Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Πρωτεϊνική εξέταση με smartphone

Αν και η «αποκρυπτογράφηση» του ανθρωπίνου γονιδιώματος βοηθά σε πολλά επίπεδα στην Ιατρική (και όχι μόνο), π.χ. όπως στην ανάπτυξη στοχευμένης φαρμακευτικής αγωγής για διάφορες ασθένειες, η συγκέντρωση διαφόρων πρωτεϊνών στο αίμα έχουν να μας αποκαλύψουν περισσότερα για την τάση που έχει ένας άνθρωπος κάθε στιγμή να εμφανίσει κάποιες ασθένειες.
 
Τα γονίδια δεν αλλάζουν ριζικά καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου, όμως η τάση ενός ατόμου για ασθένεια αλλάζει διαρκώς, καθώς επηρεάζεται καθημερινά από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων όπως η διατροφή, η άσκηση, το άγχος κ.α. Τα γονίδια μπορούν να δείξουν εάν ένα άτομο έχει προδιάθεση για μια ασθένεια, αλλά οι πρωτεΐνες αποκαλύπτουν τι συμβαίνει στο σώμα οποιαδήποτε στιγμή και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το άτομο τη συγκεκριμένη στιγμή για να εκδηλώσει μια ασθένεια.
 
Ωστόσο, μέχρι πρότινος, δεν υπήρχε η υπολογιστική δύναμη ώστε να μπορούν να μετρηθούν ταυτόχρονα οι συγκεντρώσεις στο αίμα για χιλιάδες διαφορετικές πρωτεΐνες, για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της υγείας του οργανισμού. Τώρα αυτό μπορεί να γίνει (π.χ. η εταιρεία SomaLogic έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα που μπορεί να εξετάσει μερικές χιλιάδες πρωτεΐνες, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους βαθιάς μηχανικής μάθησης, για να βγάλει συμπεράσματα για διάφορους δείκτες από ένα μικρό δείγμα αίματος).
 
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, ελάχιστο αίμα και ίσως ένα smartphone θα αρκούν για μια πρωτεϊνική εξέταση η οποία θα δίνει ακριβέστερα αποτελέσματα από τις περισσότερες σημερινές «συμβατικές» ετήσιες εξετάσεις (π.χ. εξετάσεις αίματος, υπέρηχοι, stress tests), προειδοποιώντας γρηγορότερα, φθηνότερα, ακριβέστερα και ευκολότερα π.χ. για την πιθανή ανάπτυξη διαβήτη ή καρδιαγγειακών προβλημάτων. 
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41591-019-0665-2
 
Φωτογραφία: SomaLogic – Περισσότερα: https://somalogic.com/
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου