Μία ακόμη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, στις 14/7, συμπεραίνει πως, διατηρώντας τον εγκέφαλό μας σε εκγρήγορση, σε μεγάλες ηλικίες, είτε διαβάζοντας, είτε παίζοντας παιχνίδια μνήμης και γνώσεων, κ.α., μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου Alzheimer ως και 5 έτη κατά μέσο όρο. Ένα ακόμη καλό, είναι πως δεν έχει σημασία η ηλικία έναρξης με ενασχολήσεις που διεγείρουν τη σκέψη. Αυτό μπορεί να γίνει και μετά τα 80.
Σάββατο 31 Ιουλίου 2021
Κρατώντας τον εγκέφαλό μας σε εκγρήγορση, καθυστερoύμε την εμφάνιση Alzheimer
Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021
Ο ρόλος της πρωτεΐνης TRPM7 στη μετάσταση του καρκίνου
Όταν κάποια καρκινικά κύτταρα αποχωρίζονται τον «μητρικό» καρκινικό όγκο που μπορεί να υπάρχει σε κάποιο μέρος του σώματος, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύουν και σε άλλα μέρη του σώματος, δημιουργώντας νέες «αποικίες». Μια ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ερεύνησε μια πρωτεΐνη που διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διαδικασία εισόδου των καρκινικών αυτών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος.
Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
Εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης σε Αστρονομία και Ζωγραφική
Για να δούμε δυο ακόμη, πρόσφατες, εφαρμογές της (στενής) τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτουμε σήμερα, σε δυο διαφορετικούς τομείς: την Αστρονομία και τη Ζωγραφική. Στην Αστρονομία βοήθησε, σε εικόνες μεγάλης κλίμακας του Σύμπαντος, να διαχωριστούν οι βαρυτικά παραμορφωμένοι γαλαξίες από τους φυσικά παραμορφωμένους (κάτι που ονομάζεται “shape noise”, στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως «σχηματικός θόρυβος», «θόρυβος μορφής», «θόρυβος σχήματος»), ενώ στη Ζωγραφική συνεισέφερε στην αποκατάσταση της χαμένης περιφέρειας του αριστουργήματος “The Night Watch”, του Rembrandt.
Σάββατο 24 Ιουλίου 2021
Κεραυνός κοντά σε οχήματα
Ένα εντυπωσιακό βίντεο από κάμερα αυτοκινήτου, μας έρχεται από την περιοχή Ningbo της Κίνας, στις 4/7. Διαδοχικές εκκενώσεις εν ώρα καταιγίδας, καταγράφονται πολύ κοντά σε αυτοκίνητα. Το αυτοκίνητο με την κάμερα ακινητοποιείται, καθώς μετά τις εκκενώσεις δεν μπορούσε να συνεχίσει.
Το βίντεο: https://fb.watch/73VnRTNSlp/
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021
'Ελεγχος δραστηριότητας νευρώνων μέσω φωτοφαρμακολογίας
Ερευνητές από το ινστιτούτο IBEC στην Καταλονία, σε συνεργασία με το ινστιτούτο Βιο-Ιατρικής IDIBAPS, πέτυχαν, για πρώτη φορά, να ελέγξουν τη δραστηριότητα νευρώνων του εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας μόρια που ανταποκρίνονται στο φως. Κάτι παρόμοιο* είχαμε δει παλαιότερα σε ποντίκια (βλέπε άρθρο εδώ: https://fkp2100.blogspot.com/2019/07/blog-post.html). Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Advanced Science στις 21/5.
Κυριακή 18 Ιουλίου 2021
Σχέση μεταξύ του stress και των γκρίζων τριχών
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 22/6 στο επιστημονικό περιοδικό eLife, για πρώτη φορά αποδεικνύεται (και ποσοτικά) η σχέση μεταξύ ψυχολογικού stress και γκρίζου χρώματος στις τρίχες του κεφαλιού. Εκτός αυτού όμως, είναι και η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ένα ποσοστό των τριχών επανέρχονται σταδιακά στο κανονικό τους χρώμα (από το γκρίζο), σε συνθήκες μείωσης του stress. Μάλιστα, κατανοώντας τη διαδικασία που επιτρέπει σε μερικές τρίχες να αποκτήσουν το παλαιότερο «κανονικό» τους χρώμα, ίσως προσφέρει ενδείξεις για τη σύνδεση μεταξύ του stress και της γήρανσης (με απώτερο στόχο την αντιστροφή ή την αποτροπή της τελευταίας).
Σάββατο 17 Ιουλίου 2021
Τι είναι το 6G;
Αν και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ακόμη δίκτυα 4ης γενιάς (4G), ενώ ήδη προχωρά η εξάπλωση των δικτύων 5G, ας ρίξουμε ένα βλέμμα στα δίκτυα 6G που αναμένεται να τα χρησιμοποιούμε γύρω στο 2030. Ολογραφικές κλήσεις, εκτεταμένη πραγματικότητα (XR), ψηφιακοί δίδυμοι (digital twins) είναι μόνο μερικές από τις δυνατότητες του δικτύου 6ης γενιάς.
Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021
Κεραυνός σε δέντρο στη Φλόριντα
Νοτιοδυτική Φλόριντα, ΗΠΑ, 29/6, και μια κάμερα ασφαλείας ενός σπιτιού καταγράφει την κεραυνοβόληση δέντρου, εν ώρα καταιγίδας. Ένα ακόμη βίντεο που αποδεικνύει πως, δεν πρέπει να αναζητούμε καταφύγιο κάτω από δέντρα και, γενικότερα, σημεία που εξέχουν κατακόρυφα σε σχέση με το περιβάλλον τους, καθώς συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χτυπηθούν από κεραυνό.
Κυριακή 11 Ιουλίου 2021
Ιριδισμοί σε pileus
Από τα πιο όμορφα κάδρα που μπορεί να πετύχει ένας φωτογράφος στη φύση, είναι και αυτό εδώ που συνέβη στην Ταϊλάνδη στις 22/6. Πρόκειται για ιριδισμό ο οποίος συμβαίνει στην κορυφή ενός αναπτυσσόμενου καταιγιδοφόρου νέφους και συγκεκριμένα στο νέφος pileus (το νέφος που μοιάζει με κυκλικό καπέλο) που έχει δημιουργηθεί στην κορυφή του. Ο ήλιος σε «κατάλληλη» θέση πίσω από το νέφος, βοηθά στη δημιουργία των ιριδισμών.
Σάββατο 10 Ιουλίου 2021
Ακραίος καύσωνας στον Καναδά
Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021
Νυχτερινά φωτεινά νέφη καταγράφονται για 1η φορά στην Ελλάδα!
Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν στο φαινόμενο των νυχτερινών φωτεινών νεφών ή νυχαυγών νεφών (NLC, Noctilucent clouds) που αλλιώς ονομάζονται και πολικά μεσοσφαιρικά νέφη (PMC, Polar Mesospheric Clouds, καθώς προκύπτουν στη μεσόσφαιρα, σε ύψος 80 km περίπου). Μάλιστα, πριν λίγες μέρες είχαμε αναφερθεί και στην εμφάνισή τους στη Βαλένθια, στις 23/6, κάτι πολύ εντυπωσιακό καθώς η πόλη αυτή βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος 34 μοιρών (και όπως έχουμε αναφέρει, αυτά, κατά κανόνα, εμφανίζονται σε περιοχές με γεωγραφικό πλάτος από 50 ως 65-70 μοίρες).
Κυριακή 4 Ιουλίου 2021
Έργο τέχνης το δέλτα Yukon – Kuskokswim
Στη δορυφορική αυτή φωτογραφία, βλέπουμε ένα από τα μεγαλύτερα δέλτα του πλανήτη, το δέλτα Yukon – Kuskokswim, στη δυτική πλευρά της Αλάσκας, όπου ο ποταμός Yukon εκβάλλει στη θάλασσα Bering.
Σάββατο 3 Ιουλίου 2021
Περιβαλλοντική καταστροφή στη θάλασσα του Μαρμαρά
Αυτή η αποκρουστική γλοιώδης βλέννα που έχει καλύψει μεγάλο τμήμα της επιφάνειας της θάλασσας του Μαρμαρά στην Τουρκία, εδώ και βδομάδες, και έκανε το γύρο των ειδησεογραφικών πρακτορείων, προκαλεί ανησυχία και στους επιστήμονες.
Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021
Νυχτερινά φωτεινά νέφη στη Βαλένθια!