Ο εγκέφαλός μας, καταναλώνει πολλή ενέργεια για να λειτουργεί. Χρειάζεται περίπου το 1/5 του οξυγόνου που προσλαμβάνουμε και το ¼ της γλυκόζης. Όσο περνάνε τα χρόνια όμως, η πρόσληψη γλυκόζης από τον εγκέφαλο γίνεται όλο και πιο προβληματική. Κάποιος θα υπέθετε πως, αύξηση της πρόσληψης γλυκόζης από τον οργανισμό μας, θα έλυνε αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, θα δημιουργούσε άλλα, χωρίς να προσφέρει και αποτελεσματική λύση.
Μια ερευνητική ομάδα στο μητροπολιτικό πανεπιστήμιο του Τόκιο, κάνοντας πειράματα σε ηλικιωμένες μύγες, τις τροποποίησε ώστε να κάνει αποδοτικότερη τη μεταφορά γλυκόζης στον εγκέφαλό τους. Συγκεκριμένα, τις τροποποίησε με τέτοιο τρόπο, ώστε να παράγουν περισσότερη πρωτεΐνη hGut3 που μεταφέρει γλυκόζη. Αυτή η τροποποίηση είχε ως αποτέλεσμα την εξισορρόπηση από τις συνέπειες του γήρατος στην πρόσληψη γλυκόζης από τον εγκέφαλο. Μάλιστα, σε συνδυασμό με προσεγμένη διατροφή, παρατηρήθηκε και αύξηση του προσδόκιμου ζωής (το τελευταίο έχει παρατηρηθεί ευρέως, σε πολλούς οργανισμούς).
Εν ολίγοις, η αποτελεσματικότερη πρόσληψη γλυκόζης, στοχευμένα από τον εγκέφαλο, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, τείνει να εξαλείψει τις γνωστικές δυσλειτουργίες του γήρατος και να αυξήσει το προσδόκιμο μιας ζωής με πολύ καλύτερη ποιότητα.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://doi.org/10.1016/j.isci.2020.101979
Φωτογραφία: Tokyo Metropolitan University
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου