Η NASA, στις 2/6, ανακοίνωσε δυο νέες αποστολές για την εξερεύνηση της Αφροδίτης, τις DAVINCI+ (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging) και VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy). Οι αποστολές αναμένονται να είναι έτοιμες προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.
Η DAVINCI+ θα περάσει μέσα από την πυκνή ατμόσφαιρα του πλανήτη, συλλέγοντας πληροφορίες και διενεργώντας ακριβείς μετρήσεις για τη χημική του σύσταση, ενώ ο στόχος της είναι η διερεύνηση της πιθανότητας για την ύπαρξη ωκεανών παλαιότερα εκεί, όπως και το πως έφτασε να έχει την «κολασμένη» σημερινή μορφή. Η Αφροδίτη χαρακτηρίζεται από το καταιγιστικό φαινόμενο του θερμοκηπίου, τους 464 βαθμούς Κελσίου ως μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια και την πυκνή της ατμόσφαιρα που αποτελείται από 96% διοξείδιο του άνθρακα. Η δε πίεση στην επιφάνειά της είναι σχεδόν 100 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που βιώνουμε στη Γη.
Από την άλλη, η αποστολή VERITAS, θα αποτελείται από έναν δορυφόρο ο οποίος, εκτός των άλλων, θα πραγματοποιήσει μια λεπτομερή τρισδιάστατη απεικόνιση του πλανήτη, ενώ θα προσπαθήσει να εξακριβώσει την ηφαιστειακή και γεωλογική κατάσταση του πλανήτη, αλλά και το πως και πόσο διαφορετικά εξελίχθηκε σε σχέση με τη Γη. Και οι δυο αποστολές, θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε κάποια πράγματα και για το γήινο κλίμα, την ιστορία του αλλά και την εξέλιξή του.
Έχουμε ξαναπάει στην Αφροδίτη στο παρελθόν; Ναι, έχουν γίνει απόπειρες με διάφορες αποστολές, σοβιετικές και αμερικανικές. Από την πρώτη επιτυχημένη αποστολή των Αμερικανών με το Mariner 2 το 1962, το οποίο συνέλεξε δεδομένα για την ατμόσφαιρα του πλανήτη, ως τις πιο γνωστές αποστολές Venera (1967 – 1984) των σοβιετικών, από τις οποίες έχουμε και τις μόνες φωτογραφίες από την επιφάνεια του πλανήτη (βλέπε φωτογραφίες).
Από τότε έχουν σταλεί διάφορα διαστημικά οχήματα στην Αφροδίτη για συλλογή πληροφοριών (χωρίς κάποιο να έχει προσεδαφιστεί), όπως π.χ. το Venus Express της ESA, που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη από το 2006 ως και το 2014. Μάλιστα, το ενδιαφέρον με την αποστολή Venus Express, είναι πως παρατηρήθηκε η Γη (στην οποία γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή) από την τροχιά της Αφροδίτης στην οποία βρισκόταν το όχημα, ώστε να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα για να αναπτυχθούν νέοι τρόποι ανίχνευσης ζωής κατά την παρατήρηση εξωπλανητών.
Η ανακοίνωση της NASA: https://www.nasa.gov/.../nasa-selects-2-missions-to-study...
Το βίντεο της NASA: https://youtu.be/Rf-nOV9LCRM
Πηγή φωτογραφιών επιφανείας της Αφροδίτης από τις αποστολές Venera (τόσο οι αρχικές όσο και επεξεργασμένες των αρχικών): https://www.planetary.org/.../0724-standing-on-venus-in-1975 και https://planetimages.blogspot.com/.../standing-on-venus...
Στον τόμο ΙΙΙ του έργου μας "Τα φυσικά φαινόμενα" μπορείτε, εκτός πολλών άλλων, να μάθετε πολλά για το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης, τα όριά της και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Στον τόμο ΙΙ, εκτός πολλών άλλων θεμάτων, μπορείτε να μάθετε για τους εξωπλανήτες, τους τρόπους ανίχνευσης αυτών και για την πιθανότητα εξωγήινης ζωής. Αποκτήστε τους από τη σελίδα μας με έκπτωση και χωρίς έξοδα αποστολής! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου