Οι πυροσβέστες, όταν προσπαθούν να σβήσουν φωτιά σε κτήριο, έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της σωστής εκτίμησης της χρονικής στιγμής που θα συμβεί μια αναλαμπή φωτιάς (flashover). Πρόκειται για τη στιγμή που, πολλά εύφλεκτα υλικά που βρίσκονται στον χώρο που καίγεται, αναφλέγονται σχεδόν ταυτόχρονα δημιουργώντας ένα επικίνδυνο τείχος φωτιάς, το οποίο αναλώνει όλο το διαθέσιμο οξυγόνο.
Ερευνητές από το NIST (National Institute of Standards and Technology), επιστρατεύουν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος χρησιμοποιεί ό,τι διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν, ώστε να προβλέψει, μισό με ένα λεπτό πριν συμβεί, την αναλαμπή φωτιάς, ειδοποιώντας εγκαίρως τους πυροσβέστες και ελαχιστοποιώντας έτσι τις απώλειες. Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος ονομάζεται P-Flash.
Τα διαθέσιμα στοιχεία που επεξεργάζεται ο αλγόριθμος, προέρχονται από ανιχνευτές φωτιάς οι οποίοι όμως καταστρέφονται στους 150 βαθμούς Κελσίου περίπου. Αυτή η θερμοκρασία είναι πολύ πιο κάτω από το όριο των 600 βαθμών, πάνω από τους οποίους επίκειται μια αναλαμπή φωτιάς. Αυτό το «χάσμα» δεδομένων φιλοδοξεί να καλύψει ο συγκεκριμένος αλγόριθμος, «μαθαίνοντας» μέσα από χιλιάδες προσομοιώσεις φωτιάς.
Ως τώρα, ο αλγόριθμος αυτός, κατάφερε να προβλέψει σωστά την κρίσιμη στιγμή, ένα λεπτό πριν αυτή συμβεί, στο 86% των περιπτώσεων. Το αδύναμο σημείο του αλγορίθμου, που χρειάζεται να βελτιωθεί, ώστε να ανέβουν και τα ποσοστά επιτυχίας, είναι η δυσκολία πρόβλεψης του flashover όταν η φωτιά εκκινεί «πίσω από κλειστές πόρτες», δηλαδή σε υπνοδωμάτια, σε αντίθεση με ανοιχτούς χώρους του σπιτιού όπως το σαλόνι ή η κουζίνα.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://ojs.aaai.org/index.php/AAAI/article/view/17736
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου