Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν στο φαινόμενο των νυχτερινών φωτεινών νεφών ή νυχαυγών νεφών (NLC, Noctilucent clouds) που αλλιώς ονομάζονται και πολικά μεσοσφαιρικά νέφη (PMC, Polar Mesospheric Clouds, καθώς προκύπτουν στη μεσόσφαιρα, σε ύψος 80 km περίπου). Μάλιστα, πριν λίγες μέρες είχαμε αναφερθεί και στην εμφάνισή τους στη Βαλένθια, στις 23/6, κάτι πολύ εντυπωσιακό καθώς η πόλη αυτή βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος 34 μοιρών (και όπως έχουμε αναφέρει, αυτά, κατά κανόνα, εμφανίζονται σε περιοχές με γεωγραφικό πλάτος από 50 ως 65-70 μοίρες).
Το βράδυ της Παρασκευής (2/7) ωστόσο, έγινε η ιστορική πρώτη* καταγραφή και για τη χώρα μας (με φωτογραφίες και βίντεο), αυτών των ιδιόμορφων νεφών, από τον Δημήτρη Σαγιάκο και τον Χρήστο Ντουντουλάκη, στην Αρτέμιδα Αττικής, δηλαδή σε γεωγραφικό πλάτος 38 μοιρών. Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφικές καταγραφές τους στην ανάρτηση αυτή, ενώ βίντεο από αυτά μπορούν να βρεθούν εδώ https://youtu.be/X526tLoXSNg και εδώ https://youtu.be/XYtdI4UgEDc. Σε αυτά τα βίντεο, φαίνεται τόσο η διαφορετική κίνηση των νεφών αυτών σε σχέση με τα «κανονικά» νέφη, όσο και το εντελώς διαφορετικό χρώμα τους (ανοιχτό γαλάζιο).
*Από όσο παρακολουθούμε τις καιρικές εξελίξεις και καταγραφές στη χώρα μας, δεν έχουμε δει καταγραφή νυχτερινών φωτεινών νεφών από άλλον. Πάντως, αν υπάρξει κάποιος με παλαιότερο υλικό, θα χαρούμε να το δούμε και να το παρουσιάσουμε εδώ.
Θυμίζουμε ότι αυτά τα νέφη είναι ορατά το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τις βδομάδες γύρω από το θερινό ηλιοστάσιο, μετά τη δύση του Ηλίου ή πριν την ανατολή του. Φωτίζονται από αυτόν, ενώ αυτός βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα και αποκτούν ένα γαλάζιο/μπλε χρώμα, λόγω της απορρόφησης του ερυθρού μέρους του φάσματος του ηλιακού φωτός από το όζον της στρατόσφαιρας.
Αποτελούνται από υδρατμούς (προερχόμενους από χαμηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα ενδεχομένως με την ανυψωτική βοήθεια ατμοσφαιρικών βαρυτικών κυμάτων ή από αντιδράσεις υδροξυλίου με μεθάνιο) ενώ χρειάζονται και πυρήνες συμπύκνωσης (π.χ. σκόνη από μετέωρα ή από ηφαίστεια).
Τα νέφη αυτά, στο πέρασμα του χρόνου, παρατηρείται ότι εμφανίζονται πιο συχνά, είναι πιο έντονα και σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη (όπως φέτος σε Ισπανία, Ιταλία και τώρα και Ελλάδα). Εκτιμάται ότι σε αυτήν την τάση συνεισφέρουν και οι ανθρώπινες δραστηριότητες μέσω της παγκόσμιας θέρμανσης (π.χ. βλέπε κάποιες αντιπροσωπευτικές αναφορές περί αυτού εδώ https://eos.org/.../climate-change-is-making-night... όπως και εδώ https://www.theguardian.com/.../rare-night-clouds-may-be...)
Ο Δημήτρης Σαγιάκος τα είχε καταγράψει και παλαιότερα, στο Βερολίνο, στην έξαρση που είχαν αυτά το καλοκαίρι του 2019 (βλέπε εδώ https://flic.kr/p/2m7r41V και εδώ https://flic.kr/p/2gkp7E6).
Christos Doudoulakis Photography: https://doudoulakis.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου