Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Ο Γανυμήδης από κοντά

Ο Γανυμήδης, δορυφόρος του πλανήτη Δία, όπως φωτογραφήθηκε από το διαστημικό όχημα Juno της NASA στις 7/6, εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι βρέθηκε σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτόν (περίπου 1000 km).

 
Το Juno βρίσκεται σε πολική τροχιά* γύρω από τον Δία από το 2016, διενεργώντας διάφορες μετρήσεις σχετικά με τη σύσταση, το βαρυτικό και μαγνητικό πεδίο όπως και την πολική μαγνητόσφαιρα του Δία. Τροφοδοτείται με ενέργεια από 3 άξονες που φέρουν συστοιχίες ηλιακών συλλεκτών, και σχηματίζουν γωνία 120 μοιρών μεταξύ τους (οι άξονες).
 
*Δηλαδή, περνά πάνω ή σχεδόν πάνω από τους πόλους του πλανήτη. Το επίπεδο μιας πολικής τροχιάς παρουσιάζει κλίση άνω των 60 μοιρών, σε σχέση με το ισημερινό επίπεδο του πλανήτη.
 
Ο Γανυμήδης είναι ο μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του Δία (από τους 79 που γνωρίζουμε ως σήμερα) αλλά και το μεγαλύτερο από όλα τα «φεγγάρια» του ηλιακού μας συστήματος. Η διάμετρός του είναι, περίπου, 5300 km (η αντίστοιχη της Γης είναι, περίπου, 12700 km). Επίσης, είναι το μόνο «φεγγάρι», από όσα γνωρίζουμε ως σήμερα, το οποίο έχει μαγνητικό πεδίο. 
 
Φωτογραφία: NASA / JPL – CalTech / SwRI / MSSS / Björn Jónsson (https://twitter.com/bjorn_jons)
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου