Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Τα στρώματα της ατμόσφαιρας από τον ISS

Στη φωτογραφία αυτή που ελήφθη από αστροναύτη του ISS στις 12/2/2020, από ύψος περίπου 400 km πάνω από την επιφάνεια της Γης, και συγκεκριμένα πάνω από το νότιο Ατλαντικό, μπορεί κάποιος να διακρίνει διάφορα στρώματα και χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας.

 
Χαμηλά, στην τροπόσφαιρα (το χαμηλότερο τμήμα της ατμόσφαιρας, όπου ζούμε εμείς και συμβαίνει ο καιρός, και φτάνει ως τα 15-20 km περίπου), βλέπουμε να ξεπροβάλλουν οι σκιές από τις κορυφές διαφόρων νεφών.
 
Πάνω από την τροπόσφαιρα, βρίσκεται η στρατόσφαιρα. Μια χαρακτηριστική σκούρα λωρίδα νεφών (γύρω στα 23-30 km όπως μετρήθηκε από τον δορυφόρο CALIPSO), πρόκειται για καπνό από τις καταιγιστικές πυρκαγιές της Αυστραλίας που μαίνονταν για μήνες από τα τέλη του 2019 ως και τις αρχές του 2020. Την επίδραση που έχουν τα σωματίδια που προέρχονται από φωτιές, ηφαιστειακές εκρήξεις, κ.α., στη γήινη ατμόσφαιρα, ερευνά το όργανο SAGE-III (Stratospheric Aerosol and Gas Experiment III) που βρίσκεται εγκατεστημένο στον ISS από το 2017. 
 
Τέλος, γύρω στα 80 km, βρίσκονται τα νυχτερινά φωτεινά νέφη που είχαμε ξαναδεί παλιότερα. Χρειάζονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες για να σχηματιστούν (από -120 βαθμούς Κελσίου και χαμηλότερα), ώστε να ευνοείται η ύπαρξη παγοκρυστάλλων διαμέτρου ~0.1 μικρομέτρων. Επίσης, θα πρέπει να υφίστανται υδρατμοί (προερχόμενοι από χαμηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα ενδεχομένως με την ανυψωτική βοήθεια ατμοσφαιρικών βαρυτικών κυμάτων ή από αντιδράσεις υδροξυλίου με μεθάνιο) και πυρήνες συμπύκνωσης (π.χ. σκόνη από μετέωρα ή από ηφαίστεια).
 
Φωτογραφία: ISS 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου