Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Stroke, στις 4/2/2021, γίνεται λόγος για την πιθανή καλή επίδραση της κατανάλωσης του πράσινου τσαγιού και του καφέ σε υγιείς ανθρώπους αλλά και σε όσους επέζησαν από εγκεφαλικό η καρδιακό. Ως καλή επίδραση, νοείται η μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης ενός (νέου) θανατηφόρου καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έλαβε χώρα στην Ιαπωνία με 46000 συμμετέχοντες (ηλικίας 40-79 ετών). Ένα τυπικό φλιτζάνι πράσινου τσαγιού περιέχει 100 mL ροφήματος, χωρίς ζάχαρη, ενώ ως τυπικό φλιτζάνι καφέ στην έρευνα νοείται ένα φλιτζάνι με περίπου 150 mL ροφήματος συνήθως σκέτου (περιστασιακά συνοδευόμενου από γάλα ή/και μικρή ποσότητα ζάχαρης).
Η στατιστική ανάλυση, έδειξε ότι όσοι (από αυτούς που πέρασαν εγκεφαλικό) έπιναν τουλάχιστον 7 δόσεις πράσινου τσαγιού τη μέρα (ήτοι 700 mL με βάση τα παραπάνω), παρουσίασαν 62% μειωμένη την πιθανότητα θανάτου σε σχέση με το δείγμα των συμμετεχόντων που έπιναν ελάχιστα ή καθόλου πράσινο τσάι. Από την άλλη, όσοι (από αυτούς που πέρασαν καρδιακό) έπιναν 1 φλιτζάνι καφέ τη μέρα, παρουσίασαν 22% μειωμένη την πιθανότητα θανάτου σε σχέση με αυτούς που έπιναν ελάχιστα ή καθόλου. Όσο αφορά το δείγμα εκείνων που δεν είχαν ιστορικό κάποιου επεισοδίου, η συστηματική κατανάλωση καφέ μέσα στην εβδομάδα τους οδήγησε να έχουν 14% μειωμένη την πιθανότητα θανάτου σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν πως η έρευνα είναι παρατηρησιακή. Δηλαδή, τα παραπάνω παρατηρήθηκαν στατιστικά αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια χαμηλότερης θνησιμότητας ανάμεσα σε εκείνους που κατανάλωναν καφέ και τσάι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου