Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Τόξο ανάκλασης στη Σκωτία

Την ευκαιρία να συλλάβει ένα τόξο ανάκλασης είχε ένας κάτοικος του Monkton στη Σκωτία, στις 11/5. Στη φωτογραφία, βλέπετε τα δυο «συνηθισμένα» ουράνια τόξα (το πρωτεύον και ένα πιο αμυδρό δευτερεύον τόξο) τα οποία εμφανίζονται, κατά τα γνωστά, όταν ο παρατηρητής κοιτάξει στο ανθήλιο (στο διαμετρικό, ως προς τον Ήλιο, σημείο, δηλαδή έχοντας τον Ήλιο στην πλάτη του). Αν εκεί βρέχει, τότε από την διάθλαση και ανάκλαση των ηλιακών ακτίνων στις σταγόνες της βροχής, δημιουργείται αυτό το «συνηθισμένο» διπλό ουράνιο τόξο (κάποιες φορές είναι ορατό μόνο το πρωτεύον, ενώ το δευτερεύον είναι πολύ αμυδρό).

 
Τώρα, το 3ο τόξο που μοιάζει να είναι «στραβό», ονομάζεται τόξο ανάκλασης. Δημιουργείται όπως και τα «συνηθισμένα» και η μόνη διαφορά ως προς εκείνα, είναι ότι η πηγή φωτός για αυτό, δεν είναι ο Ήλιος αλλά κάποια ιδιαίτερα ανακλαστική επιφάνεια, όπως αυτή του νερού της θάλασσας εδώ, η οποία δρα σαν «δεύτερος Ήλιος» δημιουργώντας ένα νέο ουράνιο τόξο. (Πράγματι, αν ψάξετε το Monkton στον χάρτη, θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για παραθαλάσσιο μέρος).
 
Στην διαφορά θέσης των δυο πηγών φωτός (του Ήλιου και της ανακλαστικής επιφάνειας του νερού), οφείλεται και το γεγονός ότι το τόξο ανάκλασης δεν είναι ευθυγραμμισμένο με τα «συνηθισμένα».
Φωτογραφία: https://twitter.com/MccubbinPaul
 
Στον τόμο Ι του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα», μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με δεκάδες οπτικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα για το πως δημιουργούνται αλλά και πως να τα ψάχνετε στον ουρανό. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής!
 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου