Το βράδυ της 30ης Μαΐου προς ξημερώματα 31ης υπάρχει πιθανότητα (μικρή, αλλά σίγουρα δεν έχει κάποιος να χάσει πολλά, μπροστά σε αυτά που πιθανόν να κερδίσει), να δούμε ένα θέαμα που, στην καλύτερη περίπτωση, θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας. Μια «καταιγίδα μετεώρων» (meteor storm), η οποία μπορεί να δώσει ως και δεκάδες χιλιάδες μετέωρα ανά ώρα (για σύγκριση, οι «Περσείδες» τον Αύγουστο, δίνουν «μόλις» 100-120 μετέωρα/ώρα).
Γιατί; Όλα προκύπτουν από τη θραύση του κομήτη 73P/Schwassmann–Wachmann 3 πίσω στο 1995. Αυτός ο κομήτης διαλύθηκε σε αρκετά μικρά κομμάτια. Αυτά, υπολογίζεται ότι θα διασταυρωθούν με την τροχιά του πλανήτη μας, τα ξημερώματα της 31/5, προσφέροντας ένα, ίσως εντυπωσιακό, ουράνιο θέαμα.
Πού και πότε; Από τις 3 έρευνες που υπάρχουν για αυτό το θέμα, και οι 3 υπολογίζουν, με βάση τα δεδομένα που έχουμε ως σήμερα, ότι το καλύτερο σημείο για να παρατηρήσει κάποιος αυτό το θέαμα, θα είναι στις ΝΔ ΗΠΑ και το Μεξικό (βλέπε σχήμα παρακάτω), ενώ η κορύφωση υπολογίζεται γύρω στις 5 UTC της 31/5 (δηλαδή σε εμάς θα έχει ξημερώσει, καθώς θα είναι ήδη 8 το πρωί της 31/5). Επομένως, καλό θα είναι να κρατάμε «μικρό καλάθι».
Άρα χάνουμε την κορύφωση; Βάσει των υπολογισμών ναι. Αλλά, επειδή υπάρχουν πάντα πιθανότητες να μην προκύψουν όλα, ακριβώς όπως έχουν υπολογιστεί, όπως επίσης και επειδή θα υπάρχουν ροές σωματιδίων και πιο πριν (μέσα στη νύχτα 30 προς 31/5, βλέπε γράφημα), συνίσταται σε όσους μπορούν και επιθυμούν, να έχουν τα μάτια τους στραμμένα προς τον ουρανό, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους, τόσο στις 30/5 αλλά και +/– 2 μέρες (νωρίτερα και αργότερα) από την επίμαχη ημερομηνία, βοηθώντας έτσι με τις παρατηρήσεις τους. Άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν, έχουν υπάρξει τόσο δυσάρεστες όσο και ευχάριστες εκπλήξεις.
Η φωτεινότητα του φεγγαριού, στις 30/5 το βράδυ, δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς θα βρισκόμαστε στη φάση της νέας Σελήνης. Κοιτάτε παντού στον ουρανό και κυρίως προς το σημείο που είναι πιο σκοτεινό στην τοποθεσία σας. Αν και ο καιρός στην περιοχή σας είναι καλός, τολμήστε να βγείτε στην ύπαιθρο, μακριά από φώτα, σε σκοτεινό ουρανό, οπλισμένοι με καλή διάθεση, καλή παρέα και έτοιμοι για όλα. Στη χειρότερη, θα έχετε απολαύσει τον έναστρο ουρανό μαζί με τον Γαλαξία μας, ο οποίος προσφέρει ένα όμορφο θέαμα αυτούς τους μήνες. Στην καλύτερη…
Περισσότερες λεπτομέρειες. Πολλά εξαρτώνται από την ταχύτητα που είχαν τα σωματίδια του κομήτη κατά τη διάλυσή του, πίσω στο 1995. Αυτό δεν το γνωρίζουμε, όμως υπάρχουν 3 σενάρια. Αν είχαν μικρή ταχύτητα, τότε αυτό το «νέφος σωματιδίων» δεν θα μας επηρεάσει. Αν είχαν ικανή ταχύτητα ώστε το «νέφος» αυτό να διευρυνθεί αρκετά κατά το «ταξίδι» του στην τροχιά του (κάποτε) κομήτη 73P/Schwassmann–Wachmann 3, τότε μπορεί να «συναντήσουν» τη γήινη ατμόσφαιρα, οπότε εκεί έχουμε 2 υποσενάρια. Το «κακό» με το νέφος σωματιδίων να αποτελείται από πολύ μικρά κομμάτια, ώστε να μην προσφέρει κάποιο ιδιαίτερο θέαμα και το «καλό» με τα σωματίδια να είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να υπάρξει το θέαμα που θα θέλαμε. Τα μοντέλα τείνουν να δίνουν μεγαλύτερες πιθανότητες στα δυο πρώτα σενάρια, επομένως, όπως προαναφέρθηκε, κρατάμε «μικρό καλάθι».
Έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν αυτό; Ναι. Στις 27.11.1872, η θραύση του κομήτη 3D/Biela, προσέφερε ένα εντυπωσιακό θέαμα με περίπου 3000 μετέωρα/ώρα (για σύγκριση, περίπου 30 φορές περισσότερα από όσα στις «Περσείδες»).
Άρθρο (σελ. 10): https://www.rasc.ca/.../publications/jrasc2021-apr-lr.pdf
Πληροφορίες και για πιθανές μελλοντικές "καταιγίδες" μετεώρων, ως το 2100: https://antisimvatikos.blogspot.com/2018/04/6-2100.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου