Ένα υπέροχο σετ από διάφορα ατμοσφαιρικά οπτικά φαινόμενα, κατέγραψε ο Παναγιώτης Τσούρας στη Λιβαδειά, στις 27/10 το βράδυ.
Για να δημιουργηθούν αυτά, χρειαζόμαστε μια επαρκή πηγή φωτός (τον Ήλιο ή την Σελήνη) και κάμποσους παγοκρυστάλλους οι οποίοι βρίσκονται στο αραιό θυσανόστρωμα (το είδος νέφωσης στη φωτογραφία) και δρουν ως κάτοπτρα και πρίσματα. Από εκεί και μετά, το πόσα και ποια οπτικά φαινόμενα θα παρατηρήσει κάποιος, εξαρτάται από το είδος των παγοκρυστάλλων (το σχήμα τους) και τη γωνία με την οποία εισέρχονται σε αυτόν οι φωτεινές ακτίνες από την παραπάνω πηγή φωτός.
Στη συγκεκριμένη εικόνα, εκτός από τη γνωστή μας άλω των 22 μοιρών (λέγεται έτσι διότι η γωνιακή απόσταση του κάθε σημείου της είναι 22 μοίρες από τη Σελήνη, ως προς τον παρατηρητή), υπάρχει και η περιγραγραμμένη άλως (ο κύκλος που εφάπτεται στο άνω και κάτω μέρος στην εσωτερική άλω των 22 μοιρών), όπως και η παρά-σελήνη (αντίστοιχο του παρηλίου, το μόνο που αλλάζει είναι η πηγή φωτός που την ημέρα είναι ο Ήλιος), τόσο η δεξιά που είναι πιο έντονη αλλά και η αριστερή που είναι πιο αμυδρή, όπως επίσης και ο παρασεληνιακός κύκλος (αντίστοιχος του παρηλιακού), τμήμα του οποίου διαπερνά τη Σελήνη και την άλω.
Πηγή εικόνας: Παναγιώτης Τσούρας (Δείτε την υπέροχη φωτογραφική του δουλειά, μαζί με τη συγκεκριμένη εικόνα, εδώ: https://www.flickr.com/photos/chubros/)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου