Αυτή η εικόνα από τον πλανήτη Άρη, όπως και ο όρος “Perseverance” (Επιμονή), επικράτησαν τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο. Τι είναι όμως όλα αυτά;
Perseverance είναι το όνομα του rover της αποστολής Mars 2020 (της ΝASA), που είναι εφοδιασμένο με διάφορους αισθητήρες και όργανα, έχοντας, εκτός των άλλων, ως στόχο να αναζητήσει σημάδια παλαιότερης μικροβιακής ζωής στον κόκκινο πλανήτη. Η αποστολή αναμένεται να διαρκέσει 1 Αρειανό έτος (2 Γήινα έτη). Το rover τροφοδοτείται ενεργειακά από μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια που λαμβάνει θερμότητα από τις διασπάσεις ραδιενεργού πλουτωνίου.
Το rover «Επιμονή», έχει ένα τρυπάνι για να συλλέξει δείγματα πετρωμάτων και εδάφους του Άρη, τα οποία θα αποθηκεύσει σε σφραγισμένους σωλήνες για παραλαβή από μια μελλοντική αποστολή (αναμένεται να εκκινήσει το 2026), που θα τους μεταφέρει πίσω στη Γη (προβλέπεται το 2031) για λεπτομερή ανάλυση. Η «Επιμονή» θα δοκιμάσει επίσης τεχνολογίες (π.χ. δοκιμή συστήματος παραγωγής οξυγόνου από το διοξείδιο του άνθρακα στον Άρη) που θα ανοίξουν το δρόμο για τη μελλοντική ανθρώπινη εξερεύνηση του Άρη.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της αποστολής, είναι το ρομποτικό ελικόπτερο “Ingenuity” (ευφυΐα), που θα μπορεί να απογειώνεται από την πλατφόρμα της «Επιμονής», και να πετά σε ύψος ως 10 m και σε αποστάσεις ως 600 m από το rover, τροφοδοτώντας το με χρήσιμες πληροφορίες για τη γύρω περιοχή και για την καλύτερη/ασφαλέστερη δυνατή διαδρομή. Αυτό θα είναι μία ακόμη τεχνολογία που θα χρησιμεύσει σε μελλοντικές αποστολές (επανδρωμένες ή μη) στον Άρη.
Πέρα από την αμερικανική αποστολή, υπάρχει και η αποστολή των κινέζων (της CNSA) με όνομα “Tianwen-1” (ουράνια ερωτήματα) και έχει μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη από τις 10/2, ενώ ως τον Ιούνιο αναμένεται να προσεδαφιστεί και το rover της αποστολής, που είναι μία από τις βαρύτερες που έχουν σταλεί στον Άρη (συνολικό βάρος 5 τόνοι).
Τέλος, υπάρχει και η αποστολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (με τη βοήθεια και αμερικανικών πανεπιστημίων), η οποία έθεσε επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον Άρη τον δικό της δορυφόρο με το όνομα “Hope” (ελπίδα) στις 9/2, και θα μελετήσει την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη.
Γιατί όλοι τώρα; Υπάρχουν κάποιες περίοδοι που προκύπτουν κάθε περίπου 26 μήνες, οπότε και η σχετική θέση του Άρη ως προς τη Γη, είναι κατάλληλη για τη διενέργεια ενός διαστημικού ταξιδιού προς τον κόκκινο πλανήτη, με το μικρότερο δυνατό ενεργειακό κόστος. Η επόμενη τέτοια περίοδος είναι το 2023, οπότε και έχει προγραμματιστεί η αποστολή Mars Orbiter Mission 2, από την Ινδία. (Δείτε αυτό το γράφημα όπου η καμπύλη παρουσιάζει την απόσταση του Άρη από την Γη με το πέρασμα των ετών. Στις ελάχιστες αποστάσεις, προγραμματίζονται και οι αποστολές, βλ. τριγωνάκια: https://upload.wikimedia.org/.../2560px-Mars_distance...)
Φωτογραφία και περισσότερα: https://mars.nasa.gov/mars2020/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου