Σε αυτήν την φωτογραφία από το σύστημα ραδιοτηλεσκοπίων ALMA στην Χιλή, βλέπουμε ένα διπλό σύστημα νεαρών άστρων καθώς αυτά περιστρέφονται γύρω από το κέντρο μάζας τους, ενώ γύρω τους περιστρέφεται και αλληλεπιδρά μαζί τους ένα συνονθύλευμα αερίων και σκόνης. Είναι η 1η φορά που έχουμε μια τέτοια φωτογραφία σε τόσο υψηλή ανάλυση.
Τμήμα της ύλης αυτής θα «τροφοδοτήσει» και αυτό σταδιακά τα νεαρά άστρα. Το περιφερειακό, μεγαλύτερο «δακτυλίδι», με το πολύπλοκο σχήμα, έχει μάζα περίπου 80 φορές εκείνης του Δία.
Το σύστημα αυτό βρίσκεται περίπου 650 έτη φωτός μακριά από την Γη, στο σκοτεινό νεφέλωμα Barnard 59, στον αστερισμό του Οφιούχου. Για να μπορέσουμε να πάρουμε αυτήν την εικόνα, μέσα από τα πυκνά αυτά νέφη αερίων και σκόνης, χρειάστηκε να παρατηρήσουμε σε μήκη κύματος της τάξης του mm (δηλαδή ανάμεσα στο υπέρυθρο και στα ραδιοκύματα).
Το σύστημα 66 ραδιοτηλεσκοπίων ALMA, ευρισκόμενο στην Χιλή σε ύψος 5100 m, στην έρημο Ατακάμα, στο οροπέδιο Chajnantor, με ελάχιστη υγρασία, μέση ετήσια βροχόπτωση μόλις 1 χιλιοστό και άρα έχοντας πρακτικά ελάχιστα εμπόδια από την γήινη ατμόσφαιρα, κάνει ακριβώς αυτό.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://science.sciencemag.org/content/366/6461/90
Περισσότερα για την τοποθεσία του ALMA: https://arxiv.org/pdf/1410.2451.pdf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου