Θα θυμάστε την εντυπωσιακή έκρηξη του ηφαιστείου κοντά στο νησί Hunga Tonga του Ειρηνικού στις 15/1. Το καινούριο, ακόμη πιο εντυπωσιακό, στοιχείο που έγινε γνωστό από δορυφορικές μετρήσεις των δορυφόρων GOES-17 (NOAA) και Himawari-8 (JAXA), είναι ότι η στήλη τέφρας έφτασε τελικά στη μεσόσφαιρα, σε μέγιστο ύψος 58 km! (Για σύγκριση η στήλη τέφρας από το Pinatubo, το 1991, είχε φτάσει στο, επίσης εντυπωσιακό, ύψος των 35-40 km).
Η προεξέχουσα κορυφή της στήλης αυτής, εξαχνώθηκε σχεδόν αμέσως λόγω των εξαιρετικά ξηρών συνθηκών στη μεσόσφαιρα. Ωστόσο, μια μεγάλη ποσότητα αερίων και τέφρας απλώθηκε στη στρατόσφαιρα σε ύψος ~30 km, καλύπτοντας μια έκταση 160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Όταν το ηφαιστειακό υλικό φτάνει τόσο ψηλά στη στρατόσφαιρα, όπου οι άνεμοι δεν είναι τόσο ισχυροί, η τέφρα, το διοξείδιο του θείου (SO2), το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και οι υδρατμοί μπορούν να μεταφερθούν σε όλο τον πλανήτη, κάτι που συνέβη μέσα σε 2 βδομάδες, όπως διαπιστώθηκε από παρατηρήσεις των δορυφόρων CALIPSO και Suomi-NPP.
Αυτά τα ηφαιστειακά προϊόντα θα μείνουν στη στρατόσφαιρα για πάνω από ένα χρόνο. Ωστόσο, επειδή η ποσότητα διοξειδίου του θείου (SO2) δεν ήταν αρκετή (0.5 Mt από το Tonga, 20 Mt από το Pinatubo, ενώ εκτιμάται ότι χρειάζονται τουλάχιστον 5 Mt για να υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα), δεν αναμένεται να έχει κάποια σημαντική κλιματική συνέπεια τους επόμενους μήνες.
Η έκρηξη του Hunga Tonga, είναι η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί ως σήμερα, μετά την έκρηξη του Pinatubo (1991), ενώ ο οργανισμός CTBTO (The Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization), αναφέρει πως είναι ο ισχυρότερος επίγειος ήχος που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα, από το 1996 που πραγματοποιεί μετρήσεις.
Ο συνδυασμός της ηφαιστειακής θερμότητας και της ποσότητας υγρασίας από τον ωκεανό (καθώς επρόκειτο για υποθαλάσσιο ηφαίστειο) έκανε αυτή την έκρηξη τόσο εντυπωσιακή. Ήταν σαν να τροφοδοτείς με υπερβολική θερμότητα μια μεγάλη ποσότητα νερού/υδρατμών, δηλαδή ό,τι συμβαίνει σε μια υπερκαταιγίδα, αλλά πολύ ισχυρότερο και ταχύτερα/εκρηκτικά εξελισσόμενο. Το ύψος της ηφαιστειακής στήλης του Tonga (58 km) είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από δορυφόρο και σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ύψος της ισχυρότερης καταιγίδας στον πλανήτη μας.
Τέλος, έχουμε γράψει πολλές φορές για τα NLCs (νυχτερινά φωτεινά νέφη, NοctiLucent Clouds). Μάλιστα πέρυσι, υπήρξε και καταγραφή τους από τη χώρα μας για 1η φορά. Λεπτομέρειες τόσο για αυτά όσο και για την ιστορική αυτή καταγραφή, μπορούν να βρεθούν εδώ: https://antisimvatikos.blogspot.com/2021/07/nlcs.html. Επειδή αυτά τα νέφη αποτελούνται από υδρατμούς προερχόμενους από χαμηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα ενδεχομένως με την ανυψωτική βοήθεια ατμοσφαιρικών κυμάτων βαρύτητας ή από αντιδράσεις υδροξυλίου με μεθάνιο, ενώ χρειάζονται και πυρήνες συμπύκνωσης όπως π.χ. σκόνη από μετέωρα ή από ηφαίστεια, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τις φετινές καταγραφές, καθώς θα πλησιάζουμε προς το θερινό ηλιοστάσιο, ιδιαίτερα μετά την έκρηξη του Tonga.
Περισσότερες πληροφορίες για το Hunga Tonga, συγκεντρωμένες σε ένα άρθρο: https://antisimvatikos.blogspot.com/2022/01/tonga.html
Οργανισμός CTBTO: https://twitter.com/CTBTO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου