Πως επιλέγει ο εγκέφαλός μας τι όνειρα θα δούμε όταν κοιμόμαστε; Αυτό ήταν το αντικείμενο έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications στις 6/7. Παλιότερες έρευνες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως, συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν είμαστε ξύπνιοι και επεξεργαζόμαστε κάποιες εμπειρίες μας, είναι αυτές που επαναδραστηριοποιούνται και κατά την διάρκεια του ύπνου μας. Μάλιστα, οι ίδιες περιοχές, συμμετέχουν και σε μηχανισμούς που βελτιστοποιούν τη μνήμη μας αλλά και συμπεριφορά μας.
Ποιες είναι όμως αυτές οι εμπειρίες που έχουν προτεραιότητα στην επιλογή που κάνει ο εγκέφαλός μας για τα όνειρα που βλέπουμε; Η έρευνα καταλήγει στο ότι οι εμπειρίες που συνδέονται με κάποιο κίνητρο όπως την ικανοποίηση από κάποια «αμοιβή» ή «όφελος» ή «έπαθλο», έχουν ένα μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Η λογική πίσω από αυτό, έχει να κάνει με την επιβίωση και την εξέλιξη. Ο άνθρωπος, ανέκαθεν συνέλεγε και διατηρούσε στη μνήμη του, πληροφορίες που θα τον βοηθούσαν να επιβιώσει, να αποφύγει άγρια θηρία, να βρει τροφή, ενώ και σήμερα αυτό δεν έχει αλλάξει, καθώς αναζητά και διατηρεί στη μνήμη του, πληροφορίες που βασίζονται στην ίδια λογική της επιβίωσης και της ανταμοιβής.
Τα όνειρα προσέφεραν στους προγόνους μας, τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα και να αντιμετωπίσουν σε έναν «εικονικό στίβο μάχης», τους διαφόρους κινδύνους για τη ζωή τους (π.χ. άγρια ζώα, κ.α.). Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζονταν καλύτερα για τις προκλήσεις της πραγματικής ζωής. Δηλαδή, τα όνειρα, συνεισέφεραν στην αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης και εξέλιξης του είδους μας.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41467-021-24357-5
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου