Ο ραβδίτης, ένα σπάνιο ορυκτό που περιέχει σίδηρο, νικέλιο και φώσφορο και το οποίο απαντάται στους μετεωρίτες σιδήρου-νικελίου, είναι πιθανό να παρείχε τον φώσφορο που χρησιμοποιήθηκε στα πρώτα μόρια DNA και RNA στον πλανήτη μας. Έτσι, θεωρείται πως οι μετεωρίτες αποτελούν, χάρη και σε αυτό το συστατικό, έναν παράγοντα-κλειδί για την εκκίνηση της ζωής στη Γη.
Μια ερευνητική ομάδα, με δημοσίευσή της στο Nature Communications στις 16/3, προτείνει και έναν άλλο μηχανισμό από τον οποίο θα μπορούσαν να προέλθουν ικανές ποσότητες φωσφόρου για τη ζωή στον πλανήτη μας. Και είναι οι κεραυνοί. Η ομάδα έφτασε σε αυτό συμπέρασμα κάνοντας έρευνες σε φουλγουρίτες (το υαλώδες υλικό που δημιουργείται στο έδαφος, στο σημείο που χτυπά ο κεραυνός).
Τώρα, το ποια από τις δυο αιτίες (κεραυνοί ή μετεωρίτες) μπορεί να θεωρηθεί ως "κυρίαρχη" για την παροχή του απαραίτητου, για τη ζωή, φωσφόρου, έχει να κάνει με την ακρίβεια με την οποία γνωρίζουμε τη χρονική περίοδο που παρουσιάστηκε η ζωή στη Γη. Αυτή εκτιμάται από 3.5 ως 4.1 δισεκατομμύρια έτη πριν το σήμερα. Αν είμαστε κοντά στο 3.5, τότε προκρίνονται οι κεραυνοί, ενώ αν είναι γύρω στο 4.1, τότε οι μετεωρίτες αποτελούσαν μια πιο συνηθισμένη πηγή φωσφόρου.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41467-021-21849-2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου