Στις φωτογραφίες αυτές που ελήφθησαν αρχές Απριλίου στην Ολλανδία, βλέπουμε αυτό το ιδιαίτερο μοτίβο χιονόστρωσης στο έδαφος, όπου το χιόνι παραμένει στις ακάλυπτες χωμάτινες επιφάνειες, ενώ έχει λιώσει εκεί όπου υπάρχει τσιμέντο. Αυτό συμβαίνει διότι το ακάλυπτο έδαφος (χώμα) ψύχεται γρηγορότερα από ότι το τσιμέντο. Τεχνικά, λέμε πως το έδαφος έχει μικρότερη θερμοχωρητικότητα σε σχέση με το τσιμέντο. Δηλαδή, αποκρίνεται γρηγορότερα σε θερμοκρασιακές μεταβολές του περιβάλλοντος.
Την έννοια της θερμοχωρητικότητας, την συναντάμε και όταν εξηγούμε τον λόγο για τον οποίο οι ηπειρωτικές περιοχές έχουν, κατά κανόνα, μεγαλύτερο θερμοκρασιακό εύρος μέσα σε ένα 24ωρο σε σχέση με τις παραθαλάσσιες. Το έδαφος έχει μικρότερη θερμοχωρητικότητα σε σχέση με το νερό και έτσι αποκρίνεται γρηγορότερα στις θερμοκρασιακές μεταβολές (ψύχεται γρηγορότερα τη νύχτα και θερμαίνεται γρηγορότερα την ημέρα). Από την άλλη, η θάλασσα (και οι περιοχές κοντά σε αυτήν) απαιτεί μεγαλύτερα ποσά θερμότητας για να μεταβάλει τη θερμοκρασία της και έτσι «αργεί» (σε σχέση με την ξηρά) να θερμανθεί τη μέρα και να ψυχθεί τη νύχτα.
Φωτογραφίες: Δυο πρώτες από Maarten Stam (https://twitter.com/StamMaarten) / Τρίτη από Olaf Winkel (https://twitter.com/oawinkel) --- Πηγή: Wouter van Bernebeek (https://twitter.com/StormchaserNL)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου