Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Οι διαδοχικές οπισθοχωρήσεις του παγετώνα Sverdrup

Στην εικόνα βλέπουμε τις διαδοχικές οπισθοχωρήσεις του παγετώνα Sverdrup, στη βορειοδυτική Γροιλανδία, από το 2000 ως και τον Σεπτέμβριο του 2020, ως αντίδραση στην διαρκή θέρμανση των ωκεανών. 

 
Το εντυπωσιακό είναι πως, για μια 15ετία (από τα μέσα της δεκαετίας του 80 ως και το 2000), τα όρια του παγετώνα δεν μεταβλήθηκαν πολύ. Ωστόσο η ταχεία οπισθοχώρηση ξεκίνησε στο διάστημα 1998-2007, καθώς εκείνο το διάστημα η θερμοκρασία της θάλασσας στην περιοχή γύρω από τη Γροιλανδία, αυξήθηκε απότομα κατά 2 βαθμούς. Παρόλο που στη συνέχεια, ο ρυθμός θέρμανσης δεν ήταν ανάλογος, ο παγετώνας αποσταθεροποιήθηκε και συνέχισε να χάνει πάγο με ταχύ ρυθμό ως και σήμερα.
 
Ο συγκεκριμένος παγετώνας, είναι αντιπροσωπευτικός πολλών παραθαλάσσιων παγετώνων της περιοχής. Οι παγετώνες που βρίσκονται σε βαθιά φιόρδ, όπως αυτός, χάνουν πάγο ευκολότερα. Στο 1/3 των παγετώνων της Γροιλανδίας, το οποίο βρίσκεται σε βαθιά φιόρδ, οφείλονται οι μισές από τις συνολικές απώλειες πάγου της περιοχής. Από την άλλη, όσοι είναι σε ρηχά φιόρδ, χάνουν πάγο πιο αργά.
 
Φωτογραφίες και δεδομένα: LandSat 7, 8 και USGS.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου