Ο νότιος πόλος «βυθίζεται» σταδιακά στο 6μηνο σκοτάδι του χειμώνα. Πανοραμική λήψη 360 μοιρών, στις 26/3, με το τηλεσκόπιο του νοτίου πόλου σε πρώτο πλάνο.
Αριστερά, το λυκόφως από το ένα και μοναδικό ηλιοβασίλεμα της χρονιάς, που μπορεί να απολαύσει κάποιος όντας εκεί. Για να σκοτεινιάσει εντελώς, θα πρέπει να περάσει περίπου ένας μήνας ακόμη.
Δεξιά φαίνεται η αποκαλούμενη «ζώνη της Αφροδίτης». Είναι αυτή η ροζ ζώνη που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος οπουδήποτε στον πλανήτη, κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος (ή του λυκαυγούς), στο διαμετρικό ως προς τον Ήλιο, σημείο, σχετικά χαμηλά στον ορίζοντα.
Προέρχεται από τον ίδιο μηχανισμό που ευθύνεται για τις πιο ερυθρές αποχρώσεις τις οποίες παρατηρούμε στον ηλιακό δίσκο, όταν βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα (δηλαδή κατά την ανατολή ή το ηλιοβασίλεμα) και είναι η σκέδαση Rayleigh (δηλαδή, ο διασκορπισμός του ηλιακού φωτός από τη γήινη ατμόσφαιρα, ο οποίος είναι εντονότερος για το μπλε και για τα μικρότερα μήκη κύματος γενικότερα). Για την ακρίβεια, προέρχεται από την ανάκλαση (από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα) του ερυθρού χρώματος του ηλιοβασιλέματος (που προκαλείται μέσω του προαναφερθέντος μηχανισμού της σκέδασης).
Η σκοτεινή ζώνη, κάτω από τη «ζώνη της Αφροδίτης» είναι η σκιά της Γης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου