Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Η Τεχνητή Νοημοσύνη "συμπληρώνει" αρχαία κείμενα

Στις 9/3 στο επιστημονικό περιοδικό Nature, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μιας συνεργασίας ερευνητών της DeepMind (Google) με το Παν/μιο της Βενετίας και το ΟΠΑ (Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών), που είχε ως σκοπό τη συμπλήρωση των κενών που έχουμε σε αρχαία κείμενα, με χρήση (στενής) τεχνητής νοημοσύνης.

 
Πιο συγκεκριμένα, τα αρχαία κείμενα σε πέτρινες επιγραφές και αγγεία αλλά και άλλα έργα τέχνης της εποχής, μας δίνουν πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει φθορά ή λείπουν κομμάτια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά στα κείμενα αυτά. Οι ερευνητές, με τη χρήση τεχνητού νευρωνικού δικτύου (αλλιώς «στενής» τεχνητής νοημοσύνης), το οποίο «εκπαιδεύτηκε» σε 60000 αρχαία ελληνικά κείμενα της εποχής, δοκίμασαν την εφαρμογή τους σε 8000 γνωστά αρχαία κείμενα, και αυτή σημείωσε επιτυχία 62% στην εύρεση των σωστών λέξεων που έλειπαν από τα κείμενα αυτά. Αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό επιτυχίας των ιστορικών στην αντίστοιχη επίπονη εργασία. Μάλιστα, όταν η εφαρμογή χρησιμοποιήθηκε σε συνεργασία με τους ιστορικούς, το ποσοστό επιτυχίας ανέβηκε στο 72%.
 
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μπορεί επίσης να αντιστοιχίσει το αρχαίο κείμενο με το χώρο και το χρόνο στον οποίο γράφτηκε, με επιτυχία 71% και χρονικό εύρος 30ετίας κατά μέσο όρο. Αυτό φαίνεται και στην εικόνα (η οποία προέρχεται από την έρευνα), όπου δίνεται στο πρόγραμμα μία πρόταση από την οποία λείπει μία λέξη και το πρόγραμμα, βάσει της «εκπαίδευσής» του, δοκιμάζει κάποιες (όχι τυχαίες) λέξεις εκ των οποίων προκρίνεται εκείνη με το πράσινο (η οποία είναι τελικά σωστή), ενώ με βάση το κείμενο, γίνεται αντιστοίχιση στο χώρο και το χρόνο που αυτό γράφτηκε.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41586-022-04448-z
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου