, τον τρόπο δημιουργίας του κάθε φαινομένου και άλλα πολλά, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής!
 

 

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Οπτικά φαινόμενα πάνω από το τηλεσκόπιο του Νοτίου Πόλου

Το τηλεσκόπιο του Νοτίου Πόλου σε πρώτο πλάνο και σεληνιακή άλως μαζί με ανώτερο εφαπτόμενο τόξο, τα δυο οπτικά φαινόμενα που πλαισιώνουν την πανσέληνο του Απριλίου.

 
Φωτογραφία: Matt Young -- Πηγή: https://twitter.com/sasharahlin
 

 

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Οι Μαλδίβες βυθίζονται και οι κάτοικοι μετακομίζουν

Οι Μαλδίβες αποτελούν κοραλλιογενή νησιά με ανύψωση εδάφους που δεν ξεπερνά το 1 μόλις μέτρο, με αποτέλεσμα να απειλούνται με αφανισμό λόγω της σταδιακής ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας. Ήδη μεγάλο τμήμα τους είναι μη-κατοικήσιμο, ενώ και τα διαθέσιμα αποθέματα γλυκού νερού λιγοστεύουν.

 
Με αυτήν την κατάσταση να εξελίσσεται, η κυβέρνηση των νήσων έχει εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς γης σε άλλες χώρες ενώ παράλληλα εργάζεται και στην κατασκευή, από το 1997, ενός νέου «τεχνητού» νησιού, του Hulhumalé, το οποίο βρίσκεται βορειοανατολικά της σημερινής πρωτεύουσας Malé.
 
Οι συγκριτικές δορυφορικές εικόνες, δείχνουν πόσο έχει μεγαλώσει το τεχνητό αυτό νησί τα τελευταία 23 χρόνια, καλύπτοντας 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αναμένεται να φιλοξενήσει δυνητικά όλους τους κατοίκους που σταδιακά αποχωρούν από το Malé. Το νέο νησί έχει φτιαχτεί με άμμο από τον πυθμένα, την οποία εναποθέτουν σε μια βυθισμένη κοραλλιογενή πλατφόρμα. Το νέο νησί έχει ανύψωση 2 μέτρα και αποτελεί ένα ημι-μόνιμο κοντινό καταφύγιο για τους κατοίκους των διπλανών νησιών.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://advances.sciencemag.org/content/4/4/eaap9741
 
Φωτογραφίες: LandSat 5, 8.
 

 

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Εξελιγμένα BCI

Οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (BCIs) είναι μια αναδυόμενη τεχνολογία που, εκτός πολλών άλλων, επιτρέπει σε άτομα με παράλυση, τετραπληγία (και γενικότερα σε περιπτώσεις όπου το άτομο δεν μπορεί να κινήσει τα άκρα του, να μιλήσει ή να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του) να πληκτρολογούν σε οθόνες υπολογιστών ή να χειρίζονται τεχνητά ρομποτικά μέλη (που τους έχουν προστεθεί μετά από κάποιο ατύχημα) μόνο με τη σκέψη. Για χρόνια, τα ερευνητικά BCIs που χρησιμοποιούνταν σε κλινικές δοκιμές απαιτούσαν καλώδια για τη μεταφορά δεδομένων από τον εγκέφαλο σε υπολογιστές για την αποκωδικοποίηση των σημάτων.

 
Τώρα, για πρώτη φορά, στην κλινική δοκιμή BrainGate συμμετέχοντες με παράλυση χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά, εμφυτευμένο στον εγκέφαλό τους, ασύρματο μικροσκοπικό BCI με εξωτερικό ασύρματο πομπό. Το σύστημα είναι ικανό να μεταδίδει σήματα εγκεφάλου σε ανάλυση νευρώνα και με πλήρη πιστότητα χωρίς καλώδια και πρόσθετα. Ο μικροσκοπικός πομπός έχει μέγεθος περίπου 5 εκατοστά στη μεγαλύτερη διάστασή του και ζυγίζει περίπου 40 g. Στη συγκεκριμένη δοκιμή, δυο συσκευές μπορούσαν να μεταδίδουν σήματα από 200 ηλεκτρόδια, με ταχύτητα 48 Mbps και μπαταρία που μπορεί να κρατήσει 36 ώρες.
 
Το σύστημα αυτό αποδείχθηκε το ίδιο λειτουργικό με τα παλαιότερα (με καλώδια), μόνο που οι συμμετέχοντες στη δοκιμή, ένας 35χρονος και ένας 63χρονος, που έμειναν παράλυτοι έπειτα από τραυματισμούς στο νωτιαίο μυελό, κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα στο φυσικό τους χώρο, στα σπίτια τους, χωρίς επιβάρυνση από καλώδια και άλλα εξωτερικά συστήματα που απαιτούνταν παλαιότερα. Η χρήση του συστήματος γινόταν καθ’όλο το 24ωρο, δίνοντας στους ερευνητές αρκετά χρήσιμα δεδομένα.
 
Το γεγονός ότι τα BCIs απαλλάσσονται από την ανάγκη εξωτερικών καλωδίων, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τις πλήρως εμφυτευόμενες νευρωνικές διεπαφές υψηλής απόδοσης, όπως υποστηρίζει η Sharlene Flesher, μία εκ των ερευνητών. «Τώρα κατευθυνόμαστε προς τη μείωση του όγκου των μεταδιδόμενων δεδομένων, διατηρώντας παράλληλα την ακρίβεια στον έλεγχο του οποιουδήποτε οργάνου επιθυμεί ο ασθενής».
 
Περισσότερα (και) για τα BCIs, όπως και για άλλες αντίστοιχες μελλοντικές τεχνολογίες, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» που μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και χωρίς έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα (30/3): https://ieeexplore.ieee.org/document/9390339
 

 

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Κοντινός κεραυνός

Εντυπωσιακή καταγραφή αρκετά κοντινού κεραυνού στο Nashville των ΗΠΑ στα τέλη Μαρτίου. Θυμίζουμε πως τα δευτερόλεπτα που περνάνε από τη στιγμή που θα δείτε τη λάμψη της αστραπής ως τη στιγμή που θα ακούσετε τον κρότο του μπουμπουνητού, αποκαλύπτουν την απόσταση που έπεσε ο κεραυνός από εσάς. 

 
Χοντρικά, κάθε δευτερόλεπτο είναι 330 μέτρα απόστασης, καθώς η ταχύτητα του ήχου είναι ~ 330 m/s. Επομένως, για κάθε 3 δευτερόλεπτα που περνάνε, υπολογίστε 1 km απόστασης. Στο συγκεκριμένο βίντεο, ο κεραυνός πέφτει πολύ κοντά καθώς ο κρότος ακούγεται μόλις σχεδόν 1’’ μετά τον κεραυνό, κάτι που σημαίνει πως το σημείο όπου έπεσε ο κεραυνός βρίσκεται περίπου 300 μέτρα από τον παρατηρητή.
 
Βίντεο: Kara Peters-Ballard – Πηγή: https://twitter.com/NashWX

Δείτε το εδώ, από τη σελίδα μας στο fb: https://fb.watch/5w_Imb1-E7/

Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Τα νανοσώματα των αλπακά, μπλοκάρουν τον κορωνοϊό

Σε έρευνα που θα δημοσιευτεί στο τεύχος του Μαΐου, στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), Αυστραλιανοί ερευνητές αναφέρουν την ταυτοποίηση νανοσωμάτων τα οποία μπλοκάρουν τον νέο κορωνοϊό από το να εισέλθει στα κύτταρα.

 
Τα νανοσώματα είναι μοναδικά αντισώματα που παράγονται με φυσικό τρόπο από τα αλπακά (μοιάζουν πολύ με τα λάμα), σαν αντίδραση σε κάποια λοίμωξη. Η ερευνητική ομάδα, χρησιμοποιώντας ένα μη-μολυσματικό μέρος της πρωτεΐνης ακίδας του νέου κορωνοϊού σε μια ομάδα αλπακά, τα προκάλεσε να παράγουν αυτά τα νανοσώματα. Στη συνέχεια, εξάγεται η γενετική ακολουθία για αυτά και χρησιμοποιείται για την παραγωγή εκατομμυρίων νανοσωμάτων στο εργαστήριο, επιλέγοντας τα καλύτερα από αυτά (εκείνα που εφαρμόζουν αποτελεσματικότερα στην πρωτεΐνη ακίδας). 
 
Με τη μέθοδο των νανοσωμάτων, είναι εφικτό να μπλοκάρει κάποιος όχι μόνο το νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και τα διάφορα πιθανά μελλοντικά παράγωγά του, αλλά και τον προγενέστερο SARS-CoV όπως και τον MERS.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.pnas.org/content/118/19/e2101918118
 
Φωτογραφία: Αλπακά (https://commons.wikimedia.org/.../File:Alpaca...)
 

 

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Μετεωρίτες αλλά και κεραυνοί, αποτέλεσαν πηγή ζωής για τη Γη

Ο ραβδίτης, ένα σπάνιο ορυκτό που περιέχει σίδηρο, νικέλιο και φώσφορο και το οποίο απαντάται στους μετεωρίτες σιδήρου-νικελίου, είναι πιθανό να παρείχε τον φώσφορο που χρησιμοποιήθηκε στα πρώτα μόρια DNA και RNA στον πλανήτη μας. Έτσι, θεωρείται πως οι μετεωρίτες αποτελούν, χάρη και σε αυτό το συστατικό, έναν παράγοντα-κλειδί για την εκκίνηση της ζωής στη Γη.

 
Μια ερευνητική ομάδα, με δημοσίευσή της στο Nature Communications στις 16/3, προτείνει και έναν άλλο μηχανισμό από τον οποίο θα μπορούσαν να προέλθουν ικανές ποσότητες φωσφόρου για τη ζωή στον πλανήτη μας. Και είναι οι κεραυνοί. Η ομάδα έφτασε σε αυτό συμπέρασμα κάνοντας έρευνες σε φουλγουρίτες (το υαλώδες υλικό που δημιουργείται στο έδαφος, στο σημείο που χτυπά ο κεραυνός).
 
Τώρα, το ποια από τις δυο αιτίες (κεραυνοί ή μετεωρίτες) μπορεί να θεωρηθεί ως "κυρίαρχη" για την παροχή του απαραίτητου, για τη ζωή, φωσφόρου, έχει να κάνει με την ακρίβεια με την οποία γνωρίζουμε τη χρονική περίοδο που παρουσιάστηκε η ζωή στη Γη. Αυτή εκτιμάται από 3.5 ως 4.1 δισεκατομμύρια έτη πριν το σήμερα. Αν είμαστε κοντά στο 3.5, τότε προκρίνονται οι κεραυνοί, ενώ αν είναι γύρω στο 4.1, τότε οι μετεωρίτες αποτελούσαν μια πιο συνηθισμένη πηγή φωσφόρου. 
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41467-021-21849-2
 
Εικόνα: Φουλγουρίτες (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fulgsdcr.jpg)
 

 

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Contrails από ύψος πτήσης

Όλοι έχουμε δει ίχνη συμπύκνωσης (τα γνωστά contrails) που σχηματίζονται πίσω από κινούμενο αεροπλάνο. Πόσοι τα έχετε δει από ύψος πτήσης; Στη συγκεκριμένη φωτογραφία, την οποία τράβηξε ο Brian Emfinger, στις 5/4, εν πτήσει προς τη Βοστώνη στις ΗΠΑ, απεικονίζονται ίχνη συμπύκνωσης προπορευόμενου αεροπλάνου.

 
Θυμίζουμε ότι τα ίχνη συμπύκνωσης δημιουργούνται από τη συμπύκνωση των αερίων που εξέρχονται από τους κινητήρες των αεροπλάνων, και ψύχονται άμεσα δημιουργώντας παγοκρυστάλλους οι οποίοι στο σύνολό τους δημιουργούν τα χαρακτηριστικά γραμμικά λευκά ίχνη. Αν ο αέρας είναι ξηρός ή σχετικά θερμός στο ύψος πτήσης, τότε αυτά δεν δημιουργούνται ή δημιουργούνται με κενά (σε περιπτώσεις με οριακές συνθήκες).
 
Φωτογραφία: Brian Emfinger -- https://twitter.com/brianemfinger
 
Μάθετε περισσότερα για τα ίχνη συμπύκνωσης (contrails), τα ίχνη αντί-συμπύκνωσης (distrails), αλλά και όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τη θεωρία συνωμοσίας των “chemtrails” στον τόμο Ι του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα» που μπορείτε να προμηθευτείτε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής!
 

 

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Σύννεφα στον Άρη

Εικόνα του Αρειανού, μερικώς συννεφιασμένου, ουρανού στις 31/3 από το Mars Curiosity με την κορυφή του όρους Mercou, στο οποίο εκτελεί γεωλογικές έρευνες το rover αυτές τις μέρες, κάτω αριστερά. Επίσης, εκμεταλλεύεται την περίοδο αυτή, όπου εμφανίζονται νέφη συχνότερα, ώστε να στείλει βίντεο και εικόνες τους στη Γη για να εξεταστούν από περιβαλλοντολόγους. 

 
Φωτογραφία: NASA / JPL – Caltech 
 

Κυριακή 2 Μαΐου 2021

Τα "παιχνίδια" του φωτός και ένα εντυπωσιακό ξημέρωμα

Ένα ξημέρωμα που κόβει την ανάσα, στις 2/4 στην περιοχή Saplaya στη Βαλένθια της Ισπανίας. Όπως έχουμε δει και σε παλιότερες αναρτήσεις μας, οι εντυπωσιακές παραμορφώσεις του Ήλιου ή άλλων αντικειμένων που μπορεί να δει στον ορίζοντά του ο παρατηρητής, οφείλονται σε ιδιαίτερες μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του, όπως η θερμοκρασιακή αναστροφή (δηλαδή το γεγονός ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει, αντί να κατεβαίνει, με το ύψος), με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός «οπτικά αγώγιμου» στρώματος, όπως λέγεται, χαμηλά στον ορίζοντα. 

 
Μέσα σε αυτό, οι ακτίνες φωτός που εκκινούν από το αντικείμενο (π.χ. τον Ήλιο), «κάμπτονται» με ασυνήθιστους τρόπους και μπορεί να ανακλώνται σε περισσότερα από ένα σημεία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλαπλών, εν πολλοίς παραποιημένων, «αντιγράφων» μέρους ή ολόκληρου του αντικειμένου. Αυτό το οπτικά αγώγιμο στρώμα, στη φωτογραφία, ξεχωρίζει από τις απότομες ασυνέχειες που μπορεί να διακρίνει κάποιος στην περιφέρεια του κάτω μέρους του ηλιακού δίσκου.
 
Φωτογραφία: https://twitter.com/xusvalencia
 

 

Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Η άσκηση κάνει καλό και στον ύπνο

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports στις 24/2, αναφέρονται τα οφέλη της έντονης άσκησης στον ύπνο μας. Πιο συγκεκριμένα, μία ώρα έντονης άσκησης μέσα στην ημέρα, από υγιείς ανθρώπους, έδειξε βελτίωση διαφόρων αντικειμενικών παραμέτρων που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του ύπνου, ακόμη και αν το υποκείμενο πολλές φορές δεν αντιλαμβανόταν σημαντική διαφορά για διάφορους λόγους (π.χ. ένιωθε κόπωση λόγω της άσκησης ή δεν ήταν συνηθισμένο σε αυτήν, κ.α.)

 
Γενικότερα, η συστηματική άσκηση έχει ευεργετική επίδραση και στον ύπνο μας (πέρα από τις πολύ ευεργετικές επιδράσεις στη συνολική υγεία μας, όπως έχουμε δει και σε παλαιότερες έρευνες – δημοσιεύσεις), καθώς μειώνει τον χρόνο που απαιτείται μέχρι να κοιμηθούμε και αυξάνει την ένταση των εγκεφαλικών κυμάτων κατά τη διάρκεια του βαθέος ύπνου. Αυτό διαπιστώθηκε και στην παρούσα έρευνα. Εδώ, χρησιμοποιήθηκαν καινούριες υπολογιστικές τεχνικές για την ανάλυση των χαρακτηριστικών των εγκεφαλικών κυματομορφών που καταγράφηκαν κατά τον ύπνο των υποκειμένων όταν αυτά είχαν 60 λεπτά έντονης άσκησης μέσα στη μέρα τους αλλά και καθόλου άσκηση (ομάδα ελέγχου).
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41598-021-83817-6
 
Πηγή εικόνας: https://flic.kr/p/fkoe6L