Σε αυτή τη φωτογραφία βλέπουμε κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία και αποτελεί έναν «σταθμό» για τη σεληνιακή και διαστημική εξερεύνηση! Ερευνητές κατάφεραν να μεγαλώσουν φυτά σε σεληνιακό χώμα, όπως παρουσιάζεται σε έρευνα δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications Biology στις 12/5.
Στη φωτογραφία φαίνονται τα φυτά Arabidopsis (χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα φυτά, διότι ο γενετικός τους κώδικας είναι πλήρως χαρτογραφημένος), 6 ημέρες μετά τη φύτευση των σπόρων. Στα 4 δείγματα αριστερά, τα φυτά μεγαλώνουν σε ένα χώμα «αναφοράς» (τύπου JSC-1A όπως ονομάζεται) που προσομοιώνει σεληνιακό έδαφος. Όμως στα 3 δείγματα δεξιά, τα φυτά αναπτύσσονται σε σεληνιακό χώμα που συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια των αποστολών Apollo 11, 12 και 17! Το σεληνιακό χώμα που είχαν στη διάθεσή τους οι ερευνητές, ήταν ελάχιστο (μόλις μερικά γραμμάρια).
Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, υπήρχαν διαφορές ανάμεσα στα φυτά «αναφοράς» και σε αυτά που μεγάλωναν στο σεληνιακό χώμα. Τα δεύτερα μεγάλωναν πιο αργά και προσπαθούσαν να ανταπεξέλθουν στο «ξένο» περιβάλλον, κάτι που φάνηκε και στην ανάλυση των δεδομένων της γονιδιακής έκφρασης αυτών των φυτών, καθώς χρησιμοποιούσαν όλα τα διαθέσιμα «αμυντικά εργαλεία» για να αντιμετωπίσουν διάφορους στρεσογόνους παράγοντες στα συστατικά του χώματος αυτού. Οι ερευνητές, θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα, ώστε να βρουν τρόπους να περιορίσουν το stress και το αντίκτυπο στην υγεία και την ανάπτυξη των φυτών σε σεληνιακό (ή αντίστοιχο) έδαφος.
Αυτή η έρευνα, αποτελεί τμήμα των διαφόρων ερευνών στο πλαίσιο των αποστολών Artemis για τη (μόνιμη) επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη και τη δημιουργία διαστημικής βάσης με στόχο τη μελλοντική επέκταση της διαστημικής εξερεύνησης προς άλλους πλανήτες και όχι μόνο. Το βήμα που έγινε με αυτήν την έρευνα, μας τοποθετεί στο μονοπάτι ώστε να μπορούμε να καλλιεργούμε φυτά για τροφή και οξυγόνο σε θερμοκήπια, όντας σε ένα εχθρικό, σε σχέση με το γήινο, περιβάλλον όπως αυτό της Σελήνης, με στόχο την, πολύ σημαντική, μερική ή και ολική αυτονομία μελλοντικά.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s42003-022-03334-8
Φωτογραφία: UF/IFAS, Tyler Jones
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου