Μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, το πρήξιμο του εγκεφάλου μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραίο. Το πρήξιμο συμβαίνει καθώς τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σπεύδουν προς και συσσωρεύονται στην τραυματισμένη περιοχή.
Δυσάρεστες συνέπειες θα μπορούν να αποφευχθούν με μία ένεση νανοσωματιδίων (σωματίδια με μέγεθος της τάξης του νανομέτρου, ήτοι 0.000000001 m), αν υποθέσουμε, όχι αβάσιμα, ότι τα επιτυχημένα πειράματα που διεξήχθησαν σε ποντίκια, θα έχουν ανάλογη συνέχεια και στον άνθρωπο.
Τα νανοσωματίδια αποτελούνται από βιοδιασπώμενο πολυμερές υλικό (εγκεκριμένο από τον FDA, τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων) και χρησιμεύουν στην αποτροπή της συσσώρευσης των κυττάρων του ανοσοποιητικού (συγκεκριμένα των μονοκυττάρων/monocytes, στην έρευνα) στην τραυματισμένη περιοχή.
Τα ποντίκια που έλαβαν αυτήν την θεραπεία νανοσωματιδίων, ανάρρωσαν γρηγορότερα σε σχέση με εκείνα που δεν την έλαβαν. 10 εβδομάδες μετά τον τραυματισμό, το τραύμα ήταν σχεδόν το μισό σε μέγεθος στα ποντίκια της θεραπείας, σε σχέση με τα ποντίκια που δεν έλαβαν καμία θεραπεία.
Αν και υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των ποντικών και των ανθρώπων όπως π.χ. ο τύπος και η σοβαρότητα των τραυματισμών αλλά και το χρονοδιάγραμμα ανάκαμψης, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι η μέθοδος των νανοσωματιδίων θα βρει εφαρμογή όχι μόνο σε εγκεφαλικά τραύματα αλλά και σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών που ενέχουν δυνητικά βλαπτική ανοσοαπόκριση.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ana.25675
Φωτογραφία: Αιματώματα στον εγκέφαλο, μετά από τραυματισμό, όπως φαίνονται σε MRI (Public Domain).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου