Στις 26/1, μια νέα εικόνα του κέντρου του Γαλαξία μας, στο φάσμα των ραδιοκυμάτων, ήρθε στη δημοσιότητα. Για την εικόνα αυτή, χρειάστηκαν 3 χρόνια έρευνας από το SARAO (South African Radio Astronomy Observatory), χρησιμοποιώντας για 200 ώρες παρατηρήσεων, το ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT, το οποίο λειτουργεί σε μήκη κύματος 3-30 cm. Η έρευνα έχει γίνει αποδεκτή για δημοσίευση από το επιστημονικό περιοδικό “The Astrophysical Journal Letters”.
Το εντυπωσιακό σε αυτήν την εικόνα, ραδιοκυμάτων, από το κέντρο του Γαλαξία, ο οποίος απέχει περίπου 25000 έτη φωτός από εμάς, είναι τα κατακόρυφα νημάτια που εμφανίζονται γύρω του. Τα μεγαλύτερα εξ’αυτών εκτείνονται σε μήκος 150 ετών φωτός. Ο κύριος ερευνητής της παρούσας έρευνας, Farhad Yusef-Zadeh, τα είχε ανακαλύψει στις αρχές της δεκαετίας του 80. Με τη σημερινή έρευνα όμως, έχουμε σαφώς καλύτερη εικόνα για αυτά και γνωρίζουμε ότι είναι πολλά περισσότερα από όσα είχαν βρεθεί αρχικά.
Τα νημάτια αυτά, αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς είναι, πιθανολογείται ότι αντιπροσωπεύουν περιοχές όπου, ηλεκτρόνια κοσμικής ακτινοβολίας, επιταχύνονται γύρω από μαγνητικές δυναμικές γραμμές ενός πολύ ισχυρού μαγνητικού πεδίου, μέχρι να φτάσουν σε ταχύτητες κοντά σε εκείνη του φωτός. Επίσης, πιθανολογείται ότι αυτά έχουν περισσότερο σχέση με την υπερμαζική μελανή οπή στο κέντρο του Γαλαξία μας, παρά με υπερκαινοφανείς στη γύρω περιοχή.
Πέρα από το γεγονός ότι είναι μαγνητισμένα και το μαγνητικό πεδίο σε αυτά είναι υψηλότερο από ότι στον περιβάλλοντα χώρο, είναι και συμμετρικά τοποθετημένα. Εμφανίζονται κατά ομάδες και στις ομάδες αυτές φαίνεται να ισαπέχουν μεταξύ τους (με απόσταση της τάξης της 1 ΑU = 1 Astronomical Unit = 150 εκ. km = η μέση απόσταση Γης – Ήλιου που χρησιμοποιείται ως μέτρο σύγκρισης αστρονομικών αποστάσεων, εκτός από το έτος φωτός). «Μοιάζουν τοποθετημένα σαν τους ηλιακούς μαγνητικούς βρόγχους», λέει ο επικεφαλής της έρευνας.
Έρευνα προς δημοσίευση: https://arxiv.org/pdf/2201.10552.pdf
Εικόνες από την παραπάνω έρευνα. Στη μία βλέπουμε τις τιμές για το μαγνητικό πεδίο (και το γεγονός ότι στα κατακόρυφα νημάτια το πεδίο είναι ενισχυμένο). Στην άλλη απεικονίζεται ο φασματικός δείκτης (spectral index), από τις αρνητικές τιμές του οποίου, αποκαλύπτεται ότι στα νημάτια εκπέμπεται ακτινοβολία συγχρότρου, η οποία προκαλείται από σχετικιστικά (με ταχύτητες συγκρίσιμες με εκείνη του φωτός) κινούμενα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια (π.χ. ηλεκτρόνια) σε μαγνητικό πεδίο. Στο σημείο (0,0) των αξόνων, βρίσκεται το κέντρο του Γαλαξία μας, το οποίο φιλοξενεί και την υπερμαζική μελανή οπή.
Ανακοίνωση από το Northwestern University: https://news.northwestern.edu/.../nearly-1000-mysterious.../
Εικόνα σε μεγαλύτερη ανάλυση: https://apod.nasa.gov/apod/ap220202.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου