Σε αυτό το 4K βίντεο, θα δείτε την καταγραφή δυο μεγάλων μετεώρων την Δευτέρα 24/10 τα ξημερώματα, προς το νότιο ορίζοντα του Σουνίου. Παρατηρήστε το παχύ ίχνος που αφήνουν πίσω τους και πώς αυτό παρασύρεται από τον άνεμο που επικρατεί στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα (μεσοσταθμικά γύρω στα 90 km για την περίπτωση των μετεώρων, δηλαδή στην κατώτερη θερμόσφαιρα, σε ένα ύψος όπου βρίσκεται και το (πράσινο) airglow και αυτό έχει σημασία για αυτά που θα αναφερθούν παρακάτω).
Το ίχνος ιονισμού, παράγεται από τη διέγερση και τον ιονισμό («απόσπαση» ηλεκτρονίων) των μορίων της ατμόσφαιρας λόγω των κρούσεών τους με το ταχέως κινούμενο εισερχόμενο μετέωρο. Η μετέπειτα αποδιέγερση των μορίων, δηλαδή η αποβολή της ενέργειας που προσέλαβαν από το μετέωρο, γίνεται με την εκπομπή φωτός και έτσι το ίχνος αυτό είναι ορατό σε εμάς. Αυτά τα ίχνη, σε μεγάλα μετέωρα όπως αυτά στο βίντεο, μπορεί να είναι ορατά για αρκετά λεπτά μετά.
Στο τρίτο κομμάτι του βίντεο, παρατηρήστε κάποια αμυδρά, ακτινικά διαδιδόμενα κύματα, από το σημείο πτώσης του μετεώρου, αριστερά από τον Σείριο. Αυτά είναι ατμοσφαιρικά κύματα βαρύτητας, τα οποία προκλήθηκαν από το ίδιο το μετέωρο. Μια βοηθητική απλή αναλογία για τα ατμοσφαιρικά κύματα βαρύτητας, είναι τα κύματα που θα δείτε στην, αρχικά, ήρεμη επιφάνεια μιας λίμνης, όταν της πετάξετε μια πέτρα.
Τα ατμοσφαιρικά κύματα βαρύτητας, συνήθως παράγονται από τα ανοδικά ρεύματα ισχυρών καταιγίδων, από μεγάλες φωτιές, από ηφαίστεια και γενικότερα από ό,τι μπορεί να προκαλέσει ταλαντώσεις στην ατμόσφαιρα. Μπορούμε να δούμε τη διάδοσή τους σε μέσα όπως τα συνήθη νέφη στην τροπόσφαιρα αλλά και το airglow στην κατώτερη θερμόσφαιρα (όπως συμβαίνει εδώ).
Η βίαιη είσοδος μεγάλων μετεώρων, όπως το συγκεκριμένο, και η ταχύτατη μετατροπή της πολύ μεγάλης κινητικής τους ενέργειας (είσοδος στην ατμόσφαιρα με ταχύτητες της τάξης των δεκάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο) σε θερμική, προκαλεί ένα «σοκ» τοπικά, το οποίο δημιουργεί το συγκεκριμένο κύμα. Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τη δημιουργία κυμάτων βαρύτητας από μεγάλα μετέωρα, μπορείτε να βρείτε εδώ: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/.../2014JD021664, και στις αναφερόμενες πηγές εντός της έρευνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου